10 izletniških namigov, ko se boste mudili v hrvaški severni in zahodni Istri!

10 izletniških namigov, ko se boste mudili v hrvaški severni in zahodni Istri! (foto: profimedia) profimedia
10. 4. 2017

"Zeleni griči z vinogradi in nekaterimi od najlepših istrskih srednejeveških mestec, ki so se ugnezdila na njihovih vrhovih, stara rimska mesta ter kulturnozgodovinski spomeniki na zahodni obali Istre, odblesk sonca na morju, ki zaliva nizko in poleti zelo obiskano obalo ..."

Avtor uvodnih vrstic ima vsekakor prav, ko se sprašuje: kaj sploh še potrebuje izletnik za zadovoljitev svoje želje po spoznavanju novih, neodkritih krajev?

V Zagrebu rojeni zgodovinar in geograf, strasten popotnik in raziskovalec znanih in malo manj znanih naravnih lepot na Hrvaškem in v sosedstvu, ki je do danes uredil že blizu 150 knjižnih naslovov z zgodovinsko in zemljepisno tematiko, je Vid Jakša Opačič podpisal tudi pred dnevi v slovenščino preveden vodnik za nepozabne izlete po zahodni Hrvaški.

Iz vodnika, v katerem je zbranih kar 13 izletov v zahodno Hrvaško, opisov poti, krajev in pokrajine, obogateno z opombami turističnih in kulturnozgodovinskih znamenitosti in v katerem ne manjka čudovitih fotografij ter priročnih zemljevidov, si v nadaljevanju izposojamo njegovo prvo (in geografsko gledano tudi najbližjo) idejo za zares izbran izlet v severni in zahodni Istri! Le lučaj proč od meje se namreč nahaja deset izjemnih izletniškij biserov, ki bi jih bilo zaradi neposredne bližine zares škoda ne obiskati.

Izletniška ideja

Modrozeleni sijaj obalne in osrednje Istre

Zaradi zgodovinske povezanosti severozahodne Istre z Italijo smo se znašli v prometnem vrvežu jeklenih konjičkov, vlakov, kolesarjev in pešcev, ki jih usmerjajo dvojezični napisi na tablah z imeni naselij ter na ustanovah občin in mest, v katerih živi italijanska manjšina.

Ti kraji so značilno polni gostilnic in kleti, ki bodo zadovoljili tako gurmane kot ljubitelje vinske kapljice, zahodna Istra pa ponuja tudi številne hotele, apartmaje in zasebne sobe, ter je pravi raj za goste, ki radi kampirajo v bližini lahko dostopnih plaž.

Čeravno so ti konci v poletni sezoni nadvse obljudeni, je mogoče vedno najti tudi kotiček zase. V najslabšem primeru se je mogoče z ladjico odpeljati proč od gneče na enega od bližnjih otočkov.

Avtor vodnika Potepanja po zahodni Hrvaški, v katerem so poleg izletov po Istri predstavljeni tudi izleti po Kvarnerju, Gorskem kotarju in Liki, z bralci deli naslednja napotila (in torej smer gibanja) za raziskovanje severne in zahodne Istre: Motovun – Oprtalj – Završje – Grožnjan – Buje – Umag – Novigrad – Poreč – Vrsar – Rovinj!

1. Motovun

Mesto slovitega velikana Velega Jože, ki se razprostira nad dolino reke Mirne, je z razlogom eno najbolj obiskanih istrskih naselij v notranjosti polotoka. Najstarejši del mestnega jedra je osrednji in hkrati najvišji del Motovuna, obdan z debelim obzidjem iz 13. in 14. stoletja. V ta del boste vstopili skozi slikovita kamnita vrata, pred katerimi se bohoti najlepša razgledna točka daleč naokoli.

»Tam, kjer proti koncu julija svečano odprejo zelo sproščen in verjetno prav zaradi tega priljubljen filmski festival, stoji župnijska cerkev sv. Štefana (Stjepana) z začetka 17. stoletja z dragoceno opremo večinoma iz 17. in 18. stoletja. Zelo slikovit je zvonik v obliki stolpa, ki še krepi vtis dobro varovanega mesta,« je slikovit in s podatki izčrpen avtor poti Vid Jakša Opačič.

Iz tega lepega mesteca se lahko nato spustite v dolino Mirne, kjer se ovinkasta motovunska cesta priključi na ravno prometnico med Buzetom in Bujami. Pot nas bo nato vodila proti bližnjim Livadam, odkoder se cesta nato ovinkasto vzpne do zaspanega mesteca ...

2. Oprtalj

Obiskovalcem dobrodošlico izreče najprej drevored cipres v vhodu v mesto, ki napoveduje mir in spokojnost tega istrskega kraja, ki se lahko pohvali z vsemi elementi srednjeveškega istrskega mesta: od cerkvice s preddverjem do mestne lože nasproti mestnih vrat iz 18. stoletja.

