Umetnik ličenja Dušan Lazić skrbi za 10 zvezdnic!

Umetnik ličenja Dušan Lazić skrbi za 10 zvezdnic! (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
24. 1. 2018

Slovensko prestolnico je obiskal eden od največjih regionalnih umetnikov ličenja Dušan Lazić, ki skrbi za popoln videz srbske estrade. S smislom za estetiko in ljubeznijo do dela si je že pred desetletjem pridobil zaupanje balkanske dive Svetlane Ražnatović Cece, njeno skrivnost brezhibnega videza pa je delil tudi z nami.

Ne le to, v intervjuju nam je zaupal, zakaj so moški v svetu ličenja dosti uspešnejši od žensk.

Story: Kako se počutite danes, ko se ozrete na dolgo in trnovo pot do uspeha? Se je v tem času vaše dojemanje posla kako spremenilo?

Počutim se enako, morda sem le nekoliko bolj vznemirjen, le zato, ker verjamem, da vsak človek, ki se resno ukvarja s svojim poslom, ob večjih obveznostih prevzame večjo odgovornost, s tem pa pride tudi višja raven koncentracije, zbranosti. V nasprotju s časom izpred desetletja imam zdaj ob sebi številne ljudi, ki mi pri delu pomagajo, kar je velika prednost. Kljub temu pa ne razmišljam o tem, temveč se z istim žarom in navdušenjem kot nekoč lotevam posla.

Story: Kdaj ste se zavedali, kaj želite početi v življenju?

V sedmem razredu osnovne šole me je mama vprašala, kaj bi želel postati, ko zrastem. Brez kakršnihkoli zadržkov sem ji odgovoril, da želim biti umetnik ličenja. Tako me je odpeljala k šolskemu psihologu, ki naj bi ocenil, ali je to v resnici moj pravi izbor ali pa je na mojo odločitev vplivala le kakšna takrat aktualna televizijska oddaja. Bil sem namreč odličen učenec. Test je pokazal, da bi bilo najbolje, če bi se usmeril v jedrsko fiziko, tako da se najprej nisem šolal za umetnika ličenja, vendar je bila moja ljubezen tako močna, da sem se pozneje vendarle posvetil temu, kar sem v resnici želel početi.

Story: Kakšen pa je vaš življenjski moto, ki vas v poslu spremlja že od samega začetka?

To je moto, ki ga z velikim veseljem prenašam v svoje delo. Ne glede na želje strank poskrbim za najlepšo različico ženske.

Story: In prav to vam odlično uspeva, saj sodelujete z največjimi imeni srbske estrade.

V Srbiji sodelujem z najlepšimi ženskami, ki so pred tem sodelovale z najrazličnejšimi umetniki, ne le v regiji, temveč kar po vsem svetu. Skrbim za deset zvezdnic, česa več pa mi čas in delo ne dopuščata. To je velika odgovornost, saj je vsaka platno zase, poleg tega ne smejo biti videti enako, če se pojavijo na isti prireditvi. Kritikov je veliko, njen videz pa predstavlja njen novi proizvod, album ... Odgovornost imam torej v veliki meri tudi sam. Če bi bile deležne slabih komentarjev in kritik, bi bil kriv tudi sam, saj odgovarjam za njeno svežino, lepoto.

Story: Kakšno vlogo pa pri tem igra zaupanje?

Kadar govorimo le o dobrem in kakovostnem delu, ne zahtevam zaupanja. Vsekakor mi ne zaupajo zaradi mojega načina oblačenja, točnosti ali lepih besed, temveč se moje delo kaže pri ličenju. Včasih moraš iz dekleta brez manir, ki v javnosti ne slovi po najlepšem obnašanju, izvleči čudovito damo. Takšno, za katero se obračajo pogledi. V tem primeru ste uspešno opravili nalogo in si prislužili brezmejno zaupanje.

Story: Ste bili kdaj pod vtisom treme? Vsaj v začetku zagotovo ni bilo lahko sodelovati z idoli številnih Srbkinj.

Ne, mislim, da je to odlika ljudi, ki se ukvarjajo s poslom. Trema je primitivno občutenje. Česa bi se bali? Če bi me predstava o človeku zmotila pri mojem delu, ne bi bil profesionalen. Moj profesionalizem ne sme biti odvisen od slabega razpoloženja, značaja, slabe samozavesti stranke ... Morda nimate pravega znanja, vas je strah, pa se obnašate kot fikus v vreči.

