10 anarhistov, ki so orali ledino in spremenili svet

10 anarhistov, ki so orali ledino in spremenili svet (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2021

»Najtemnejši deli pekla so rezervirani za tiste, ki v času moralne krize vzdržujejo nevtralno držo.« Dante Alighieri

Anarhisti so vedno vzbujali odpor in strah, a se kljub temu ne moremo izogniti resnici, da si je mnogo velikih revolucionarjev občasno prislužilo nalepko anarhist. Oznaka anarhist je skozi zgodovino po vsebinski plati zvodenela in se danes nanaša na kogarkoli, ki se upira avtoriteti. Izraz poznamo že iz vedske dobe, čeprav ga v Indiji niso nikoli uporabljali.

Indijski modreci rišiji, ki so spisali vede, so živeli v anarhistični družbi, po gozdovih, ki so bili daleč od državnega nadzora in vladarjev. Za razliko od zahodnega anarhizma se je vedski anarhizem ubadal predvsem z ravnovesjem med človekom in naravo. Sodoben koncept anarhizma je v 18. stoletju v svojih delih uveljavil angleški novinar, pisatelj in politični filozof William Godwin.

Zbrali smo 10 po vsem svetu znanih anarhistov.

Mahatma Gandi

Oče indijskega naroda Mahatma Gandi, ki je imel pomembno vlogo pri osvobajanju izpod britanskega kolonialnega jarma, je bil anarhist. Zagovarjal je nenasilen pritisk, imenovan anarho-pacifizem (državljanska nepokorščina), ki je politične voditelje nazadnje prisilil k umiku. Gandijevi koraki so navdihnili podobna gibanja po vsem svetu, med njegovimi najbolj vnetimi sledilci pa sta bila Martin Luther King mlajši in Nelson Mandela.

Guy Fawkes

Fawkes, rojen leta 1570, je eden od najstarejših revolucionarjev. Angleški vojak je bil član skupine rimokatolikov, ki je s tako imenovano smodniško zaroto načrtovala atentat na kralja Jakoba 1. Ob sklicu parlamenta so hoteli razstreliti Westminstrsko palačo. Ujeli so ga, ko je varoval razstrelivo, ga mučili, pred usmrtitvijo pa si je sam vzel življenje. Propadle zarote se spominjajo 5. novembra, ko noč Guya Fawkesa praznujejo z ognjemetom in simboličnim sežigom njegove lutke. Spomin na Fawkesa so obeležili tudi v filmu V kot vroče maščevanje (v izvirniku V for Vendetta). Fawkes je postal simbol protiavtoritarnega gibanja in je med drugim navdihnil akcijo zasedite Wall street.

Buda

Mnogi menijo, da se načela budizma povsem prekrivajo z anarhijo. Potemtakem je Buda, ki je s svojo filozofijo zavračal vse od a do ž, eden najstarejših anarhistov na svetu. Budistični anarhisti trdijo, da tako država (avtoriteta) kot kapitalizem povzročata trpljenje. Država zaradi pohlepa po oblasti in moči, kapitalizem zaradi neusahljive želje po bogastvu. Budizem razume zapravljanje in potrošništvo za samo po sebi destruktivno in nepotrebno.

Oscar Wilde

Wilde je bil pesnik ter izjemno duhovit in domiseln romanopisec in dramatik, ki se je norčeval iz takratne družbene morale. Zaradi aforizmov in iskrivih misli je bil navse zaželen gost v visokih krogih, družba pa je zaradi duhovitosti zamižala na eno oko in spregledala njegov pikri cinizem. Wilde je bil slaven anarhist, ki pa je bil zaradi v njegovem času kaznive homoseksualnosti nazadnje obsojen na dve leti zapora in je po prestani kazni moral v izgnanstvo. V eseju Človekova duša v socializmu je razmišljal o ljudeh v kapitalizmu, ki zapravljajo svoja življenja za prazen nič in za katere bi bilo bolje, če bi izbrali socialno anarhistični življenjski slog.

Martin Luther King mlajši

Eden od največjih svetovnih govornikov Martin Luther King mlajši je zagovarjal nenasilni boj za rasno enakost v Združenih državah Amerike, njegovemu slovitemu govoru, ki se je začel s Sanjal sem, pa še danes ni najti enakovrednega. Zaradi radikalnih idej ga je FBI nenehno nadzoroval in preiskoval. Prvi direktor FBI Edgar Hoover je bil prav obseden z Luthrom in je trdno verjel, da je komunist. Danes bi bilo to enako, kot če bi nekdo v Severni Koreji veljal za nasprotnika Kim Jong-una.

John Lennon

Težko si je predstavljati, da je anarhist bogat človek, a Lennonova poznejša dela ne dopuščajo nikakršnega dvoma. Besedilo pesmi Imagine (Zamisli si) je pravzaprav postalo neke vrste anarhistična himna.

Zamisli si, da ni držav/to ni prav težko/zamisli si, ničesar, zaradi česar bi ubijal in umiral/in nobene religije/zamisli si, da vsi ljudje živijo v miru/zamisli si, da ni lastnine/zanima me, če si lahko/svet brez pohlepa in lakote/bratstvo med ljudmi/zamisli si, da si vsi delimo ves svet.

Che Guevara

Morda najbolj fotogeničen anarhist med vsemi je bil Ernesto Guevara, glavni lik kubanske revolucije. Zasedal je najbolj pomembne vladne položaje na Kubi, preden se je podal na tuje in so ga kot voditelja bolivijske vstaje ubili. Che je slovel po tem, da je sovražil vse, s čimer se je obdala avtoritarna elita. To je dokazal tudi s tem, da se je kot finančni minister in predsednik kubanske narodne banke podpisoval s preprostim vzdevkom Che. Nenehno je kazal odpor do denarja in razrednih razlik, ki jih je denar povzročil in poglabljal. Postal je svetovna ikona in prodajni artikel, majice z njegovim likom pa najdete malodane v slehernem kotičku sveta.

Lev Nikolajevič Tolstoj

Posamezniki, ki znajo misliti z lastno glavo, pogosto kažejo določeno stopnjo nespoštovanja do vladarjev in vlade. Med take spada tudi Tolstoj. Eden največjih pisateljev našega planeta se je v poznejših letih spremenil v krščanskega anarhista in anarho-pacifista in se zavzemal za nenasien upor. Njegova dela so močno vplivala na Gandija in Lutra Kinga.

Bertrand Russell

Priznan filozof iz 20. stoletja se je skupaj z mentorjem Gottlobom Fregejem in njegovim varovancem Ludwigom Wittgensteinom upiral britanskemu idealizmu. Podpiral je protivojno gibanje, zaradi anarho-pacifističnega delovanja je med prvo svetovno vojno pristal v zaporu, vodil je tudi politično gonjo proti Hitlerju, kritiziral Stalina in napadal vietnamsko vojno. Leta 1950 je dobil Nobelovo nagrado za literaturo.

Nelson Mandela

Po mladostni anarhistični preteklosti najbrž nihče ne bi niti pomislil, da se bo na pogrebu Nelsona Mandela decembra 2013 zbralo tolikšno število svetovnih voditeljev. Preden je postal predsednik Južne Afrike, se je Mandela boril proti politiki apartheida in neenakosti ter preživel 27 let v zaporu. Nekateri ga označujejo za komunističnega terorista, svet pa ga je med drugim počastil z Nobelovo nagrado za mir, ameriško predsedniško medaljo svobode in Leninovim odlikovanjem.  

Vir: India.com