V drogerijo odslej le še z našim e-slovarjem!

V drogerijo odslej le še z našim e-slovarjem! (foto: profimedia) profimedia
Vir: Lady
5. 12. 2016

Ob poslušanju televizijskih oglasov za kozmetične izdelke ali ob branju specifikacij sestavin na embalažah naletimo na mnogo izrazov in imen, ki jih večina potrošnic ne razume prav dobro. Zato vam za boljše razumevanje dragocenosti v lončku prilagamo slovarček.

Slovarček sestavin kozmetičnih in lepotilnih izdelkov ...

Liposomi, oleosomi, mikrokapsule in nanokapsule omogočajo ciljno prodiranje sestavin v izdelkih skozi vrhnje plasti kože ter njihovo postopno sproščanje in podaljšano delovanje v živem epidermisu.

Ceramidi so vrsta naravnih lipidov, ki predstavljajo približno 50 odstotkov vseh kožnih lipidov v medceličnih prostorih. S starostjo se proces biosinteze kožnih ceramidov nekoliko upočasni, koža postane suha, uvela, stanjša se njen varovalni lipidni film na površini, zato je bolj izpostavljena škodljivim zunanjim dejavnikom. Posledica je nastanek gubic in gub. Ceramidi se dodajajo izdelkom za nego suhe kože in izdelkom za boj proti staranju, da nadomestijo manjkajoče lipide ter na ta način kožo nahranijo in ponovno napnejo.

Glicerol ali glicerin je kemijsko alifatski alkohol, imenovan propantriol. Dodajajo ga izdelkom za nego suhe kože obraza in telesa, saj zadržuje vodo v koži in s tem preprečuje njeno izsušitev.

Fito(poli)fenoli so polimerne verige substituiranih aromatskih alkoholov rastlinskega izvora (npr. iz grozdja), ki delujejo kot antioksidanti in jih zato največkrat dodajajo izdelkom za borbo proti staranju kože.

Koencim Q ali ubikinon in njegovi derivati (npr. koencim Q10) imajo pomembno vlogo v procesu celičnega dihanja, zato ga dodajajo izdelkom za čiščenje kože in izdelkom za nego zrelejše kože z namenom pospeševanja procesa celičnega dihanja in odvajanja strupenih snovi iz celic.

Rastlinski izvlečki so zmesi spojin rastlinskega izvora. Najbolj znana so eterična olja, ki so osnova za izdelovanje parfumov, za izboljšanje vonja jih dodajajo nekaterim kozmetičnim izdelkom in seveda aromaterapevtskim izdelkom. Poleg prijetnega vonja negujejo ter pomirjajo razdraženo ali izsušeno kožo.

Vitamina C in E ter provitamin A (retinol) in njihovi derivati so med najpogostejšimi dodatki kozmetičnim izdelkom. Provitamin A in vitamin E delujeta kot antioksidanta, vitamin C pa poleg tega pospešuje obnovo celic povrhnjice in s tem gladi manjše gube.

Minerali so kovinski ioni, npr. kalcijevi, magnezijevi ali cinkovi, ki sodelujejo v celičnih metaboličnih procesih in uravnavajo pretok snovi skozi celično membrano – vstop hranilnih in drugih življenjsko pomembnih snovi ter izločanje strupov. Minerali krepijo odpornost kože proti škodljivim zunanjim vplivom.

Kofein po kemijski zgradbi uvrščamo v skupino naravnih spojin, imenovanih alkaloidi. Največkrat je dodan izdelkom za nego proti celulitu, saj deluje kot diuretik, kar pomeni, da odplavlja odvečno vodo iz celic.

AHA kisline so kemijsko a-hidroksi kisline. V kozmetičnih izdelkih najdemo sadne AHA kisline in mlečno kislino, ki pospešujejo luščenje vrhnjih plasti odmrlih celic s kože. Pri dermatoloških estetskih tretmajih se bolj koncentrirane raztopine AHA kislin uporabljajo za kemične pilinge, za glajenje gub in odpravljanje drugih nepravilnosti kože.

Zdaj pa le pogumno v drogerijo.