Vulgaris med izbranci 3Daysofdesign v Kopenhagnu

Vulgaris med izbranci 3Daysofdesign v Kopenhagnu (foto: Vulgaris Press) Vulgaris Press
21. 5. 2019

Vulgaris woodcut je umetniška kolekcija omaric in predalnikov, ki jo ustvarjata vizualna umetnica Nina Koželj ter diplomirana inženirka lesarstva in mizarka Manca Kemperl.

Prihodnji teden bosta eno od omaric, ki jih bogatijo umetniški lesorezi, predstavili na slovenski razstavi v okviru dogodka 3daysofdesign v Kopenhagnu, najpomembnejše razstavno-prodajne prireditve s področja oblikovanja na Danskem. Umetniška omarica Vulgaris, ki nosi naslov Vulgaris XIII, je narejena iz slovenskega češnjevega lesa najvišje kakovosti, lesorez pa je, kot to velja za vsako omarico Vulgaris, odtisnjen samo v petih izvodih. Osem slovenskih razstavljavcev, ki se bodo poleg tandema Vulgaris med 23. in 25. majem predstavili v Sundays-S Galery, je izbrala danska kustosinja Brigitta Nellemann, razstava pa je nastala v sodelovanju Javne agencije SPIRIT in Veleposlaništva RS v Kopenhagnu.

Poleg tandema Vulgaris se bodo v Kopenhagnu predstavili še: Noordung, Ooh Noo, Pikka, Oli, Kubus, LLEESS, Kobeiagi in Lesnavesna. Namen slovenske razstave na prireditvi 3daysofdesign sta promocija in večja prepoznavnost slovenskega oblikovanja na danskem trgu dizajnerskih izdelkov.

Umetniška kolekcija omaric in predalnikov Vulgaris nastaja na presečišču umetnosti in dizajna. Vsaka omarica je narejena ročno in je unikatna, saj jo bogati umetniško delo – lesorez, hkrati pa je unikatna tudi po zbiri materiala, ki je slovenski češnjev ali orehov les najvišje kakovosti, in mizarski zasnovi. Predalniki in omarice so skrbno načrtovani v duhu sodobnega minimalizma, pri čemer čiste ravne linije nežno zaokrožajo najstarejšo grafično tehniko – lesorez. Izdelava vsakega predalnika se začne s skico grafike, nadaljuje pa z rezljanjem lesoreza, ki se nato ročno z žlico natisne na papir v petih izvodih. Po končanem odtiskovanje se lesena plošča - matrica vdela v omarico/predalnik kot fronta, zaključni sloj pa je poliuretanski lak, ki ščiti les pred vlago in ostalimi vplivi iz okolja. V vsaki od omaric je približno sto ur dela.

vulgaris

Nina Koželj in Manca Kemperl sta se z umetniško kolekcijo Vulgaris prvič predstavili leta 2018 in doslej prejeli priznanje za top izdelek razstave Čar lesa v Cankarjevem domu ter Nagrado Top5 na Sejmu pohištva Ambient na Gospodarskem razstavišču. Povabljeni ali izbrani pa sta bili še na naslednje razstave: Razstava sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih dediščine v Sloveniji, Slovenj Gradec 2018, Galerija Račka – Festival erotične umetnosti, Celje 2018 in Majski salon, Narodni muzej Slovenije, 2018.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri