Vladimira Fink Pavlin: Od učiteljice do zlatarke

9. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Vladimira Fink Pavlin: Od učiteljice do zlatarke (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Več desetletij že dela z nakitom. Ob obisku ene od njenih zlatarn Vladimira Fink Pavlin odkrito in brez obotavljanja prizna, da so ji od vsega nakita najbolj pri srcu biseri. ''Oddajajo neko posebno energijo, ki me vedno znova očara. Preprosto obožujem jih. Sprejeli so me za svojo, jaz pa njih,'' z nasmehom pove novomeška zlatarka, ki jo poznajo po vsej Sloveniji, saj so oni tisti, ki popravijo še tako zahteven kos nakita.

Tudi z laserjem, ker se pri takem načinu ne more poškodovati noben kamen. Prepričana je, da vsak nakit v sebi skriva zgodbo, ki jo piše življenje ljudi. Prav posebnim ljubezenskim zgodbam so zlatarji priča v teh mesecih, ko se na pomemben korak v življenju pripravljajo številni zaljubljenci. ''Na prstanih se najde prostor tudi za iskrive misli in besede, katerih pomen lahko v celoti razvozlata le bodoča zakonca,'' še doda sogovornica, ki je že od nekdaj zaljubljena v nakit.

Po izobrazbi ste učiteljica razrednega pouka. Danes v Novem mestu in Črnomlju vodite štiri uspešne zlatarne. Kako se je začela vaša zlatarska zgodba, ki ji sledi celotna družina?

K vodenju prve zlatarne me je pripeljal zanimiv splet okoliščin. Približno šest let smo bili franšizna trgovina z zlatom. Zahteve v zlatarstvu so se iz leta v leto večale in ob uspešnem poslovanju sem se odločila za samostojno poslovno pot. V podjetju večinoma skrbim za nabavo, delo z ljudmi, delno tudi za računovodstvo in marketing. Svoje zlatarske izkušnje in znanje smo prenesli tudi na starejšega sina Davida. Vsi smo aktivno vpeti v vodenje in poslovanje podjetja. Med seboj se uspešno dopolnjujemo.

Ljubezen do žlahtnih kovin že več kot 25 let prepleta vaš vsakdan. Kaj je tisto, kar vašemu poklicu daje poseben čar?

Lahko rečem, da v vseh teh letih še nikoli nisem imela občutka, da hodim v službo. Najlepše je, ko vidiš srečo v očeh ljudi, ki izberejo točno tak kos nakita, kakršen jim je všeč, in ga potem z radostjo nosijo. Teh prijetnih trenutkov se ne bom nikoli naveličala. Resnično si ne predstavljam, da bi v življenju počela karkoli drugega.

Dejali ste, da želite ostati v koraku s časom. Tako kot drugje se je tudi v tem poklicu v vseh teh letih verjetno marsikaj spremenilo?

Seveda, tudi zlatarstvo se zelo hitro razvija. Z novo in vse bolj napredno tehnologijo je naše delo bolj izpopolnjeno, kreativno in natančno. Še pred kratkim smo recimo gravirali ročno, zdaj to počnemo z laserjem. Z njim je delo hitrejše, gravure so obstojnejše in tudi več možnosti izbire črk, znakov in slik imamo na voljo.

Strankam ponujate res pestro izbiro različnih kosov nakita. Povejte nam, kakšni so trenutni trendi?

Trenutno sta najbolj popularna belo zlato in srebro. Vse pogosteje se ljudje odločajo tudi za nakit iz jekla. V poletnih mesecih bodo ponovno zaživeli biseri. Veseli me, da ženske čedalje raje kombinirajo rumeno in belo zlato. Na eni roki, na primer, nosijo prstane iz belega nakita, na drugi iz rumenega, saj se vse plemenite kovine med seboj lepo dopolnjujejo.

Samo pri vas lahko stranke dobijo poseben prstan za bogastvo, prav tako jim edini omogočate nakup arabsko-azijskega nakita. Kako ljudje sprejemajo te novosti?

Ob točno določenih dnevih v mesecu izdelujemo in energiziramo poseben prstan, imenovan Pavitri, ki naj bi ljudem prinesel bogastvo na vseh področjih v življenju. Stranke so ga vzljubile in številni se vračajo k meni s pozitivnimi zgodbami in uspehi, ki se brez tega prstana verjetno ne bi zgodili. Večkrat ga naroči mama za hčerko, ko ga sama že ima. Tudi moški niso izjeme, saj ga prav tako nosijo. Pri arabskem nakitu, kamor spadajo tudi prstani, ki so večdelni in gredo po več prstih hkrati, je drugače. Zanimanje za te kose nakita se veča počasi, a vztrajno. Tudi rdeče zlato, ki je pravi hit v osrednji Sloveniji, smo v svojo ponudbo vpeljali že pred 10 leti. Takrat je bilo v tujini zanj veliko zanimanja, pri nas pa se zanj še vedno odločajo zgolj redki posamezniki.

Bliža se čas porok in pari lahko v vaših poslovalnicah med več kot 500 modeli najdejo tudi kombinacije poročnih prstanov z rdečim zlatom. Je med njimi mogoče več zanimanja za ta, v tujini že močno uveljavljen trend?

V zadnjem času so popularni ožji prstani. V ženski prstan so lahko vkovani kamni po celotnem obodu, lahko so briljanti ali cirkoni, običajno pa ženske svoj prstan okrasijo z enim ali največ tremi kamni. Nevesta lahko na prstancu leve roke ob ozkem poročnem prstanu nosi še zaročnega, na primer. Tudi prstani, v katerih se kombinira rdeče zlato, so zelo lepi. A pari, ki prihajajo k nam, se večinoma še vedno najraje odločijo za prstane iz belega ali rumenega zlata. Glavno besedo pri izbiri ima, seveda, bodoča nevesta.

Obišče vas zelo veliko parov. Tako kot vsak nakit nosi svojo zgodbo, verjetno tudi pari niso enaki. So vam kakšne dogodivščine ostale posebej v spominu?

Prisrčnih zgodb je resnično ogromno. Bodoči zakonci so pri izbiri nakita bolj nagnjeni h klasiki, a so po drugi strani zelo izvirni pri napisih. Namesto imen in datuma poroke si v prstane vgravirajo ljubkovalna imena, vzdevke, enega ali več srčkov, znak za neskončnost, prstni odtis. Domišljiji res pustijo prosto pot. Na prstanih se najde prostor tudi za iskrive misli in besede, katerih pomen lahko v celoti razvozlata le bodoča zakonca.

Lahko bi rekli, da s tem, ko sledite trendom v svetu, na Dolenjskem orjete ledino. Skozi vaše roke je šlo že zelo veliko kilogramov zlata. Bi lahko izbrali sebi najljubši kos?

V naših poslovalnicah stremimo k razvoju, poskušamo biti inovativni ter slediti tehnološkemu napredku in trendom. Že od nekdaj imam rada nakit in želim strankam ponuditi največ, kar lahko. Sama imam veliko nakita, meni najljubši pa so biseri. Od njih se resnično ne bi mogla ločiti. Oddajajo posebno, toplo energijo, ki me vedno znova prepriča. Preprosto jih obožujem. Med drugim tudi iz povsem praktičnih razlogov: ker jih ni težko kombinirati z mojo garderobo.

A. J.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord