Žiga Žmavc med svetovno smetano beatboxa

Vir: Nova
19. 9. 2013

Po končani Gimnaziji Poljane je diplomiral iz medijske produkcije na Inštitutu in akademiji za multimedije, zdaj končuje še Visoko šolo za dizajn, smer Vizualne komunikacije. A mi 24-letnega Žigo Žmavca predstavljamo zaradi drugih dosežkov. Pod umetniškim imenom Zhiga se mladenič namreč že deseto leto ukvarja z beatboxom.

Z umetnostjo proizvajanja zvokov, glasbe in ritmov samo s pomočjo človeških ust se je Zhiga začel resneje ukvarjati v prvem letniku gimnazije, ko ga je za to navdušil sošolec. Kot pravi, pa so se prvi znaki verjetno pokazali, ko je še kot otroček po televiziji videl Ota Pestnerja in njegov zbor.

Peli so, imitirali trobento, kontrabas in podobne inštrumente samo s svojim vokalom. Tok dogodkov je nato poskrbel za to, da se je po končani osnovni šoli začel resneje učiti beatbox umetnosti. Z leti je z vztrajno vajo postajal vedno boljši, ustvaril neki svoj stil beatboxa, si nadel ime Beatboxer Zhiga in tako začel tudi nastopati na številnih različnih nastopih kot solo izvajalec, nastopil pa je tudi v šovu Slovenija ima talent in prišel do polfinala.

Na letošnjem državnem prvenstvu se je Žigu med 28 prijavljenimi tekmovalci uspelo pribeatboxati do samega vrha in tako je postal državni prvak. Zhiga je domov poleg laskavega naslova odnesel pokal, prejel pa je še mikrofon in snemanje video-avdio spota.

Najbolj pomembno pa je, da zdaj odhaja na svetovno prvenstvo v Nemčijo, kjer se bo pomeril z najboljšimi beatboxerji sveta!

Vabljeni k ogledu prispevka z državnega prvenstva: