10 mitov o zdravju, ki jih bo treba izbrisati iz spomina

10 mitov o zdravju, ki jih bo treba izbrisati iz spomina (foto: profimedia) profimedia
4. 9. 2019

V šoli in ob odraslih smo spoznali veliko dejstev o človeškem telesu. Veliko podatkov, ki smo si jih nabrali, je vendarle daleč od resnice. Bright Side se je poglobil v te trditve in jih nanizal nekaj, ki jih bo treba izbrisati iz spomina.

Mit št. 1: Vitaminske tablete ohranjajo naše zdravje

Z vitaminskimi tabletami lahko izboljšamo naše zdravje! To seveda ni res. Vitamini samo uravnavajo procese v našem telesu, z jemanjem tablet pa bi morali biti nadvse previdni. Prevelika količina vitaminov lahko namreč naredi več slabega kot dobrega.

Mit št. 2: Rjavi sladkor je bolj zdrav od belega

V resnici sta rjavi in beli sladkor ena in ista stvar. Razlikujeta se le po vsebnosti melase, ki daje izdelku temnejši odtenek. Rjavi sladkor pomotoma velja za bolj zdravega, ker je nekoliko manj sladek od belega, manj sladkobe pa gre na račun večje vsebnosti vode.

Mit št. 3: Alkohol uničuje možganske celice

Velika količina alkohola vpliva na presnovni proces, kar lahko povzroči pomanjkanje kisika. Manjkajoči kisik lahko poruši povezave med možganskimi celicami, celic pa ne poškoduje ali uniči.

Mit št. 4: Zaradi sladkorja postanejo otroci hiperaktivni

Ta trditev ni nič drugega kot mit. Sladkor ima velikojoulov ( kalorij), kalorije pa so energija. Ko se otroci prenajedajo s sladkarijami, so pač polni energije, ki se sprošča z razigranostjo. Čeprav sladkor nima nobene zveze s hiperaktivnostjo, si velja zapomniti, da škoduje zobem.

Mit št. 5: Živčne celice se ne obnavljajo

To, da se živčne celice ne obnavljajo, je povsem nesmiselni podatek. Živčne celice nenehno odmirajo, kar je povsem naravni proces, prav tako nastajanje novih, ki se pojavljajo na različnih delih možganov. S kemičnimi procesi se nove celice aktivirajo in povezujejo mimo obstoječega živčnega sistema s starimi in izrabljenimi celicami.

Mit št. 6: Leva stran možganov je vir ustvarjalnosti, desna vir logike

Seveda drži, da je leva hemisfera možganov odgovorna za ene funkcije in desna za druge. V resnici pa ta trditev ni tako preprosta, kajti za ustvarjalnost skrbi več delov možganov, ki so tako na levi kot na desni strani.

Mit št. 7: Človek potrebuje osem ur spanja

Splošno znano je, da bi ponoči morali spati osem ur. Pa ne drži. Sleherni človek potrebuje različno dolg počitek, tako predolg kot prekratek spanec pa slabo vplivata na zdravje. Nekaterim ljudem zadošča šest ur spanja, drugi pa se zbudijo izčrpani, četudi so spali devet ali več ur.

Mit št. 8: Antibiotiki uničujejo viruse

Antibiotiki so smrt za bakterije, gripo pa povzročajo virusi, ki ne reagirajo na antibiotike. V tem primeru je jemanje antibiotikov enako, kot če bi si zaradi glavobola nalepili obliž. Ne deluje!

Mit št. 9: Čokolada povzroča podkožne ogrce

Znanstveniki so izpeljali preizkus z dvanajstimi prostovoljci in jim razdelili čokoladne tablice z desetkratno količino čokolade, kakršna je v običajnih izdelkih. Ko so primerjali število ogrcev pred in po preizkusu, ni bilo nobene razlike. Morda se vam bo zdelo neverjetno, a je resnično.

Mit št. 10: Sladkor vodi v zasvojenost

Leta 2009 je izšla knjižica z rezultati naslednjega preizkusa: laboratorijske miške so nekaj dni hranili z veliko sladkorja in miši so se nanj tako navadile, da niso mogle brez njega. Sladkor jih je zasvojil. Ko so preizkus ponovili pri ljudeh, o zasvojenosti ni bilo ne duha ne sluha.

Vir: BrightSide.me