Tina Gaber: Del velike modne zgodbe

Tina Gaber: Del velike modne zgodbe (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
23. 9. 2016

Lepotica Tina Gaber je že vrsto let prisotna na medijski sceni. Čeprav se je pred leti zavestno umaknila, je ne moremo spregledati. Enostavno je pustila svoj pečat in prav zaradi tega jo mediji spremljajo še danes.

Tina je zajadrala v resne poslovne vode, od jeseni pa bo svoje znanje, ki si ga je nabrala kot plesalka in model, v okviru agencije Glamm models prenašala tudi na podmladek.

Story: Kaj se je od vaših prvih modnih korakov, naziva miss pa do danes spremenilo?

Že od začetka sem spoštovala medije, se zavedala njihovega vpliva in se trudila, da bom tudi sama na čim bolj dostojen način predstavljena v njih, saj sem v določenih pogledih dokaj konservativno dekle. Vedno, ko vstopam na novo področje, se pozanimam, kakšna so pravila igre. Kot piarovka tudi sama veliko delam v svetu medijev. Kaj pa se je spremenilo? Odgovor bo morda nekoliko nasprotujoč prej rečenemu, vendar me napisana neresnica veliko bolj gane in prizadene, kot me je pred leti.

Story: Zadnja leta niste dajali intervjujev in ste bili nekoliko v ozadju. Zakaj? Mogoče tudi zaradi poslovne narave?

Seveda, pred leti, ko sem doštudirala in se podala v poslovni svet, sem čutila, da potrebujem nekakšen 'umik', zato sem vsem novinarjem, s katerimi sem sodelovala, prijazno napisala, da potrebujem čas zase. Ker smo bili vedno v krasnih odnosih, so to brez težav razumeli. V tistem obdobju sem bila preveč v medijih, bilo je namreč obdobje, ko sem postala (dvanajsta) registrirana lobistka na KPK, hkrati sem diplomirala iz izredno pereče teme, za piko na i pa so mi pripisovali še neko romanco. Ko me je naslovnica prvič v življenju spravila v jok, sem vedela, da 'mlada punca' potrebuje malo bolj brezskrbno mladost. A vseeno naj poudarim, da z mediji sicer nimam slabih izkušenj in z veseljem odprem revije.

Story: Če se vrneva nazaj v vašo preteklost. Pred leti ste osvojili naziv miss Hawaiian Tropic, bili ste miss Nove in veliko potovali. Kakšne so bile to izkušnje za vas?

Izjemno lepe, res krasno obdobje mojega življenja. Z veseljem bi ga ponovila in do konca življenja bom hvaležna vsem tistim, ki so me takrat spremljali na moji poti, me podpirali in poskrbeli, da je bilo to eno od najbolj čarobnih in poučnih obdobij mojega življenja.

Story: Septembra boste del velike modne zgodbe, ki se bo dogajala tudi v Ljubljani. Pod okriljem boste imeli mlade modele, ki jim boste pokazali trike iz manekenskega sveta. Kakšen izziv bo to za vas?

Ogromen izziv, ki se ga neznansko veselim, in upam, da bomo postali taka luštna, mladostna, preprosta 'družinica', ki bo marljiva, se zabavala in uživala v vsem, kar bomo počeli. Pred leti sem že vodila 'šolo nastopanja' in imeli smo se odlično, treningi z otroki so me tako navdušili, da sem se še sama vrnila v ples za nekaj let, zdaj pa se znova vračamo še z večjim in bolj zanimivim projektom. Želim, da je vsaka skupaj preživeta minuta sproščena, zabavna, a poučna hkrati.

Story: Pa ni v Sloveniji že kar nekaj modnih agencij? Kako se boste razlikovali od drugih?

Seveda, in to je odlično. Ne vidim konkurence, le dodatne možnosti sodelovanja in povezovanja. Z nekaterimi smo že v dogovorih, z drugimi že sodelujemo, npr. projektom Miss Slovenija. Pri nas se bomo učili javnega nastopanja, poskušali premagati tremo, se naučili pravilne hoje in drže, osnov plesa in uživali v dobri glasbi. Naučili se bomo osnov igre, se igrali skeče, športali in imeli govorne nastope. Ker si želimo, da bodo dobili najboljše informacije iz prve roke, bomo gostili znane Slovence, ki slovijo po talentih, ki jih bomo iskali v vaših otrocih. Vse, kar se bomo naučili, bomo seveda tudi predstavili publiki in imeli nastope. Kot že vemo, je izredno pomembno, da se v otroku najde talent, ki ga lahko pozneje pili in v njem uživa vse življenje, živi svoje sanje in od svojega hobija ter nikoli ne hodi v 'službo'. V šali pravimo, da bomo v projekt dale veliko svojega znanja in veselja, ki smo ga pridobile v naših skupnih 45 letih izkušenj. Na tem mestu smo se odločile, da bomo v v projekt vključile raznovrsten repertoar - zgoraj našteto - in prispevale kanček svojih izkušenj in znanja, da otroke ter mladino pripravimo na življenjsko pot, ki jih čaka. Učenje nastopanja je zabavno, ko ga bodo začeli osvajati, vas bodo doma naučili marsičesa, česar še ne znate. Motorika, pravilna hoja in drža sta zagotovo ključnega pomena v času odraščanja, katero pozneje lahko popravimo, medtem ko posledic drže do tedaj, na žalost ne, zato smo se odločile, da bomo za našo mladino resnično poskrbele vertikalno, horizontalo in tridimenzionalno, od glave do peta. Lepa drža in hoja sta tako kot motor avtomobila, sta osnova manekenske šole, in ker se zavedamo, da je koordinacija ključnega pomena in dani trenutek na modni pisti vedno želimo popolnoma izkoristiti, smo manekenski hoji dodale tudi učne ure plesa, pri katerem se bomo posvečali koordinaciji telesa in razvoju bioritmične funkcionalnosti.

Story: V bistvu boste tri dekleta - Tadeja Ternar, Miša M. Kocbek in vi - gonilne sile. Kaj menite, se punce ne boste skregale?

Dekleta se poznamo že vrsto let in skupaj smo sodelovale že pri mnogo projektih. Skupaj smo delale modne revije, plesne nastope, povezovale prireditve, organizirale dobrodelne dogodke in soustvarjale številne projekte po vsej Sloveniji. Z Mišo in Tadejo smo bile skupaj s pevko Alyo tudi ambasadorke varne vožnje in ozaveščale Slovence, kako pomembno je voziti pametno in kako malo je potrebno, da nekomu za vedno obrneš življenje na glavo, mu 'vzameš' otroka, očeta ali mamico. Takrat smo skupaj vodile ta projekt in priznam, da je doživel velik odziv. Vsaka od nas ve, kaj mora storiti in kakšen je naš skupni cilj.

Story: Sami ste vrsto let tudi plesali. Kaj menite, imajo današnja dekleta potencial za modno pisto? Na kaj boste gledali, koga boste iskali, kdo bo lahko prišel v šolo manekenske hoje ...

Kot najstnica sem profesionalno tekmovala v show in disco plesih, pozneje pa sem si kot članica plesnih skupin s plesom služila študentski kruh. Menim, da imajo današnja dekleta ogromen potencial, da se izoblikujejo v nekega dne uspešne, samozavestne, močne dame, čeprav smo 'pokemon' generacija. Iz izkušenj vem, da je vsaka hoja po pisti, plesni ali govorni nastop, igra ..., korak bližje k trdnosti človeka. Na odru enkrat padeš, si zlomiš peto, pozabiš besedilo, si bolan ali izžvižgan, nisi samozavesten, spet drugič se počutiš fenomenalno, si na vrhu sveta in te preplavljajo najbolj fenomenalni občutki tega sveta. In ko pogledaš nazaj, so vse te solze in smeh tisto, kar je dalo življenjski poti pomen in kar te je izoblikovalo v današnji dan.

Story: Problem prehranjenosti otrok pri nas je že zastrašujoč in dobre modele je že težko najti. Slovenija je glede tega na zelo visokem mestu. Kako spremljate današnji način prehranjevanja?

Glede na to, da pišem magistrsko nalogo na to temo, mi niti najmanj ni vseeno in sem do situacije izredno kritična, v največji meri do naše prehranske 'stroke', zakonodaje, lobijev itd. Spremembe so nujne zaradi splošnega zdravja ljudi, kaj šele naših zlatih otrok, ki so naša prihodnost. Sicer pa menim, da je modelov s potencialom v Sloveniji ogromno in seveda, da poudarim - pri nas je dobrodošel prav vsak, ki ga veseli nastopanje!

Story: Torej otrokom na splošno manjka gibanje ali je krivo kaj drugega? Kako so starši v otroštvu poskrbeli, da ste bili fit?

Mi smo živeli v drugih časih, cele dneve tekali naokrog, se skrivali, igrali zemljo krast, gumitvist, med dvema ognjema in bili prave male podivjane opice. (smeh) Ravno to živahnost bi rada poiskala med mojimi otroci. Želim si, da se pri meni znorijo, dajo ven energijo in umetniško žilico, ogromno govorijo, nastopajo in zvečer le še padejo v posteljo in z nasmehom na obrazu zaspijo.

Story: Jeseni torej začnete nove izzive. Česa se najbolj veselite?

Otrok, mladine. Obožujem jih! Oni razumejo življenje!

Napisala Ajša V.
Fotografije Helena Kermelj

Značke: Tina Gaber
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story38/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 38/2016

Story 38/2016, od 15. 09. 2016