Ustvarjalka Darja Vidmar izdelke splete kar z rokami!

Ustvarjalka Darja Vidmar izdelke splete kar z rokami! (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Jana
25. 2. 2018

Darja Vidmar pravi, da je volna čudežno vlakno, ki v našem prostoru postaja čedalje bolj priljubljena.

Zanjo je več kot le to, je tudi terapevtski ustvarjalni material, saj iz volne velikanke izdeluje čudovite izdelke.

Super mehke odeje, kape in šali, izdelani iz volne v trakovih, so trenutno v svetu pravi hit. Kaj pa pri nas?

Res je. Volna velikanka je v tujini že nekaj let pravi hit, medtem ko k nam šele dobro prihaja.

Kdaj ste se vi prvič srečali z volno velikanko in kje?

Volno velikanko sem prvič zasledila pred slabimi tremi leti, ko sem prečudovite kreacije oblačil našla na spletu oziroma na enem od socialnih omrežij, po raziskovanju pa še ogromno drugačnih idej, kot so odeje, šali in kape. In kot da mi je bilo namenjeno, sem ugotovila, da z našo spletno trgovino Naturaland (www.naturaland.si) že sodelujemo s podjetjem, ki takšno volno izdeluje. Tako se je akcija testiranja takoj začela. Navdušila sem se, ker mi je bila volna velikanka tako zelo zelo všeč, tudi plesti sem se naučila sama, kar prek kanala na YouTubu, kjer je veliko filmčkov, ki zelo lepo prikažejo tovrstno pletenje.

Kaj vas je tako prevzelo pri tovrstnem ustvarjanju?

Volna je mehka, barve so noro lepe, karkoli spleteš, je čudovito, vse je spleteno v razumljivem času. Celo pletenje z volno velikanko me neizmerno pomirja in takrat lahko izklopim ves svet.

Kaj ste prvič ustvarili iz nje?

Prvi izdelki so bile ogromne kape s cofi iz najrazličnejših možnih živih barv. Šele čez dobrega pol leta sem se opogumila, naročila tri kilograme iste barve volne in spletla prvo odejo. Rekla sem si, kar bo, pa bo! In je uspela – čudovita odeja, ki jo imam še danes.

Ste že prej znali plesti?

Samo enkrat sem pletla, in to še v osnovni šoli. Bil je pulover in pletla sem ga več kot mesec dni. To je bil moj prvi in zadnji izdelek iz navadne volne. Klasično pletenje me nikoli ni pritegnilo in tudi moj izdelek, iskreno povedano, takrat ni bil hvale vreden.

Kako pa bi opisali občutek ob ustvarjanju z mehko volno velikanko?

Predvsem sem presenetila samo sebe, ker pletenja iz navadne volne nikoli nisem oboževala, pletenje z volno velikanko pa me je tako prevzelo. Ko sem začela plesti iz volne velikanke, pa ne glede na neznanje in samoučenje kar nisem mogla prenehati. Vztrajala sem, dokler niso bile zanke popolne in enakomerne. Dokler kapa ali šal nista imela oblike, kot sem si jo zamislila.

Pa uporabljate pletilke ali samo roke?

Večino izdelkov pletem z rokami. Le za kape in trakove uporabljam 20-milimetrske pletilke, preostale izdelke pa pletem z rokami tako, da vlečem zanke skozi zanko.

Lahko z volno velikanko tudi kvačkate, ali sploh obstajajo tako velike kvačke?

Ročno pletenje se tako ali tako plete na princip kvačkanja, tako da v resnici kvačkam. Tako velika kvačka dvomim, da obstaja, in tudi če bi, bi bila manj priročna kot človeška roka. Za kakšne zaključke pri kapah uporabim 20 milimetrov debelo kvačko. Obstajajo sicer zelo velike in debele pletilke, ki jih je mogoče naročiti prek spleta. Po mojem mnenju je najboljša izbira pletenje z rokami.

Izdelke splete kar z rokami

Bi na kratko opisali postopek pletenja z rokami?

Obstajata dve tehniki pletenja z rokami. Pri prvi pletemo z rokami kot s pletilkami, pri drugi pa vlečemo zanke skozi zanke s prsti. Jaz pletem z vlečenjem zank, in sicer šale in odeje. Večje odeje pletem na tleh na pregrinjalu tako, da je odeja vedno zaščitena. Pletem pa z rokami, saj tako odeje ne premikam in imam več nadzora nad enakomernim pletenjem in nad izdelavo pravilnih dimenzij. Pletenje je na takšen način gosto in zanke so popolne ter enakomerne. Vseeno želim, da je moj izdelek popoln, in sem včasih morda celo preveč perfekcionistična ter kakšen izdelek izdelam tudi ponovno.

Kaj uporabnega je mogoče izdelati iz volne velikanke?

Izdela se lahko ogromno različnih izdelkov. Od zimskih kap, šalov, trakov do otroških odej in vse tja do odej poljubnih dimenzij. V volno lahko oblečemo dekorativne blazine. Ker se preja lahko deli, je mogoče izdelati tudi puloverje in jakne. Sama sem že pletla pončo iz deljene preje in je bil resnično čudovit ter seveda topel.

Pa se lahko ljudje pri vas naučijo plesti z volno velikanko?

Seveda. Lahko me kontaktirajo, in ko se bo nabralo dovolj udeležencev, lahko izvedem tečaj. Prvi tečaj sem imela decembra, in ker so bile udeleženke zelo zadovoljne, sem se odločila, da bom tečaje nadaljevala. Sicer v tem trenutku nimam še v načrtu točnih terminov, bodo pa zagotovo znani že kmalu.

Izdelke splete kar z rokami

Zasledila sem, da volno uvažate iz Južne Amerike in Avstralije, kaj pa slovenska volna, bi bila primerna?

V bistvu je surovina iz Južne Amerike in Avstralije, ki se potem do konca obdela in barva v Evropi. Torej v Evropo pride neobdelana volna, ki je praktično le postrižena. V obeh primerih gre za volno merino, ki je v Sloveniji nimamo. To je posebna vrsta ovc, v Sloveniji pa imamo le običajno vrsto ovc. In ker je volna merino prijetna in mehka, medtem ko ovčja volna bode, slovenska volna zagotovo ni primerna za takšno volno. Obstaja pa mož­nost, da bo v prihodnje evropskega porekla, torej tudi surovina. Ampak težko napovem, kdaj bo to realizirano, saj je trenutno še vse v dogovarjanju.

Kako pa je z vzdrževanjem volne velikanke?

Pranje v pralnem stroju odpade, tudi na programu za volno, saj bi se izdelek skrčil. V poštev pride le zračenje ali pa v primeru madežev kemično čiščenje. Ko sem sodelovala z eno od blogerk, mi je poročala, da je umazala svetlo siv šal z živo rdečo šminko, ki je po nekaj dneh na mrazu izginila iz šala, ker ima sposobnost samoočiščenja. 

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Osebni arhiv

Priporočamo