Živimo zdravo z urednico Cosmopolitana

Živimo zdravo z urednico  Cosmopolitana (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lea
17. 12. 2016

Tokrat smo pokukali v zakulisje življenja nadvse prijetne Mance Čampa Pavlin, urednice ženske revije Cosmopolitan in super mame. Hiter utrip vsakdana na stranski tir postavlja z umirjenimi mislimi in čim pogostejšim odmikom od ponorelega sveta ...

Manca, pravijo, da se po jutru dan pozna. Je najpomembnejši obrok dneva rutina? Kaj se znajde na krožniku?

Pogosto zajtrkujem kar v službi. Največkrat žitarice, sadje, tudi domačega jabolčnega zavitka, ki ga pogosto pripravi tašča, se ne branim. Ob prostih dnevih so na sporedu smutiji, skuta s sadjem, občasno tudi popečeni kruhki z domačo marmelado ali medom s cimetom.

Nekaj vas je moralo voditi do spoznanja, da ste kot poslovna ženska z natrpanim urnikom primorani skrbeti za dobro počutje in energijo.

Ko si po kakšni neprespani noči res utrujen, ugotoviš, da lahko le z redno telesno vadbo in pravilno prehrano 'zvoziš' dneve, kot je treba. Če sem res utrujena in se najem ogljikovih hidratov, mi niti kava ne pomaga, ko imaš otroka, pa nimaš veliko možnosti za popoldanski počitek. Sicer si ga tudi ne bi želela. Popoldne res želim biti vedno polna energije in pripravljena na to, kar mi ima dete za povedati.

Zlahka ohranjate fokus v stresnih situacijah?

Večinoma ja, čeprav nismo roboti, zato tudi mene kdaj kakšna stvar vrže iz tira. Takrat je najbolje, da se malce odmaknem in razmislim. Sicer poskušam ohraniti fokus, predvsem pa vedno gledam na težave s pozitivnega vidika: "Aha, sem so me pripeljale stvari, pozabimo zdaj na to, kaj je bilo prej, kura ali jajce, raje se dogovorimo, kako bomo problem rešili."

Zasledila sem, da so vaši 'ventili' tek, ples, glasba, tudi družina in sprehodi v naravi. Imate rekreacijo v krvi ali potrebujete zanjo posebno motivacijo?

Glede na to, da sem se od majhnega ukvarjala s športom, lahko rečem, da z motivacijo nimam večjih težav. Včasih je težje uskladiti vse obveznosti in najti čas zase. Ampak z vztrajnostjo se da premikati gore (ali pa kakšno vsaj osvojiti).

Kakšen je pogled na medijski pritisk glede zdravega življenja z vidika urednice revije, ki na različnih področjih ozavešča dekleta vseh starosti?

Zdi se mi, da si ne smemo k srcu jemati čisto vsake izjave, ki nas doleti, saj nam ni vsak nasvet pisan na kožo, čeprav se v besedilih (pre)hitro najdemo. Pri vsaki stvari, ki jo absorbiram, imam v mislih novinarsko načelo: da je besedilo kredibilno, potrebuje vsaj tri različne vire. Tako se lotevam vsake spremembe v svojem življenju. Pomembno je, da raziskuješ in se ne zadovoljiš prehitro, da preveriš vsaj tri različne nasvete, preden se odločiš, kaj je najustreznejša rešitev zate. Pritiski ti ne bi smeli priti do živega. Ne verjemi slepo, raje bodi kritičen.

Odobravate shujševalne diete? Ste se v preteklosti že lotili kakšne?

Seveda sem že kdaj kakšno preizkusila – je kakšna ženska, ki tega še ni storila? (smeh) Ko sem bila stara 11 let, sem na televiziji videla oglas za anticelulitno kremo Vichy in se s sošolko takoj odpravila v lekarno, saj se je nezadržno bližalo poletje. Še danes sem hvaležna farmacevtki, ki naju je pozorno poslušala, nato pa nama prepričljivo zagotovila, da sva še premladi in da se naj raje oglasiva čez deset let. Sicer zagovarjam diete iz zdravstvenih razlogov, tudi prečiščevalne kure vsake toliko niso slabe. Vseeno pa je glavna težava pri dietah to, da se jih ne lotevamo iz pravih razlogov, predvsem pa se premalo poslušamo in rezultate želimo doseči čez noč.

Kako prenašate svoje zdrave vzgibe na otroka?

Predvsem smo veliko zunaj, doma večinoma jemo nepredelano in lokalno hrano, med tekom je pogosto v bližini tudi hči, tako da lahko en del teče in telovadi z mano. Zavedam se, da so zgledi tisti, ki štejejo, zato poskušam čim manj pametovati in ji raje pokažem, kaj vse lahko počne oziroma počnemo skupaj za dobro počutje.

Mančinih 5 Najljubših

Zdrav obrok: za zajtrk skuta z brusnicami, domačim jogurtom in žitaricami (začinjena s cimetom in lanenimi semeni), za kosilo riba z zelenjavo, za večerjo pa popečeni kruhki z avokadovim nadevom s tunino in česnom.

Sestavina za kuhanje: cimet

Sladki greh: palačinke

Razgibalna vaja: vse vaje za hrbtenico

Sprostitvena tehnika: med hojo raztegni roke, zadihaj s polnimi pljuči, stopi na prste in ponovi tolikokrat, da začutiš mir in povezanost s samim seboj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri