Urša Mravlje: Verjamem v uspeh

Urša Mravlje, lastnica trgovine Aromatica (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Jana
22. 10. 2016

Urša Mravlje je pogumna ženska. Po 25 letih dela na glasbenem področju se je odločila, da zakoraka na novo pot v življenju, kjer so njene sopotnice avtohtone rastline.

Potem ko je Urša odkrila aromatični botanični park, ki ga je več let ustvarjal Boris Filipaj, je vedela, da bodo dišave postale njen svet.

V minulih letih je skrbela za stike z javnostjo številnih uspešnih glasbenikov, kot so Siddharta, Neisha in Eroika. Pred kratkim pa se je odločila, da bo svojo pozornost namenila rastlinam in odprla vrata trgovine Aromatica, ki se je zasidrala v središču Ljubljane.

Najlepša dišečka v mestu

Ideja za trgovino, ki jo ljubkovalno imenuje najlepša dišečka v mestu, se je zgodila hitro.

»Nekaj časa je bila ideja le v mojih mislih in srcu, potem pa se je kar nenadoma uresničila. Vse se je poklopilo tako hitro, da se še ustrašiti nisem imela časa,« pravi Urša, ki je kot v kakšnem filmskem scenariju odkrila aromatični botanični park, ki ga je več let ustvarjal Boris Filipaj.

»Na plaži sem listala revijo in se ustavila pri življenjski zgodbi Borisa Filipaja, ki me je povsem očarala in presunila. Začutila sem željo in moč, da nekdo zbere pogum in uresničuje sanje, četudi pot do njih ni preprosta. Občudovala sem njegovo odločitev, da bo njegov hobi postal glavna stvar v njegovem življenju. In seveda sem želela takoj videti njegov botanični park, zato sem ga naslednji dan z možem in sinom obiskala. Sin Gal je rekel, da sem ob vstopu dobila na obrazu povsem drugačen izraz. Mož Aleš pa je pripomnil, da sem bila tako prevzeta le na Korziki. Nekaj se je premaknilo v meni, ko sem obiskala botanični park.«

V parku Histria Aromatica se je zgodila ljubezen na prvi pogled, ki je vplivala na njeno odločitev, da bo večino časa namenila naravni kozmetiki iz avtohtonih rastlin. Urša prizna, da mora biti malce zaljubljena v to, kar počne. Glasbeni svet je v 25 letih spoznala v zelo širokem obsegu, saj je delala na radiu, televiziji in na glasbeni založbi. Še vedno ostaja zvesta nekaterim izvajalcem, vendar bo večino časa usmerjala v najlepšo dišečko v mestu.

Neprecenljiva pomoč moških

Ni veliko ljudi, ki zberejo pogum, da stopijo iz cone udobja in začnejo uresničevati svoje sanje.

»Težko je spremeniti utečen ritem življenja, vendar se je tudi pri delu na glasbenem področju ritem precej spreminjal. O pomembnih stvareh se vedno posvetujem z družino in skupaj smo se odločili, da zakorakam na novo pot. Zavedali smo se, da bomo na začetku morali vsi trije, torej tudi mož in sin, zavihati rokave. In smo jih,« pravi Urša, ki bi obžalovala, če ne bi poskusila uresničevati svojih želja.

Pri tem so ji pomagali štirje moški. »No, trije in en fant!« doda. Sin Gal in mož Aleš sta jo spodbujala, naj sledi svojim občutkom, in prepričana sta bila, da bodo s skupnimi močmi zmogli uresničiti njene sanje. Ključno vlogo na njeni novi poti pa sta nedvomno odigrala tudi Boris Filipaj in Marko Pevec, ki sta ji prepustila Aromatico za Slovenijo.

Zdravilna moč rastlin

Rastline, ki jih najdemo v trgovini Aromatica, imajo različne učinke, saj lahko pomirjajo ali pa poskrbijo za boljšo energijo. Pomagajo pri različnih tegobah in pripomorejo k lepšemu videzu.

»Šampon z rožmarinom in koprivo vpliva na prekrvavitev lasišča, spodbuja rast in krepitev las. Sivka in žajbelj sta zelo koristna za odpravljanje mastnega lasišča. Ognjič in korenje v rastlinskem olju in karitejevem maslu pomagata pri razdraženi koži in preprečujeta nastanek strij. Olje svetlina je koristno za zelo suho kožo, bršljanovo olje je učinkovito proti celulitu. Kamilica pomirja, poprova meta pa lajša glavobol,« pojasnjuje Urša, ki redno uporablja izdelke iz zdravilnih rastlin. »Smilj oziroma suhocvetnico uporabljam za kožo, obraz in telo, saj izjemno hidrira in deluje proti staranju kože. Sivko za umirjanje in boljši spanec. Meliso proti psihični utrujenosti, bergamotko proti stresu in cipreso za noge. Limonsko travo imam rada v kopeli, kopriva in rožmarin pa lepo vplivata na moje lase.«

Urša je ponosna, ker so z družino in prijatelji naredili vse sami, da je lahko odprla vrata trgovine.

»Predvsem sem ponosna na sina, ki mi je rekel, da so bile to najbolj zabavne počitnice doslej, čeprav smo večino časa delali,« pravi ponosna mama, ki kmalu načrtuje enodnevne izlete na botanično posestvo.

Njena odločitev, da obrne nov list v življenju, je bila deležna različnih odzivov. »Nekateri so mi čestitali, drugi pa so mi rekli, da sem nora, ker se tako igram v teh časih. Zase vem, da sem borka, zato sem vedela, da bom zmogla. Pomembno je, da se znaš prepustiti in narediti tisto, kar čutiš, kar si želiš. Seveda je to treba narediti s kančkom zdrave pameti, da pozneje svoje odločitve ne obžaluješ. Jamstva pri takšnih odločitvah ni. Človek se lahko odloči, da mu bo uspelo, predvsem, če ima opravka s kakovostjo. In jaz verjamem v uspeh.«

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografije: Helena Kermelj