To je zgodba o brezčasnosti, modi z velikim M in ženski kreativnosti

Vir: Story
26. 3. 2017

Zadnje čase me marsikaj modnega pusti ravnodušno. Veliko je že videnega, brezizraznega, puhlega. Brez prave zgodbe, sočnosti. Za slednje krivim predvsem enormno rast modnih blogov, ki so uniformirani, enaki, identični, pretirano 'huxleyjevski'. Pa da ne izgubljam besed o prevelikih luknjastih bombažnih puloverjih v umazano roza različici, nošenih na škornje čez kolena v kombinaciji z umetnimi trepalnicami in obrobo šminke do nosu.

Nekje v poplavi 'svojstvenosti' pa obstaja tista prava modna kreativnost in slednja velikokrat pride z leti, zrelostjo. Občudujem modni svet Linde Rodin in Giovanne Battaglia. Dami, ikoni v svojih zrelih letih. Ob njih se zapiše moda z veliko začetnico. Da se ne oziramo vedno čez ograjo sosedov, lahko tudi na rodnih tleh izpostavimo modno damo, ki me s svojim stilom še zdaleč ne pusti brezbrižne. Pika Zrim je mama, babica, ženska, predvsem pa velika modna dama. S svojim blogom 50th Avenue dokazuje, da je ženska po 50. letu lahko zapeljiva, drugačna in tako zelo Carrie Bradshaw.

Story: Kaj pomeni imeti osebni slog in kako ga nekdo najde?

Osebnostni slog odraža harmonijo med načinom življenja, posameznikovimi interesi in celotnim videzom, ki se prepleta tudi z osebnostjo. Ne šteje samo tisto, kar je na nas, ampak tudi tisto, kar izžareva iz človekove notranjosti.

Vsak ima svoj slog, saj je stvar posameznikove identitete, in če ga okolica občuduje, lahko rečemo, da ga je 'našel'.

Story: Je slog priučen?

Na videz lahko, a v resnici zelo kompleksno vprašanje. Ko sem bila mlajša, sem mislila, da se da vse naučiti šport, glasbo, stil ... A zdaj, ko imam za sabo izkušnje, predvsem pa, ko gledam otroke in vnuka, vidim, da je stil tudi stvar, s katero se rodimo in ga potem v različnih obdobjih življenja samo še nadgrajujemo.

Story: Opišite svojo estetiko pri notranjem opremljanju. Se razlikuje od vaše osebne estetike?

Ljudje velikokrat pričakujejo, da je moj dom opremljen v modernem slogu. Je popolno nasprotje modernega in so velikokrat presenečeni. Ker sem topla, urejena oseba, se to izraža tudi v opremi mojega doma in vseh dekoracijah, kjer ima vsaka svoje mesto, razlog, zakaj je tam, ali pa zgodbo, in z leti jim raste osebna vrednost. Na stenah so slike moje hčere, ki je kot deklica začela obiskovati slikarsko šolo, prvi čevlji, v katerih sta shodila otroka, sinov gasilski avto, s katerim se igra danes moj vnuk, prvo kolo, leseni konjiček, čestitke iz porodnišnice, pisma Božičku ... Pri svojem osebnem stilu pa skrbim, da sem nova in v trendu.

Story: Kaj navdihne vaš slog?

Inspiracijo dobivam iz revij, s socialnih omrežij in obiskov prestolnic tu so najboljše modne piste na ulicah in ambienti, kjer vedno najdem kakšno idejo za svoj dom.

Dobivam jo tudi pri ženskah, ki so pri mojih letih še vedno polne energije, se počutijo ženske, so svetovljanke, sledijo modnim trendom in želijo pokazati, da nam pri petdesetih ni vseeno in da smo žive.

Story: Najljubše trgovine z oblačili? Vas bolj privlačijo manjše konceptualne ali veliki modni giganti?

Kar nekaj jih je. V Ljubljani Wolfova 5, Pentlja, Cliché, Marjeta Grošelj, od prestolnic pa Milano in Pariz. Obožujem nakupovanje s kavča po spletu (net-a-porter, Matches, My Theresa, Zara, Mango, Uterqüe ...). V modnih prestolnicah rada raziskujem velike modne hiše in blagovnice, na primer Le Bon Marché v Parizu ali La Rinascente v Milanu.

