UŽIVAJ PRAVO HRANO: Se upate zbuditi?

UŽIVAJ PRAVO HRANO: Se upate zbuditi? (foto: Hiša knjig) Hiša knjig
15. 9. 2021

Se upate zbuditi? Postanite pravi #realfooder in stopite iz Matrice prehranjevanja! Glede prehrane večina prebivalstva živi v zmoti.

Tako kot v filmu Matrica živimo v svetu, v katerem »ne jemo prave hrane, temveč izdelke, ki so nam jih postavili pred oči«. Okolje je zasnovano prav za uživanje nezdravih izdelkov: močno predelanih živil. Nad tem okoljem bdi temačna plat prehrambne industrije, ki prebivalstvo praktično sili k nakupu izdelkov, s katerimi škodijo svojemu zdravju. Knjiga je v Španiji postala prava senzacija in ustvarila gibanje realfooding.

'Uživaj pravo hrano' nam ponuja strokovno utemeljeno znanje, potrebno za poizvedovanje, raziskovanje in poglabljanje v naše prehranjevanje in vse v zvezi z njim. Pojasni nam osnove Realfoodinga, življenjskega sloga, katerega namen je iz naše prehrane pregnati močno predelana živila, in ponuja praktične nasvete, trike in recepte za preprostejše, hitrejše in bolj zdravo prehranjevanje. Matrice se ne da razložiti, videti jo moramo na lastne oči. 

ODLOMKI IZ KNJIGE:

"Ko govorimo o živilu, se ne smemo osredotočiti le na eno hranilno snov, temveč moramo govoriti o »vsem«, se pravi, o vseh njegovih komponentah, ki sestavljajo popolno kolesje, tako kot pri uri: temu rečemo prehranska matrica. Gre za strukturo, ki sestavlja živilo in lahko, če se preoblikuje, spremeni tudi pozitivne vplive, prisotne v naravni obliki. Če bi poskusili prehransko matrico nekega živila rekonstruirati iz nič, nam nikoli ne bi uspelo ustvariti takšne, kot jo ustvari narava, saj veliko sestavin ostaja neznanih in ne znamo natančno določiti njihove organiziranosti, njihove točne količine in interakcij, ki jih povzroči njihova prisotnost."

"Več kot polovico naših možganov sestavljajo maščobe, še posebej tiste, bogate z omega-6 in 3. Te maščobne kisline so gradniki možganske mase, saj v možganskih celicah, nevronih, tvorijo del celičnih membran ter jim omogočajo komunikacijo in dobro delovanje vse naše življenje. Poleg  tega je večji del holesterola v našem telesu ravno v možganih. Dokazana je bila tudi povezava med dieto, skopo z maščobami in holesterolom, in slabšo mentalno zmogljivostjo."

"Debelost je tesno povezana z uživanjem rafiniranih rastlinskih olj. Opazovalna študija Women‘s Health Initiative, v kateri so sodelovale ženske, je pokazala, kako pomembna je povezava med omega-6 in omega-3 pri povišani telesni teži. Visoke koncentracije omega-6 kažejo na večje tveganje za nastanek čezmerne telesne teže in debelosti, visoke koncentracije omega-3 pa kažejo na manjše tveganje."