Tudi našo kožo zebe, zaščitimo jo!

14. 12. 2016 | Vir: Lady
Deli
Tudi našo kožo zebe, zaščitimo jo! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Prihajajo dnevi, ko bo temperatura večkrat padla pod ničlo, in takrat bomo iz omare potegnili najtoplejše puloverje, jope, plašče ... Ste pomislili, da bi 'oblekli' še obraz?

Če imamo zimo radi ali ne, je pred nami. Prihajajo najhladnejši meseci leta in niso le otroci tisti, ki se veselijo snega ter čarov, ki jih prinaša ta beli letni čas. S snegom (no, pa tudi brez njega) pogosto pride še veter in vedno tudi mraz. Verjetno ste že kdaj doživeli občutek 'zmrznjenega' obraza. Ko je tako mraz ali tako piha veter, da vas dobesedno zebe v obraz. Ne zebe le vas, zebe tudi vašo kožo. Zaradi neljubih vremenskih vplivov naša koža v tem času nujno potrebuje posebno pozornost in zahteva posebno skrb ter nego. Tu je nekaj nasvetov, kako jo ohraniti zdravo naslednjih nekaj mesecev.

Od glave do peta

Veter brije v obraz, vlaga pa tudi do dvajsetkrat poveča škodljive posledice mraza. Zato izberite izdelek, ki nudi močno zaščito, hkrati pa blaži alergijske reakcije in pospešuje cirkulacijo. Za čiščenje obraza v teh mesecih uporabljajte mleko in tonik, saj je voda, ki vsebuje apnenec, pogosto dodatni izvor iritacije.

Ne pozabite niti na nego kože rok. Blede konice prstov in 'ledene' noge so nedvomno znak slabega krvnega obroka. Da bi ga pospešili, upoštevajte nekaj preprostih, vendar učinkovitih nasvetov; nosite rokavice, pozabite na tesne čevlje, v katerih ne morete migati s prsti, in večkrat na dan roke namažite z negovalno kremo. Če je koža na rokah zelo poškodovana in razpokana, si privoščite masko za roke. Nanesite jo zvečer in ne skoparite s količino izdelka. Nato oblecite bombažne rokavice in tako prespite noč. Verjemite, da bo jutro (vsaj za vaše roke) res nežno.

S toplega na mrzlo

Za kožo na obrazu je največja preizkušnja temperaturni šok, ki ga izzove prehod iz ogrevanih prostorov (stanovanj, pisarn, trgovskih centrov ...) v ledeno atmosfero ulice. Nagla sprememba temperature ruši ravnotežje mehanizmov, ki regulirajo osnovne funkcije v celicah; koža se izsušuje, postaja občutljiva, nemalokrat pride do nezaželenih reakcij, kot sta rdečica in razdraženost.

Pri suhi koži gre za zmanjšano sposobnost sintetiziranja lipidov, zato vlagi uspe uiti skozi zaščitno plast epiderme. Pravilno izbrana krema, npr. s sfingolipidom (molekulo, ki pospeši naravno proizvodnjo lipidov), bo okrepila obrambno moč kože.

Kljub mastnim delom (predvsem T-coni – čelu, nosu in bradi) je tudi pri mešanem tipu kože povrhnjica nagnjena k izsuševanju. Da bi ohranili enakomeren ten, kožo razvajajte z vlažilnimi kremami v izdatnem nanosu. Zrelo kožo pozimi dodatno negujte z aktivnimi sestavinami proti staranju kože. Vložite v bogate različice klasičnih krem.

Tudi koža okoli oči zahteva svojo nego in svoj izdelek. Nizke temperature jo namreč še dodatno ogrožajo in posledica je neprijeten občutek suhosti ter zategovanja kože. Izdaten nanos bogate kreme za predel okoli oči bo neprijetnost precej omilil. Zopet pa poudarjamo; kreme ne mažite, temveč jo nanesite z rahlim tapkanjem.

Nina Urbančič Romih