Vladimira Fink Pavlin: "Do nakita je treba imeti spoštovanje"

4. 10. 2016 | Vir: Lady
Deli
Vladimira Fink Pavlin: "Do nakita je treba imeti spoštovanje" (foto: Barbara Reya)
Barbara Reya

Težko bi se našel kdo, ki ve več o nakitu kot ona. Kako ga nositi, kombinirati, negovati in podarjati – Vladimira Fink Pavlin, direktorica Zlatarne Aura in Zlatarne Karat, je pravi naslov za vsako vprašanje o nakitu.

Ko vstopiš v eno izmed njenih zlatarn v Novem mestu ali Črnomlju, se pred teboj odpre morje neskončnih možnosti. Biseri, diamanti, zlato, srebro in jeklo te prevzamejo in kaj hitro tudi malce zmedejo.

"Ker imamo resnično veliko izbiro najrazličnejšega nakita, ob begavih pogledih nekaterih strank hitro priskočim na pomoč in jih vprašam, ali iščejo kaj lepega zase ali za darilo. Še posebej pri izbiri poročnega prstana ima kdo težave, saj se pri naših več kot 500 modelih kaj hitro premislijo glede svojih želja," je povedala vedra Vladimira, ki zna razumeti in zadovoljiti potrebe še tako zahtevne stranke.

"Pomembno je, da vam znajo v zlatarni podati strokovno mnenje glede primerne oblike, velikosti in barve vašega prstana. Bodoče neveste k nam pogosto pridejo že polne idej, včasih celo s sliko. V takšnih primerih jim izdelamo poročni prstan po njihovi zamisli. Se nam je pa že večkrat zgodilo, da je bodoča nevesta prišla v zlatarno s sliko prstana, ki ga je želela, a si je po ogledu naše ponudbe premislila in izbrala enega izmed naših," nam je zaupala Vladimira.

Z nakitom do lepih spominov

V 25-letni karieri je postala tudi mojstrica v izbiri primernega nakita za darilo. V njeno zlatarno po darilo najpogosteje zaide mlada in srednja generacija.

"Večinoma gre za ženske, večkrat pa v zlatarno stopi tudi kakšen moški, ki kupuje darilo za svojo drago. Moški redkeje kupijo kos nakita zase, saj to običajno zanje počnejo ženske, ki trenutno največ kupujejo moške zapestnice," nam je razlagala Vladimira, ki pravi, da so gospe najbolj zadovoljne, ko v dar prejmejo cel komplet, torej uhane, ogrlico in prstan. Do nakita ima poseben odnos. Nekako je skozi življenje postal njen ključni del.

"Do nakita je treba imeti spoštovanje. Nakit je sredstvo za ustvarjanje in ohranjanje naših spominov. Podarjamo ga ob posebnih priložnostih, z njim obeležujemo pomembne življenjske korake, lahko ga predamo tudi zanamcem. Z nakitom pripovedujemo zgodbo življenja," meni Vladimira, ki se ji včasih zdi, da Slovenke na splošno premalo cenijo svoj nakit: "Lahko bi bolje skrbele zanj. Tolikokrat se je že zgodilo, da je stranka prinesla k nam izredno lep kos nakita in povedala, da ga ima že dlje časa v škatlici. Včasih se zgodi, da zaradi tega oksidira. Takrat si rečem: Škoda, da ga niso že prej prinesle. Škoda, da ga niso ves ta čas nosile. Ampak pri nas znamo popraviti prav vsak kos nakita, zato z veseljem sprejmemo vsak še tako zahteven izziv."

Prisega na eksotične kose

Vladimira vestno skrbi za svoj nakit. Če ste mislili, da ob vseh videnih kosih preprosto ne more imeti le enega najljubšega, ste se motili.

"Najraje si nadenem uhane in ogrlico iz južnomorskih biserov s čudovito sponko z briljanti. Imam jo že veliko let in zanjo zelo lepo skrbim. Redno jo čistim z vlažno krpo, dvakrat smo jo že prenizali in spet je lepa kot ob nakupu," nam je še zaupala. Nakita, je povedala, se ne bo nikoli naveličala. Skozi leta je postal del nje ter njenih misli in sanj. Nenehno razmišlja o novih kombinacijah in soustvarja trende v nakitu. V njenih zlatarnah tako lahko najdemo tudi bolj eksotične kose, ki pri nas še niso poznani oziroma priljubljeni. Vedno jo boste videli z izbranim nakitom, saj verjame, da z njim izražamo del sebe. Verjame, da za vsako osebo, počutje in slog obstaja popoln kos nakita.

Kako lahko preprečimo temnenje?

  • Veliko lahko naredimo že, če parfuma ne pršimo neposredno po nakitu, se z njim ne tuširamo ali kopamo v morju in bazenih. "V skrajnih primerih strankam predlagam, da naredijo detoks oziroma prečiščevanje telesa, s katerim znižajo raven kisline v njem. Telo je tako izloči manj, nakit pa obdrži svojo barvo in sijaj," je še razložila Vladimira, ki ima v svojih zlatarnah več tisoč kosov najrazličnejšega nakita.

Tekst: A.K.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk