Čudovite naravne dišave, ki vas bodo očarale

15. 12. 2018 | Vir: Jana
Deli

Če bi radi ohranili zdravje, se izogibajte umetnim osvežilcem zraka, ki sicer odstranjujejo neprijetne vonjave in lepo odišavijo prostor, a lahko pustijo posledice na zdravju vseh, ki v takih prostorih bivajo. Ker je izbira naravnih dišav zares pestra, verjamemo, da boste našli primerno za svoj dom.

Vonjave dom objamejo s toplino. Da bodo tudi zdrave, izbirajte med naravnimi dišavami.

Sadni olupki in začimbe

Pozimi lahko olupke citrusov položimo na radiator ali peč, prostor bo v hipu lepo odišavljen. Lahko pa jih tudi skuhamo. V lonec z vodo postavimo olupke sadja (jabolka, limone, pomaranče) in jim dodamo začimbe (cimet, klinčke ali janeževe zvezde). Vodo zavremo in olupke z začimbami kuhamo na nizkem ognju nekaj minut ter s tem naravno odišavimo prostor.

Aroma svetilke

Z uporabo aroma svetilk boste prostor odišavili, hkrati pa tudi prečistili. »Aroma svetilka izhaja že iz 19. stoletja in je bila prvotno namenjena bolnišnicam in s svojimi neverjetnimi lastnostmi rešila marsikatero življenje v tistem času,« nam je pojasnila Maja Šterk, ponudnica naravnih dišav za dom Aroma spa (www.aroma-spa.si) in dodala, da ima aroma svetilka tri glavne naloge. »V prvi vrsti uniči do 100 % bakterij, uničuje pa tudi alergene in pršice ter celo plesni v stanovanju. Njena druga naloga je, da uničuje molekule neprijetnih vonjav – od kuhanja, živali, cigaret - tretja pa, da enakomerno in naravno odišavi vse kotičke vašega doma.«

Izparilniki za eterična olja

Poleg električnih difuzorjev so priljubljeni tudi izparilniki za eterična olja. Andreja Križman izdeluje prav posebne izparilnike za eterična olja v obliki kamenčkov. »Gre za izdelek iz gline, ki je žgan brez glazure. Glina ima v takem stanju potrebo, da se posuši, zato je tak izdelek primeren kot izparilnik,« nam je pojasnila ustvarjalka in dodala, da je uporaba zelo preprosta. »Kamenček nakapamo z eteričnim oljem in že oddaja vonj. Za delovanje ne potrebuje dodatnega vira toplote, zato ohranja kemijsko strukturo eteričnega olja. Ker pa se olje v kamenček popolnoma vpije, ga lahko položimo na polico, v torbico, v omaro med obleke ali v avto.

Ratanove paličice

Dišave z ratanovimi paličicami v prostorih ustvarijo ambient in atmosfero, ki pričara domačnost, pomaga pomiriti čute, pri tem pa je pomembno izbrati primeren vonj. Steklenička, v kateri je gorivo s parfumom in vanj namočene ratanove paličice, prek katerih se s pomočjo difuzije aroma širi v prostor, je enostavna za uporabo. »Iz izkušenj vam lahko povem, da 200-mililitrska steklenička odišavlja prostore od enega do treh mesecev. Da bo življenjska doba difuzorja daljša, je priporočljivo izbrati v prostoru mesto, kjer ni prevelikega pretoka zraka,« nam je pojasnila Maja Šterk in dodala, da je treba ratanove paličice tudi občasno obrniti. In še nasvet, več paličic boste pomočili v dišavo, intenzivneje bo oddajala vonj in hitreje se bo aroma porabila. »Začnite s 3 ali 4 paličicami in nato po potrebi dodajajte nove.«

Dišeče svečke in voski

V zimskem času pogosto posežemo po dišečih svečkah in dišečih voskih, s tem pa ni nič narobe le, če namesto parafinskih izdelkov izberemo takšne, ki so izdelani iz čebeljega ali rastlinskega, na primer sojinega voska. Pomembno je tudi, da je stenj bombažen ali lesen in da imajo svečke in voski dodana le naravna barvila in kakovostne dišave.

Potpuri

Prostor lahko lepo odišavimo tudi z mešanico posušenega sadja, storžev, cvetov, aromatičnih zelišč in začimbnic v mešanici, ki jo imenujemo potpuri, in ki jo lahko dodatno odišavimo z naravnimi eteričnimi olji. Naraven osvežilec zraka lahko izdelamo tudi s pomočjo sode bikarbone. V kozarec natresemo sodo bikarbono, okrasimo s posušenimi zelišči ali cvetovi rož in pokapamo z eteričnim oljem. Mešanica bo delovala, dokler se soda bikarbona ne bo začela strjevati.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Shutterstock, Aroma spa, Andreja Križman

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord