V Parizu poimenovali ulico po modni oblikovalki

1. 10. 2018 | Vir: STA
Deli
V Parizu poimenovali ulico po modni oblikovalki (foto: profimedia)
profimedia

Ena od modnih prestolnic sveta, Pariz, je le dobila prvo ulico imenovano po modni oblikovalki. Parižani so se lahko tako danes odpravili po ekološko sadje in zelenjavo na tržnico na alejo Sonie Rykiel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pariška županja Anne Hidalgo je namreč v soboto zvečer uradno odprla na novo imenovano alejo, ki se nahaja tam, kjer je Rykielova, ki je umrla leta 2016, včasih nakupovala.

Slovesno odprtje so pospremili tudi s krajšo tematsko modno revijo, ki jo je organizirala naslednica Rykielove Julie de Libran v okviru pariškega tedna mode. Manekenke oblečene v črno čipkasto spodnje perilo in dolge plašče so v rokah nosile bagete in druge dobrote s tržnice, ko so se sprehajale med stojnicami.

Rykielova, ki je postala znana tudi kot kraljica pletenin, je leta 1968 v času študentskih protestov odprla prvo trgovino v pariški soseski Saint Germain des Pres. Izdelovala je tako obleke kot tudi modne dodatke in dišave. Leta 2012 je sporočila, da trpi zaradi Parkinsonove bolezni, ki ji je nato podlegla leta 2016.

Medtem pa so se pojavila vprašanja, kdaj se bodo pojavili boulevard Karla Lagerdelda, avenija Christiana Diorja in uličica Coco Chanel. Pri slednji je sicer težava politično ozadje, saj je znano, da se je modna oblikovalka v času okupacije Pariza rada družila z nacisti, še piše AFP.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