»Žal v tej lepoti danes uživa le maloštevilno prebivalstvo, ki se iz leta v leto osipa. Številne hiše, tudi tiste v starem mestnem jedru propadajo, vendar zaradi izrazite slikovitosti mesta vse več starih stavb preurejajo v počitniške hiše. Tako jim bo verjetno uspelo ponovno oživeti mesto, na katerega bogato preteklost, ki sega v 12. stoletje, katerega med drugim spominja krilati lev sv. Marka v lapidariju pred kratkim obnovljene mestne lože,« je še optimističen avtor.

Drevored cipres bo kasneje tudi tisti, ki bo obiskovalce pospremil iz Oprtalja, pot pa jih bo vodila proti vasi Šterna z zanimivim razpelom iz 14. stoletja in naprej do mesteca ...

3. Završje

Ta istrski biser se skriva med vinogradi, Italijani pa ga bolje poznajo po imenu Piemonte. In kaj je tako zanimivega v naselju z nekaj deset prebivalci?

»Že pri vstopu nas očara slikovit pogled na strehe, grad in štirikotni zvonik v središču vasi. Stare vijugaste ulice iz zlizanih kamnov nas vrnejo v srednji vek, ko je bilo tu življenje veliko bučnejše in živahnejše kot danes.«

Eno od nekoč najlepših in najbolj skrivnostnih mestec danes kazijo zapuščene hiše, ki jih je prerasel bršljan, redki prebivalci, ki ga v množičnem izseljevanju po drugi svetovni vojni niso zapustili, pa se verjetno sploh ne zavedajo, v kako posebnem mestecu živijo.

Od Završja vas bo pot odpeljala nazaj proti Šterni in naravnost v 'mesto umetnikov' ...

4. Grožnjan

Po mnenju Vida Jakše Opačiča je Grožnjan samo po sebi umetnina. Naselje se nahaja na hribu, s katerega se odpira veličasten razgled na dolino Mirne in zahodno istrsko obalo, mestece pa ima nadvse bogato zgodovino (grad omenjajo že v 14. stoletju).

»Romantične prepletene vijugaste ulice, obokane z balkoni in ponekod tako ozke, da se zdi, kot bi prišli k nekomu na dvorišče, ter kakih dvajset galerij in ateljejev navdušujejo obiskovalce. V Grožnjanu se srečujejo umetniki z vsega sveta. V poletnih mesecih se spremeni v mednarodni kulturni center Glasbene mladine Hrvaške, na katerem se zberejo nadarjeni mladi umetniki. A tega kraja, polnega kulture, ne plemenitijo le glasbeniki. Slikarska kolonija s petdeset let dolgo tradicijo ponosno razstavlja dela udeležencev, ki na ulicah s čopičem ali katero drugo tehniko prenašajo na papir svoj pogled na krajevne znamenitosti. Teh pa je gotovo več kot dovolj ...«

Potem ko boste le težkega srca zapustili šarmantni Grožnjan, vas bo pot zapeljela do prvega večjega mesta v okolici ...

5. Buje

To mesto, v katerega se stekajo številne vinske ceste, je za tiste, ki prepoznajo lepoto srednjeveške mestne arhitekture tudi najzanimivejši.

»Ogledamo si lahko ostane obzidja, obrambni stolp, osrednji trg in gotsko palačo s poslikano fasado iz 15. stoletja, v kateri je bil nekoč sedež sodišča. Nekaj pozneje, v 16. stoletju so sezidali župnijsko cerkev sv. Servola (Servula). Kot je pogosto v Istri in Primorju, kakih petdeset metrov visok cerkveni zvonik stoji ločeno od cerkve. Mesto je v 18. stoletju postalo pretesno, zato se je začelo širiti zunaj obzidja.«

Iz Buj se napotimo proti morju, cesta pa nas pelje skozi Materdo, še eno vas s staro župnijsko cerkvijo, nato pa se spustimo proti nizki obali do mesta ...

6. Umag

Mnogi izmed nas poznajo Umag le po plažah z velikimi turističnimi kompleksi in po mednarodnem teniškem turnirju ATP Croatia Open, ki ga prirejajo sredi poletja od leta 1990. Vendar pa Umag ponuja še veliko več od tega, še posebno za kolesarje, pešce in rekreativce.

»Razvoj turizma se je tu začel že proti koncu 19. stoletja, večji razcvet pa je mesto doživelo po drugi svetovni vojni. Med drugim so uredili marino za kakih petsto plovil. Najlepši del Umaga je okoli baročne cerkve Vnebovzetja blažene device Marije iz 18. stoletja. Pred cerkvijo je prostran trg z nekaterimi sodobnimi elementi, ki se žal, ne ujemajo najbolj z videzom starega mestnega jedra.«

Od Umaga pelje cesta ob morju naprej do mesteca ...

7. Novigrad

»Čeprav bi po imenu lahko sklepali drugače, je Novigrad mesto z bogato preteklostjo,« je jasen Vid Jakša Opačič.

