Yael Adler: »Koža je ogledalo naše duše in zaslon, na katerem se prikazujejo zgodbe iz naše notranjosti!«

20. 7. 2017
Deli
Yael Adler: »Koža je ogledalo naše duše in zaslon, na katerem se prikazujejo zgodbe iz naše notranjosti!« (foto: profimedia)
profimedia

'Gube pričajo o skrbi in veselju, brazgotine o poškodbah, pretirano botoksirana mimika o strahu pred staranjem, kurja koža o strahu ali nasladi in marsikateri mozolj o preveč zaužitega mleka, sladkorja ali beljakovin. Prevelika telesna teža vodi v vnetje kožnih gub, suha ali preznojena koža pa je včasih znak za to, da je nekaj narobe s ščitnico.'

Nemška dermatologinja Yael Adler je bila klinična raziskovalka, leta 2007 pa je odprla svojo ordinacijo v berlinskem predelu Grunewald. Ne le strokovna, ampak tudi laična javnost pa je nanjo postala pozorna potem, ko je izšla njena knjiga Koža od blizu – vse o našem največjem organu. To poučno, poljudno in mestoma nadvse zabavno branje je namreč čez noč postalo velika uspešnica na področju strokovnih knjig. Naj se slednje zdi še tako čudno, vam bo vse postalo kristalno jasno, ko si boste knjigo vzeli v roke in ob branju ugotovili, kaj vse dermatologom lahko o človeku pove njegova koža.

Skoraj dva kvadratna metra kože, ki obdaja vse, kar je v človeškem telesu, predstavlja našo vez z zunanjim svetom. Je tudi naša antena, ki lahko sprejema, oddaja in zadovoljuje naša čutila, in je v vseh pogledih nadvse osupljiv organ.

»Koža nas varuje kot opečnata stena, premazana s kislinami. Varuje nas pred nevarnimi vsiljivci, kot so denimo povzročitelji bolezni, strupi in alergeni. Hkrati pa je telesu lastna klimatska naprava, saj skrbi, da se ne pregrejemo, preveč ohladimo in da ne izgubimo preveč vode in se izsušimo,« bistveno uvodoma našteva Yael Adler in nadaljuje: »Poleg tega koža na konicah prstov s čutnicami, dlačicami in z okoli 2500 receptorji na kvadratni centimeter raziskuje, ali je vetrovno, mrzlo ali suho, ali je predmet hrapav ali gladek, mehek ali trd, oster ali top. Po najnovejših raziskavah lahko koža celo voha in sliši.«

Enim se gnusi, kar je drugim zanimivo!

Knjiga Koža od blizu nas bo v vseh pogledih odprla za vse, kar smo morda vedeli, še nismo vedeli ali pa morda celo nismo želeli zares vedeti. Če kdo, potem prav dermatologi vedo, s kako veliko tabuji je povezana naša koža. Marsikaj, o čemer neradi govorimo, ali se nam zdi gnusno, je povezano prav s kožo ali izvira iz nje – luske, ušesno maslo, mozolji, loj, znoj in sirček med prsti na nogah. In medtem ko mi tudi o spolnih boleznih raje molčimo, pa za dermatologe nič od naštetega ni gnusno. Nasprotno. Njim se vse zdi zelo zanimivo.

  • »Starejši dermatologi so celo izumili zelo olepševalne in zveneče pojme za v resnici nadležna ali neprivlačna kožna stanja. Tako za mozolje, madeže, gnojne mehurčke in kraste uporabljajo nadpomenko 'cvetenje kože'. 'Purpura jaune d'ocre' (pikčasta krvavitev v rumeni in okra barvi) imenujemo izliv krvi na goleni zaradi bolezni krčnih žil. Slišati je zelo elegantno francosko. Rdeče venske nabrekline so 'češnjevi angiomi', rdeča znamenja so 'madeži rdečega vina' in svetlo rjava materina znamenja madeži 'Cafe au Lait' oziroma 'kava z mlekom'. In ko se koža zaradi izsušenosti trga, temu pravimo 'ekcem craquele'. Takrat ima koža videz razpokanih barvni plasti kot Michelangelova stropna poslikava v Rimu. Tista, na kateri je prikazano stvarjenje golega in mišičastega Adama, ki izteguje svoj kazalec, da bi dosegel Boga in da bi tako iskrica življenja iz božjega kazalca preskočila nanj.«

Dermatologi človeku zlezejo pod kožo

In čeprav se nekateri kirurgi ali internisti včasih posmehujejo dermatologom, češ da so le 'površinski medicinci', je njih resnica vse kaj drugega kot takšna. Tudi dermatologi imajo svojo globino. Tako kot koža.

  • »Slednja ne komunicira le z našo okolico in drugimi ljudmi, temveč tudi z našim notranjim svetom. Koža je v redni živahni, dejavni izmenjavi z našimi živci in imunskih sistemom. In stanje naše kože je v veliki meri odvisno od dogajanja v naši notranjosti, kako se prehranjujemo in kaj se dogaja z našo psiho.«

Koža je prav zares tudi ogledalo naše duše. Je zaslon, na katerem so vidne vse zgodbe naše notranjosti in našega nezavednega. Dermatolog je tako sposoben ugotoviti celo, da ima človek, katerega kožo proučuje, morda duševno motnjo, je v stresu, mu manjka določeno ravnovesje ali ima težave s kakšnim organom in se ne prehranjuje optimalno.

  • »Koža je kot velik arhiv, poln sledi ter odkritih in skritih napotkov. In kdor zna brati tak arhiv, bo osupel nad tem kako vidne stvari vodijo k nevidnim.«

Knjiga Koža od blizu vas bo o vsem tem ne le prepričala, ampak tudi dodobra podučila. Da pa bi vas navdušili za to, da jo tako kot že tisoči pred vami tudi vi ob priliki vzamete v roke, bomo v nadaljevanju nanizali nekaj osupljivih dejstev o koži.

3 osupljiva dejstva o koži

Čeprav v knjigi takšnih in drugačnih zanimivosti o koži kar mrgoli, povzemamo v nadaljevanju tri takšna, ki vas bodo gotovo osupnila!

1. Za nekoga travma, za drugega okras!

Brazgotine nastanejo takrat, ko je bazalna mebrana kože močno poškodovana. In skoraj vsak izmed nas ima kakšno brazgotino, pa naj bo temu tako zaradi globokih mozoljev, noric, nesreč, opeklin ali kirurških rezov. Čeprav večina brazgotin ni motečih, pa obstajajo pa tudi takšne, ki so nastale v travmatičnih dogodkih ali pa močno pačijo videz in takoj padejo v oko. Brazgotine na koži običajno sicer niso nekaj, kar bi si v življenju želeli, dejstvo pa je, da so nekateri ljudje njim navkljub (ali morda celo zaradi njih) tudi zasloveli.

  • »Igralec Jurgen Prochnow je uspešen kljub brazgotinam zaradi aken,« navaja dr. Yael Adler in nadaljuje: »Tudi 'brazgotine, kot posledica ureza' danes krasijo obličja nekaterih 'starejših moških', ki so bili v času študija v različnih študentskih zvezah. Do druge svetovne vojne je bila ureznina na licu znamenje moških akademikov. Okrasne brazgotine krasijo tudi kožo pripadnikov nekaterih primitivnih ljudstev, na redkih območjih pa je že nekaj časa zelo priljubljeno 'žigosanje kože'.«

Nekaj podobnega se dogaja tudi pri tetovažah. Te so zadnja leta nadvse v trendu, čeprav jih mnogo konča pri zdravniku zaradi alergij z rdečico po vbodu, s srbežem, mehurji, izcedki, luskami in oteklinami. Še posebno ljudje z luskavico zelo težko prenašajo tetovaže, njihov nevaren in divji zmaj pa se lahko čez noč odebeli, postane rdeč in luskast. In gotovo niste vedeli, da so še posebno nevarne prebodene jetrne pege, saj zaradi tetovaže zdravnik poslej ne bo imel več nadzora nad kožnim rakom.

tetovaža

Zakaj dr. Adler na navzven ljubkimi in posrečenimi tetovažami ni najbolj navdušena, vam bo postalo jasno, ko si boste prebrali pestro bero primerov iz njene prakse. Zato je jasna: »Tetovaže so pravi blagoslov samo takrat, ko z njimi prekrijemo moteče brazgotine. Ker pa so tetovaže za večino veselje, stranski učinki pa so res hudi, se moj poziv glasi: 'Think before you ink!' ali v prevodu 'Premisli, preden se pustiš obarvati!'

2. Naša koža sliši. Poraščena koža pa sliši celo bolje!

Kaj vse ne odkrije sodobna znanost!