Story: Ali vaš modni blog The 50th Avenue odraža tudi vaš osebni stil? Ali si na spletu vseeno dovolite več eksperimentiranja?

Definitivno. The 50th Avenue to sem jaz. Tudi ko sodelujem z naročnikom, ki želi, da se njegov predmet pojavi na mojem blogu, je ta predstavljen v mojem stilu in ga vidimo drugače, kot je to v izložbi, trgovini ali katalogu.

Včasih si dovolim malenkost več, ker vem, da gre samo za fotografiranje na primer sandale z nogavicami v snegu, kar je sicer težko izvedljivo v Ljubljani, pa čeprav mi je ta trend izredno všeč.

Story: Kaj vas na oblačilnih kosih najbolj pritegne?

Vsak kos, ki ga vidim, preprosto začutim, ker vem, da bo izžareval mojo osebnost in da se bom v njem počutila čudovito. Po navadi je to barva, neklasičen kroj ali popolnoma drugačna kombinacija, ki ni vsesplošna.

Story: Kako se je v vsehvaših 50 letih modni slog spreminjal ali nadgrajeval?

Pri svojih letih lahko rečem, da sem preizkusila že veliko slogov, ki se vedno vračajo v novi preobleki, z novimi navdihi.

Story: Najljubši oblačilni kos v vaši omari in zakaj?

Bela srajca, ki jo lahko kombiniramo na 1001 način od preprostega klasičnega do zapeljivega videza v kombinaciji s supergami, petami ali bulerji. Skoraj vedno, ko vidim lepo belo srajco, jo kupim. Če se jo odločite iskati danes, jo boste težko našli.

Story: Kako kupujete oblačilne kose? So to premišljeni ali spontani nakupi? Nosi kateri od kosov posebno zgodbo?

Po navadi že vnaprej približno vem, kaj bi imela za prihajajočo sezono. Kolekcije je možno videti na spletu že skoraj leto dni prej, v revijah nekaj mesecev, tako da imam čas za dober razmislek. Z leti sem se tudi naučila imeti čim manj spontanih nakupov in še takrat gre za nižje zneske.

Posebno zgodbo v omari imajo all starke, ki sem jih kupila pred 13 leti, ko je moja hči končala osnovno šolo in sva šli na ženski izlet v Pariz. So moj spominek, ki bo večno v moji omari.

Story: Kos, v katerega bi moral vsakdo investirati?

To so klasični kosi, kot so črna obleka, bela srajca, črno krilo, plašč, ki jih lahko z različnimi modnimi dodatki spreminjamo in nosimo ob različnih priložnostih v službi, gledališču, na zabavi, pogrebu ...

Story: Ste se pri opremljanju stanovanja soočili s kakšnimi oblikovalskimi težavami?

Ne. Hiša, v kateri živimo, je stara 80 let in je tipična podeželska hiša.

Takoj sem vedela, da bomo opremljali v slogu hiše same, kar pomeni: vse leseno, naravno, domače in brezčasno. Težav ni bilo, ker je ponudba na trgu zelo bogata in vsaka nova stvar, ki jo prinesem v dom, je samo še nadgradnja, saj se poda k vsemu obstoječemu.

Story: Najljubši kotiček v stanovanju?

Dnevna soba. Kadarkoli sem od doma, zlasti kadar sem utrujena in komaj čakam, da se vrnem na svojo 'domačijo', so prva asociacija doma kavč, odeja, TV ... Tu se tudi največ zadržujemo, ko delamo načrte za prihodnost, družinsko spijemo kavo, kozarec vina ali si pogledamo film.

Story: Stil, ki ga trenutno občudujete?

Trenutno sta mi všeč street style Venus Fabbricatore (vecoolstyle) in ženstvenost Giovanne Engelbert (bat_gio). Pri nas sem dolga leta zvesta oboževalka Marjete Grošelj.

Story: Stvar, ki je ne bi nikoli našli v vaši omari?

Oprijetih majic, ki niso za mojo postavo.

Story: Katera je vaša modna pregreha?

Novi čevlji, ki sem jih spet 'nujno' potrebovala.

Tina Tanko

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 12/2017

Story 12/2017, od 16. 03. 2017