Še vedno se dobro spominjam svojega prvega srečanja s Ceco pred desetimi leti, ko sem se prvič pojavil na trgu. Bilo je povsem nepredvidljivo, spontano. Ličil sem jo za snemanje novoletnega editoriala, preprosto je videla fotografije mojega dela in si zaželela, da bi tudi zanjo poskrbel jaz. Bil sem mlad, nov. V najkrajšem možnem trenutku sem bil tam. Zbrana je bila že celotna njena ekipa, ki jo sestavlja 30 ljudi in družina. To bi nekoga lahko povsem ohromilo, tresel bi se kot šiba na vodi. Lahko bi razmišljal o tem, kako nepomemben sem v primerjavi z umetniki, ki so jo ličili pred tem. Ne! Pred menoj je bila odlična priložnost, da se dokažem. Ceca je v Srbiji že najmanj dve desetletji najbolj prepoznavna javna oseba. Tako sem zakorakal skozi prostor in stopil pred njo: "Dober dan, jaz sem Lazić. Jaz vas bom danes naličil." Vsak ima svojih pet minut v življenju, izkoristi jih ali pa odkorakaj stran.

Story: Na vaših družabnih omrežjih je mogoče opaziti številne fotografije, na katerih se pojavljate v družbi Svetlane Ražnatović Cece. Se je vajin odnos s prijateljstvom kako spremenil?

Ne, to je bistvo celotne zgodbe. Posel ne sme biti odvisen od personalizacije odnosa. Čeprav smo v vsem tem času doživeli že marsikaj. Ne štejem več, kolikokrat mi je Ceca v življenju priskočila na pomoč, brez pomisleka pa se je lahko v težavah tudi ona popolnoma zanesla name. Postala sva dobra prijatelja, vendar se naša meja profesionalnosti v teh desetih letih ni niti malo spustila. Ceca nikoli ni zamudila, ne da bi mi javila, jaz pa si nikoli nisem privoščil površnosti. Za dober odnos je to ključnega pomena.

Story: Nam zaupate skrivnost njenega mladostnega videza, s katerim se brez težav kosa z dosti mlajšimi kolegicami?

Skrivnost vseh mojih strank je prav v tem, da so tudi v resnici genialne osebe. Vse prisegajo na ljudski videz, običajnost. Želijo biti lepe. Ko pridejo k meni tako navdahnjene, se tudi sam povsem potopim v njihovo zgodbo, zato moj salon zapustijo v najboljši luči. Kot bi prešle časovni stroj, s pomočjo katerega se nikoli ne postarajo. Ne glede na to, ali so spale le tri ure, bodo z zeliščnim čajem in malo ambientalne glasbe delovale naravnost čudovito. To niso ženske, ki življenjsko pot gradijo na življenjih drugih. Osredotočene so nase. Ceca je plemenita, rada se smeje in ima rada ljudi.

Vsak ima svojih pet minut v življenju

Story: Kaj vam je v poslu najbolj všeč?

Iskreno, ljubim prav vse, tisto, kar mi ni bilo všeč, sem že zdavnaj opustil. To so bile predvsem reklame, ki so za umetnika utrujajoče, saj snemanja nekajminutne reklame trajajo celo večnost. Kot umetniku, ki ima rad dinamiko, to ne ustreza.

Story: Kako pa se sicer srbska javnost odziva na moške, ki se znajdejo v svetu ličenja?

Tako kot do vsakega moškega umetnika ličenja v svetu, ki je dosti bolj dominanten kot ženske. V tem poslu so moški načeloma dosti bolj uspešni od žensk, in sicer iz enega samega razloga. Ženske namreč ob pogledu v ogledalo vedno vidite le stvari, ki vam niso všeč. Vi tako ne boste opazili čudovitega tena ali prelepe barve oči, temveč se boste osredotočile na nosno kost in rdečico na ličkih. Vse ličenje boste usmerile v to, da boste zakrile nepravilnosti, ob tem pa niti najmanj pozornosti ne boste posvetile očem. V nasprotju z ženskami pa se bo moški osredotočil na vaše atribute, ki jih bo poskušal poudariti. Vedno ličim, kot da sem sam na tvojem mestu. Ličim sebe. Tako kot bi jaz želel biti videti na tvojem mestu!

Story: Kaj bi sami položili na srce fantom, ki se podajajo v svet lepote in ličenja?

Osvobodite se vseh primitivnih in obstranskih stvari ličenja. Ni pomemben zaslužek ali delovni čas. Niti to, kdo se znajde na tvojem stolu, najsi bodo zvezdnice ali pa povsem običajne ženske. To ni šminkanje! Ličenje je delo, ki se danes močno izplača. Ni pretirano težko, z izjemo, če nosiš kakšne težke kovčke. Kot umetnik ličenja si prisoten ob zelo lepih in čustvenih trenutkih. To ni delo v rudniku. Vaša naloga je, da ste čisti, zelo natančni in točni. Da vlagate v ličila in svojo izobrazbo. Bistveno pa je seveda, da pri tem uživate.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Goran Antley, Helena Kermelj, Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story2/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 2/2018

Story 2/2018, od 04. 01. 2018