Znane Slovenke po štiridesetih: Skrivni recepti za mladost

Znane Slovenke po štiridesetih: Skrivni recepti za mladost (foto: Maša Kores) Maša Kores
Vir: Lady
13. 9. 2017

Ne le tuje zvezdnice, ki so že praznovale abrahama in se poleti po družabnih omrežjih postavljajo s svojimi neverjetnimi postavami, ki bi jim jih zavidale tudi 20-letnice, tudi naše slovenske zvezdnice rade sledijo temu trendu.

In za nekatere se zdi, da se je čas zanje ustavil, saj so neverjetno ohranjene in lepe. Zaupale so nam, kaj je njihov vir večne mladosti.

Saša Lendero: Sreča in zadovoljstvo se kažeta na obrazu in telesu

Simpatična pevka Saša Lendero šteje 44 let, a se to na njenem obrazu in postavi prav nič ne pozna. Še vedno polni naslovnice s svojimi fotografijami, kjer v bikiniju pokaže sanjsko postavo. Njen recept pa ni kakšna dieta ali telovadba, ampak – sreča. "Vsakič, ko dobim takšno vprašanje, imam najprej malce slabo vest, da nič ne telovadim. Vendar pač nisem tip za telovadbo in se s tem ne obremenjujem. Menim, da se za lepo telo lahko zahvalim tako svojim genom kot tudi neki notranji sreči oziroma zadovoljstvu.

Kot pravijo: obraz najprej dobiš, potem ga pa narediš! In mislim, da je res tako. Na meni se kaže moje notranje zadovoljstvo, da sem zelo srečna, ker delam to, kar me veseli, in ker imam čudovito družino. Sicer pa, kar se tiče prehrane, se zadnja leta trudim čim bolj zdravo prehranjevati, kar pomeni, da večkrat sama spečem kruh in se poskušam izogibati beli moki in sladkorju. No, ko pride kakšna skušnjava, pa se ji seveda ne uprem, saj menim, da ni dobro v ničemer pretiravati, zato si kaj 'prepovedanega' večkrat tudi privoščim, popolnoma brez slabe vesti. Skratka, sreča in zadovoljstvo sta tisto, kar se kaže na obrazu in tudi telesu. Druga stvar je, če je kdo doživel kaj zelo težkega, tudi to se zariše na obraz, a jaz govorim o sreči na splošno."

Nina Gazibara: Nazadnje telovadila v osemdesetih

Naša nekdaj najboljša manekenka Nina Gazibara je dopolnila 67 let. Zdaj že opaža, da je telo staro, pa vendar je še vedno videti izvrstno, za kar se lahko zahvali svojemu partnerju, saj je po dolgih letih končno srečno zaljubljena. Sicer pa nam je izdala nekaj manekenskih trikov. "Še vedno delam to, kar sem delala kot manekenka: vedno zvečer odstranim ličila, tega nisem še nikoli izpustila pred spanjem. Odspati je treba vsaj sedem ur, predvsem pa se ne smeš 'sekirati'.

Telovadim ne, veliko pa hodim, saj imam tudi kužka. Telovadila nisem nikoli, nazadnje sem telovadila nekje v osemdesetih. (smeh) Na hrano ne pazim in jem vse – priznam, da sem že malo obupala, po 40. letu sem se začela rediti kot vse ženske, ki začno doživljati hormonske spremembe. Pred tem pa sem jedla, kar želela. In za konec: če imaš srečo v ljubezni, potem si na konju," v smehu pove Nina. "S partnerjem sva zdaj skupaj že šest let in gre nama krasno, čeprav se je težko privaditi na novo na nekoga pri teh letih. Zdaj imam zelo lepo obdobje, sicer pa sem bila veliko let brez prave ljubezni."

Suzana Jakšič: Treba je stradati!

Nekdanja zvezdnica naših resničnostnih šovov bo kmalu praznovala 50 let, a številni še vedno občudujejo njeno neverjetno postavo. "Na prvem mestu so geni, na katere ne moremo vplivati in jih dobimo takšne in drugačne. Na drugem mestu je zagotovo hrana, saj gre zdravje skozi usta. Ko pridemo v določena leta in se že začnejo hormonske spremembe, potem je treba – stradati! Treba je zamenjati prehrano – predvsem količin

o. Kadar sem veliko na terenu in jem zunaj, torej ne jem svoje hrane, potem naredim to: dva dni nič ne jem in tako skrčim želodec. Potem spet začnem znova. Vem, da to ni pravilno, ampak to je edino, kar pri meni deluje, to je moj skrivni recept. Dva dni sem slabotna, malo mi je slabo – a nič hudega, želodec se skrči in spet jem manjšo količino. Sicer pa: od pete ure popoldne ne jem. Pa veliko časa preživim na fitnesu."

Oriana Girotto: Vsako leto malo manj ogljikovih hidratov

43-letna Oriana je pred kratkim postala drugič mamica, a na njeni postavi se to prav nič ne pozna. "Moraš se gibati. Sploh glede na to, da sem dokaj pozno drugič rodila, je treba nekaj narediti, da ostane postava lepa. Telovadim dvakrat na teden, sicer pa vsak dan res veliko hodim, večkrat grem tudi z rolerji z vozičkom, avto uporabljam res dvakrat na mesec.

Potem so zelo pomembne mladostne misli, pa tudi, da se ne oziraš na to, kaj drugi mislijo, kakšen bi moral biti pri svojih letih, ampak živiš tako, kot se počutiš. Na primer, marsikdo je rekel: po 40. letu pa ne morem več na festival, kot je Metal days. Saj se staram jaz, ampak se tudi Marylin Manson! (smeh) Treba je ohranjati družabno življenje s prijatelji, to je tisto, kar te dela najbolj mladostnega. Treba je ohraniti stik s svetom in se družiti z ljudmi.

Glede prehrane pazim na pravilen vnos, predvsem pazim na ogljikove hidrate. Vsako leto jih telo težje 'kuri' in jih spreminja v maščobe, tako da jih jem vsako leto manj. Pa seveda: mirni živci in lepo ljubezensko razmerje."

Lorella Flego: Moja rutina iz mladosti se še vedno ni spremenila

Vedno lepa in urejena voditeljica Lorella Flego se lahko pri svojih 43 letih postavi ob bok katerikoli mladi voditeljici s svojo negovano lepoto. "Že od mladosti imam rutino, ki ji sledim, ker sem vajena živeti v sožitju z zdravim življenjem in tudi športom. Zdi se mi, da se ta rutina skozi leta ni spremenila – najpomembneje je, da začnemo že v mladih in potem živimo tudi od obresti, v smislu, živimo to, kar smo delali, ko smo bili mladi. Torej, da nismo imeli sedečega življenja, da smo se ukvarjali s športom, živeli zdravo in tako naprej. Imam pa srečo, kar se tiče genetike; moja starša sta oba zelo 'fit', moja druga sreča pa je, da ne pijem alkohola, ne kadim in ne jem kruha, tudi sladice mi niso pretirano všeč – izjema je le čokolada"

"Torej, ni toliko to, da se pazim, ampak sem preprosto tako navajena živeti. Po mojem se te stvari potem poznajo na telesu, obrazu, koži in tako naprej. Športna pa sem vsak dan, igram odbojko ali vadim z utežmi. Gravitacija z leti naredi svoje, ampak se je treba boriti proti temu, danes imamo ženske na voljo veliko sredstev, ki nam pri tem pomagajo. Vse skupaj je stvar časa in predvsem železne volje."

Tanja Ribič: Zaljubljenost je pravi recept

Igralka in pevka Tanja Ribič je pri svojih 49 letih videti prav neverjetno. Njen recept za mladostni in svež videz je preprost: »Pri meni je bil prelomni trenutek izgorelost. Po tem sem se začela ukvarjati s svojim zdravjem in dober videz je rezultat tega. Sicer pa poskušam ne biti ovca in jesti čim bolj naravno. Čim bolj se poskušam oskrbovati sama, pa seveda s pomočjo moje mame, ki ima prav tako vrtiček. Če se le da, kupujem ekološko hrano in seveda kuhamo sami."

"Glede telovadbe pa je pri meni tako: telovadim sama. Ne maram telovaditi v zaprtih prostorih, saj se nam vendar rekreacija ponuja na vsakem koraku. Odvisno pa je seveda tudi od genetike in temperamenta. Notranji žar pa daje seveda zaljubljenost – jaz sem namreč še vedno noro zaljubljena in zato seveda skrbim zase, da sem privlačna."

Eva Jandl