»Mesto je bilo dolgo veliko pomembnejše od sosednjega Umaga. Med drugim je dokaz za to gotovo nekdanja katedrala, kateremu v čast proti koncu avgusta prirejajo tradicionalno večdnevno ljudsko praznovanje. Cerkev so zgradili v 18. stoletju, krasi pa jo daleč naokoli viden zvonik s približno sto let starim kipom sv. Pelagija na vrhu. Okoli zvonika sta lep park in sprehajališče. Sprehod je vsekakor najboljši način spoznavanja znamenitosti tega mesta, in teh ni malo – mestan loža, gotske hiše in palače, župnijska cerkev, pod katero ležijo ostanki starokrščanske bazilike in romanska kripta, romanska cerkvica sv. Agate na pokopališču, mandrač, ki obiskovalce opomni na ribištvo, od katerega so živeli številni rodovi tukajšnjih domačinov ...«

Od Novigrada nas izlet pelje naprej ob morju do mesta, ki slovi kot prejemnik številnih turističnih nagrad in priznanj.

8. Poreč

Mesto velja za najbolj urejeno mesto Primorske Hrvaške, sprehod po mestu pa bo obiskovalcu sproti razkril njegove številne znamenitosti: od starega mestnega jedra, zanimivo pravokotno shemo ulic in znamenito Evfrazijevo baziliko pa vse do glavne ulice, ki je polna trgovinic in obrtniških delavnic. Nad slednjo se bohoti še ena najlepših gotskih stavb v mestu: palača.

»Ljubitelji narave bodo na svoj račun prišli v okolici Poreča, saj so pred dvajsetimi leti ob cesti za Višnjan za obiskovalce odprli jamo Baredine. Po precej strmi urejeni stezi, ozaljšani z jamskimi okraski, se spustimo globoko v podzemlje do kakih šestdeset metrov globokega jezerca v peti dvorani.«

Naslednje postajališče tega izleta je slikovit ...

9. Vrsar

To mestece je precej manjše od Poreča in Rovinja, ki leži v bližini Limskega zaliva, a zato prav nič manj zanimivo.

»V Vrsarju se je v 18. stoletju nekajkrat ustavil tudi znameniti zapeljivec Giacomo Casanova. V njegovo čast, pa tudi zaradi dejstva, da je v Vrsarju najstarejši naturistični kamp na Jadranu – Koversada, odprt leta 1961 -, v mestu prirejajo festival ljubezni in erotike Casanovafest.«

Naj izletnike ne preseneti pester turistični vrvež, še posebno prometno pa zna biti na liniji izletniških ladjic. Naj le še tiste, ki jim raziskovanje podzemlja ni tuje, opozorimo na kratko stranpot s trase izleta v Romualdovo jamo ob vznožju hriba Sveti Martin, v kateri naj bi živel puščavnic sv. Romuald.

In že smo na zadnji točki tokratne izletniške destinacije. Prišli smo v mesto ...

10. Rovinj

»Slikovito mesto je eno od bolj znanih simbolov Istre in pogost motiv v brošurah turističnih ponudnikov. Ker leži na izpostavljenem polotoku, je bilo vedno usmerjeno k morju, o čemer pričajo številni ribiški čolni in barke, ki se pozibavajo v očarljivi luki južno od polotoka,« v vodniku po Istri piše Opačič, ki izletnike vabi k ogledu več kot sto let starega klimatskega zdravilišča in številnih drugih rovinjskih zgodovinskih znamenitosti.

»Na sprehod se lahko odpravimo v okolico cerkve, po sprehajalnih poteh okoli polotoka, ki ponujajo širok pogled na rovinjsko otočje, ali po ozkih kamnitih vijugastih uličicah, polnih turistov. Te so tako slikovite, da nas ne bo zmotilo niti kapljanje vode s pravkar opranega perila s kakega balkona. Najbolj znana ulica je Grisia, ki se od cerkve sv. Evfemije spušča proti obali in se en dan v avgustu spremeni v čudovito razstavo slik na prostem.«

Tudi v novejšem delu Rovinja se najde marsikaj takšnega, kar je vredno ogleda, nadvse očarljiva pa je tudi rovinjska okolica. Med drugim se lahko kadarkoli odpravimo na katerega od dvaindvajsetih otokov, razvrščenih pred mestom.

Za več idej (in informacij) o vaši naslednji izletniški destinaciji po zahodni Hrvaški, pa vas vabimo, da si ob priliki v roke vzamete (in preštudirate) ...

potepanja po hrvaški istriZahodni del Hrvaške je poln zanimivih izletniških točk, ki jih lahko obiščete za krajši enodnevni ali daljši večdnevni izlet.

V vodniku Vida Jakše Opačiča boste našli kopico predlogov za nedeljske izlete po naši soseščini ali popestritev poletne dopustniške rutine.

13 izbranih izletov v zahodno Hrvaško, opisi poti, krajev in pokrajine, turistične in kulturnozgodovinske znamenitosti, prek 200 fotografij, 14 preglednih zemljevidov poti z označenimi smermi gibanja, povezani izleti, opisi dostopov do izhodišč, kulturne prireditve, planinski izleti, adrenalinski športi.

Priporočamo!