Zakaj se genijalni ljudje vsak dan oblačijo v istovrstna oblačila

Zakaj se genijalni ljudje vsak dan oblačijo v istovrstna oblačila (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2021

Bojda ljudje dnevno sprocesiramo za neverjetnih 74 gigabitov informacij. In prav slednje je razlog, zakaj se nekaterim ljudem (med njimi je znatno število izjemno inteligentnih posameznikov) dogaja, da so zaradi številnih odločitev, ki jih morajo sprejemati, z njimi prenasičeni.

To je tudi glavni razlog, zakaj večino genijev, ki so zaslužni za nekatere najbolj izjemne inovacije in pogruntavščine na svetu, običajno videvamo v enih in istih oz. istovrstnih oblačilih.

Daniel Levitin, kognitivni psiholog in nevroznanstvenih, je prepričan, da je 'prenasičenost z informacijami' dejstvo in da pomeni zgolj to, da smo svoje možgane obremenili z več informacijami, kot so jih ti sposobni obdelati.

To je tudi razlog, zakaj se nam ob fotografijah Alberta Einsteina, Steva Jobsa, Marka Zuckerberga in številnih drugih visoko inteligentnih in kreativnih ljudi zdi, kot da so bile posnete istega dne. Na skoraj vseh namreč nosijo podobna oblačila.

Albert Einstein je vedno nosil svojo sivo obleko, Steve Jobs je bil pogosto oblečen v črni puli, Mark Zuckerberg pa ima v svoji omari očitno zares veliko sivih majic.

Povedali so ...

  • Mark Zuckerberg naj bi v enem od svojih intervjujev leta 2014 rekel celo, da si je svoje življenje organiziral tako, da mu glede vsakdanjih zadev ni potrebno veliko razmišljati – in v ta del sodijo tudi odločitve, kaj bo tisti dan oblekel.
  • Barack Obama je leta 2012 za Vanity Fair rekel: »Vedno me boste videli nositi sivo ali modro srajco, ker se s tem ne želim obremenjevati. Ne zanima me, kaj bom jedel in kaj bom oblekel. Vsak dan me čaka veliko bolj pomembnih odločitev, kot so te.«

Sklep

Človeški možgani so naravnost osupljiv in nadvse zmogljiv 'stroj', vendar pa imajo tudi svoje omejitve. Ti namreč porabijo toliko energije in hranilnih snovi za odločitve o najbolj trivialnih stvareh kot za tiste o zelo pomembnih življenjskih zadevah. Na nas je, kaj se nam zdi bolj pomembno. Visoko inteligentni posamezniki so se glede tega že davno tega odločili. In to enkrat za vselej ;)

Priporočamo