Zadnjič v duetu: Vinko Coce in Mladen Grdović

28. 10. 2013

Vinko Coce, ki je v nedeljo, 27. oktobra, umrl v splitski bolnišnici, kamor je bil zaradi hude infekcije sprejet maja, je za svoj zadnji album moči združil s kraljem dalmatinske glasbe Mladenom Grdovićem. Skupaj sta posnela duet z naslovom Dilili su braća.

Mladen Grdović in Vinko Coce sta dve najbolj priljubljeni imeni hrvaške glasbe med navijači splitskega Hajduka. Najbolj priljubljeni pesmi, ki jih na deset tisoče navijačev prepeva na nogometnem stadionu sta Grdovićev Dalmatinac in Cocejeva Kada umren umotan u bilo.

Zdaj sta dva največja glasbena idola, kljub temu, da sta že velikokrat prepevala skupaj, končno združila moči in posnela duet z naslovom Dilili su braća. Pesem je ena zadnjih, ki jih je Coce posnel, nahaja pa se na njegovem albumu Morska svitanja, ki je letos izšel pri založbi Scardona.

Vabljeni k poslušanju:

Vinko Coce se je rodil leta 1954 v Trogirju. Svojo glasbeno kariero je profesionalno začel kot tenorist v klapi Trogir leta 1972 v kateri je prepeval do začetka samostojne kariere. Leta 1983 je v profesionalnem mešanem zboru HNK Split prepeval celotni zborovski operni repertoar.

Kot največji operni dosežek pa se šteje prepevanje v zboru Teatra Comunale iz Firenc (Italija), kjer je prepeval v krogu prav tako pokojnega Luciana Pavarottija.

S samostojno glasbeno kariero je začel leta 1991 in se lahko pohvali z zmago na Splitskem festivalu (1993) ter nominacijo za Porina (1998). V tem času je nanizal kar nekaj večnih uspešnic, med katerimi so Mirno spavaj, ružo moja, Ribari, Sićaš li se, Lungomare, Da je meni s tobom kroz Pasike (duet z Tomislavo Miše), Kada umren umotan u bilo, Vilo moja in mnoge druge.