Tina Krajnc: Začelo se je z darilom za rojstni dan …

Tina Kranjc nadaljuje družinsko poslanstvo. Že njen praded se je ukvarjal z lesarstvom in tesarstvom. (foto: Jernerj Borovinšek) Jernerj Borovinšek
Vir: Story
27. 5. 2016

Zgodba lesenega kolesa, ki nosi ime blagovne znamke Fajn Bicikl, prihaja s Štajerskega. Tina Krajnc nadaljuje družinsko tradicijo izdelovanja izdelkov iz lesa, ki sta jo začela že njen ded in oče. Danes ustvarja s partnerjem Markom, s katerim gradita znamko Moi, za katero se skrivajo čudoviti leseni metuljčki.

Story: Tina, pri vas doma že generacije izdelujejo izdelke iz lesa. Kako se je vaša tradicija sploh začela?

Živeti z naravo, črpati njeno bogastvo in navdih sta privilegija. Prihajamo iz Maribora, mesta, ki je obdano z naravo, in že naš pradedek je pogosto delal z lesom, saj je bil tesar. To znanje in ljubezen do lesa sta se prenesla na dedka ter na mojega očeta in tako že, odkar pomnim, izdelujemo različne izdelke iz lesa (lestve, klopi, mize, stole ...). Zdaj sva združila moč inženir ter ekonomistka in skupaj že tretje leto ustvarjava blagovno znamko Moi.

Story: Izdelava iz različnih izdelkov iz lesa postaja v današnjem času čedalje bolj iskana. Kakšni izdelki so bili včasih in kakšni so danes?

Les je material, ki smo ga v Sloveniji vedno imeli na pretek. V preteklosti so izdelovali mize, stole, predmete, ki so jim olajšali vsakdanje življenje, danes pa se počasi uveljavljajo izdelki iz lesa, ki so drugačni, inovativni in poskrbijo, da nam ni dolgčas.

Story: Se ljudje bolj zavedajo pomena lesa, ga znajo ceniti? Iz kakšnega lesa izdelujete?bb

V Sloveniji imamo ogromno lesa, večine ne predelamo, ampak ga surovega prodamo v tujino! Mi smo se odločili uporabiti les, ki nam ga daje narava in ga lahko dobimo v neposredni bližini doma. Tako smo lesu dali dodano vrednost. Odkar spremljamo les in izdelke iz lesa, smo opazili, da je les v zadnjem letu spet bolj priljubljen. To zagotovo podpiramo, saj je topel in trpežen material ter diha.

Story: Že nekaj časa se med slovenskimi estradniki uveljavljajo leseni metuljčki, ki ste jih oblikovali pod znamko Moi. Kako je nastala zgodba teh metuljčkov? Kdo od znanih je zvest nosilec lesenega metuljčka?

Leseni metuljčki so ročno delo, izdelujemo jih v okolici Maribora. Prav tako je hrast, ki ga uporabimo, z naše kmetije. Dodali smo še les bukve, češnje in oljke iz Istre. Pomembno nam je torej, da je les slovenski in da imamo kar nekaj različnih odtenkov na izbiro. Veseli smo, da se stranke vračajo, kupijo še kakšnega. Prav tako se Denis, zmagovalec resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek, odloča za njih. Večkrat ga je tudi nosil Gorazd iz oddaje Slovenski pozdrav ...

Story: Ste pa svoj program precej razširili. Metuljčkom so se zdaj pridružili še kravate, manšetni gubi ...

Leseni metuljčki Moi se lahko pohvalijo s certifikatom številka 8583-01/16. S tem spadajo med rokodelske izdelke Rokodelstvo Art&Craft Slovenija. Primerni so za vsakdanje priložnosti, kot tudi za poroke, obhajila, birme ali maturantske plese. Veseli smo, ko nas stranke pohvalijo, da so z našimi metuljčki bili še lepši na svoj dan. Na željo strank pa smo seveda pred kratkim dodali še lesene kravate, ki so nekaj posebnega. V tujini jih nosijo že več let, pri nas se še uveljavljajo.

Story: Kateri tovrstni kosi potrebujejo največ časa za izdelavo in kako dolgo se izdeluje metuljček, torbica itd.?