Namreč: naša koža lahko tudi sliši, vsaj dlakavi gležnji. Raziskovalci so namreč ugotovili, da naši gležnji slišijo, če se človek z njimi pogovarja, saj zaznavajo valove zraka, ki kožo in dlake nežno stimulirajo.

»Testiranci so lahko na svojih gležnjih identificirali usmerjene 'zvoke, glasove', čeprav so imeli zvočno neprepustne naglavne slušalke. Tudi drugi deli na koži, kot so zatilje in roke, sodelujejo pri t.i. zračno-tipnem zaznavanju zvoka. In glej, poraščene noge slišijo bolj kot pobrite,« je dermatologinja v knjigi popisala izsledke te nenavadne raziskave.

3. Svež znoj ne smrdi, včasih pa nam diši tudi najbolj intenziven cvet!

Ste vedeli, da nam stres z razlogom in iz previdnosti navlaži roke in noge? Ko smo še v kameni dobi pogosto bežali pred požrešnimi zvermi, nas je ta nenavadna reakcija telesa pogosto rešila. In čeprav je za ljudi, ki imajo danes težave z nogami, ki se jim preveč potijo, nadvse nenavadno, je bilo znojenje nog takrat zagotovo nekaj pozitivnega. Golih nog, kot smo takrat večinoma bili, smo zaradi navlaženih podplatov namreč lahko z manj zdrsavanja in z boljšim oprijemom hitreje stekli na varno. Danes pa? Predvsem nam je znoj odveč na vseh mestih po telesu, zato ga pretirano preganjamo iz svojih življenj. Raziskave o tem, ali nam zaradi uporabe antitranspirantov grozita prezgodnja demenca ali rak dojke, sicer še tečejo.

Pa vendar velja, da svež znoj sam po sebi ne smrdi. Smrdeti začne šele, ko ga začnejo razkrajati bakterije. Pri vsem skupaj je najbolj zanimivo to, da ima najbolj intenziven vonj tisti, ki prihaja iz mošusnih (ali dišavnih) žlez. Ta je namreč obogaten z maščobami in beljakovinami. Pa sploh veste, kje na vašem telesu se nahajajo te žleze?

»Med seksom, ko se prepotimo in je partner odišavljen, se v popku izčrpanega, mirujočega ljubimca rado nabere motno morje znoja, morje ljubezni iz izločkov mošusnih žlez,« je jasna dr. Adler in doda: »Njihova izvodila se ne izlivajo kot pri klasičnih znojnicah na površino kože, ampak v vdolbinico, ki jo predre dlaka. Sramne dlake in tudi lasje služijo temu, da razpršijo feromone.«

seks

In čeprav se tega morda ne zavedamo, so prav vonjave tiste, s katerimi se med seboj tudi sporazumevamo in si med drugim pošiljamo signale ljubezni.

  • »Če hoče moški pokazati, da je dedec in pol, bo sedel z razkoračenima nogama in ležerno položil roki za glavo. S tem sporoča ženskam: 'Povohajte me!' Z zračenjem mednožja in pazduh prši feromone svoje neustavljive moškosti. Morda ste zdaj pomislili: 'Tipičen moški!' Toda tudi ženske se s popravljanjem las spogledujejo. Tudi one iščejo nedolžen povod za zračenje pazduh, da bi privabile zanimive moške.«

Priporočamo!

Koža od blizu – vse o našem največjem organu!

Nemška uspešnica na področju strokovnih knjig

felixDermatologinja Yael Adler nam v nazorni in zabavni knjigi Koža od blizu približa našo kožo in nam pojasni vse, kar moramo vedeti o njej.

Koža je kot slikarsko platno, ki odraža naše življenje. Z njo se ukvarjamo vsak dan: z nego, staranjem, alergijami, opeklinami ... Velika je skoraj dva kvadratna metra in nas varuje, da se ne pregrejemo. Obdaja vse, kar nosimo v svoji notranjosti, je komunikacijsko sredstvo in zelo občutljiva.

"Koža je ogledalo naše duše, je zaslon, na katerem se prikazujejo zgodbe iz naše notranjosti, iz našega nezavednega. Dermatologi kot kriminalisti vneto iščemo sledi na koži. Te nas včasih popeljejo globoko pod kožo, kjer ugotovimo, da le-ta trpi zaradi duševnega primanjkljaja, stresa, porušenega duševnega ravnotežja ali zaradi bolezni organov ter naših prehranjevalnih navad.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord