Darja Švajger: "Kar malo me je bilo strah"

Darja Švajger s soigralko Marušo Možgan (foto: Maruša Pirnat) Maruša Pirnat
11. 11. 2014

Darja Švajger je posnela videospot za skladbo Sončen dan, s katero je na letošnji Slovenski popevki osvojila veliko nagrado občinstva. 

Videospot, posnet na robu kraških prepadov in v zapuščenem kamnolomu pri Ljubljani, je prvi po letu 1999, ko je Darja nazadnje predstavila glasbeni spot – s skladbo Še tisoč let je takrat nastopila na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Jeruzalemu.

Videospot sta ustvarila avtorja Sončnega dne Žiga Pirnat (glasba, besedilo, priredba) in Andraž Gliha (glasba) v okviru produkcijske skupine SpotX.

Poleg Darje v njem nastopata še violončelistka Zrinka Vlašič in Maruša Možgan.

Vabljeni k ogledu videospota:

Skladbo, ki po besedah avtorjev govori o "minevanju, hrepenenju, prividih preteklosti in sanjah prihodnosti", je Darjina ekipa prenesla v vizualno obliko v slikoviti kraški pokrajini nad vasico Movraž, na kraškem robu pri Sočergi ter v opuščenem kamnolomu v Gameljnah pri Ljubljani.

Snemanje na Primorskem je bilo strnjeno v en snemalni dan.

"Vstali smo ob pol treh ponoči, da smo bile nastopajoče ob sončnem vzhodu oziroma "trenutek, preden se zdani," kot pravi naša pesem, pripravljene na snemanje," je urnik snemanja opisala Darja.

Pri tem jim je bila naklonjena tudi narava. Lokacije so si prej večkrat ogledali, a nikoli niso imeli take sreče kot na dan snemanja, ko se je zjutraj v dolini naredila meglica, popoldne pri snemanju kadrov na robu prepada pa po nekaj dežnih kapljah še mavrica.

Del snemanja je potekal nad kraško vasico Movraž, na travnatih planotah in strmih skalnatih pečinah. Tja jih je s svojim terenskim vozilom prepeljal domačin.

Na robu prepada

"Kar malo me je bilo strah stati tako blizu roba skalnate stene, kjer se zdi, da te bo že malo močnejši sunek vetra pahnil v dolino, skoraj 250 metrov niže," se svojih "adrenalinskih" kadrov spominja Darja.

Za Darjo, ki smo jo letos lahko spremljali kot vokalno učiteljico v oddaji Znan obraz ima svoj glas, je tudi sicer zelo uspešno leto: poleg zmage na Slovenski popevki in novega videospota je pred kratkim uspešno opravila tudi javno preizkusno predavanje pred izvolitvijo v docentko za področje gledališkega petja.

Priporočamo