Prav vsak izdelek je za nas nekaj posebnega. Ponavadi se zalotimo ob kakšni čudni uri, ko še vedno pridno delamo in pripravljamo izdelke. Največ časa zagotovo posvetimo kolesu, potem so tukaj manjše stvari, kot so kravate, metuljčki in torbice. Pomembni sta nam predvsem kvaliteta in izdelava izdelkov po želji strank.

Story: Morava seveda omeniti, da ste izdelali prvo leseno kolo, s katerim ste se podali na prav zanimive avanture. Kako je nastala ideja o lesenem kolesu?

Zgodba o lesenem kolesu se je začela z darilom za rojstni dan. Dobila sem namreč staro kolo, oldtajmerja, in prav to kolo nas je očaralo. Takoj smo ga začeli obnavljati, da bi spet služilo svojemu namenu. Ker pa že od nekdaj radi ustvarjamo iz lesa, se je med prenovo porodila ideja o lesenem kolesu. Na začetku se nam je seveda zdelo smešno. Doma smo imeli lesene stole, mize, lestve, izdelke, ki smo jih že od pradedka izdelovali iz lesa, ne pa koles. Nato smo mesece in mesece razmišljali, sestavljali, načrtovali, rezali in dobili končni izdelek. Vožnja je tako dobra, kakovostna, da smo kar pozabili na druga kolesa.

Story: Z njim ste odšli tudi na dolgo popotovanje, kako je bilo?

Zamisel o izzivu je nastala povsem spontano pri načrtovanju poletnih počitnic. Vsako leto se za več dni s fantom odpraviva naokoli s kolesom. Lani so bili to hrvaški otoki in letos Dravska dolina. Leseno kolo kar nekako paše v to alpsko naravo, reko, gore in zagotovo je to tudi ena od najlepših kolesarskih poti v bližini Maribora. Izziv, ki sva ga premagala, je bilo po Dravski dolini prevoziti 350 kilometrov v petih dneh. To je bil dodaten test za kolo. Ker pa ni bilo prav nobene težave na poti, lahko rečem, da je uporaba odlična. Za vse, ki še ne verjamejo, pa smo seveda vedno na voljo za preizkusno vožnjo.

Story: Kako so ljudje sprejeli leseno kolo in druge lesene izdelke?

Mislimo, da so leseni izdelki bili in bodo vedno iskani. Mi se osredotočamo na malo drugačne izdelke, ki govorijo svojo zgodbo. Morda ljudje nanje še niso povsem navajeni, saj so jim nekaj novega. Se pa seveda nenehno trudimo, da bi izdelke kar se da približali ljudem, z njimi bi radi promovirali tako mesto Maribor kot državo Slovenijo - deželo lesa. Tako smo vedno veseli povabila k sodelovanju na kakšni prireditvi oziroma se ob koncih tedna sami odpravimo na kolesarske prireditve.

Story: Kolo je unikatno, narejeno po meri posameznika. Kaj ga odlikuje? Si lahko izberemo barvo, model?

Izdelano je ročno in za izdelavo enega potrebujejo približno 150 ur. Vsako kolo je unikatno in dobi svojo serijsko številko. Les (ponavadi hrastov in smrekov) zlepijo, saj tako dosežejo večjo trdnost in mu podaljšajo življenjsko dobo. Kolo tehta približno 15 kilogramov, kar je primerljivo z mestnimi kolesi. Kupcem pa ponudimo tudi kup dodatne opreme, ki je seveda prav tako lesena (blatniki, prtljažnik za kolo ...).

Story: Pri ustvarjanju vam pomaga partner. Kako je, ko delata skupaj? Kako se dopolnjujeta? Kdo ima drznejše ideje?

Ponavadi sem jaz tista, ki iščem nove ideje. Potem jih nekako skiciram in pokažem Marku. Ta se navadno samo zasmeji, ostane nenavdušen in potem traja nekaj dni, da ga prepričam, da je to to. Zagotovo pa je tudi moja kontrola, da me ne odnese predaleč in nekako ostanem na realnih tleh.

Story: Za vas vem, da ste odraščali z lesom, kako pa je on začutil strast do tega?

Marko je odraščal na kmetiji, torej mu je narava zelo blizu. Ni ga bilo treba prav nič prepričevati, da je les tisti, s katerim se želiva ukvarjati. Seveda pa še vedno pomagava na kmetiji pri drugih opravilih.

Napisala MIMA

Fotografije Jernej Borovinšek, www.moi-style.com

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story21/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 21/2016

Story 21/2016, od 19. 05. 2016