10 lucidnih sanj, ki so spremenile zgodovino

13. 4. 2020
Deli
10 lucidnih sanj, ki so spremenile zgodovino (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni umetniki, inovatorji, znanstveniki in izumitelji so navdih za nekatera od svojih največjih odkritij ali dosežkov dobili prav s pomočjo lucidnih sanj. V času takega spanca lahko oseba prevzame nadzor nad tistim, kar počne, ter vpliva na dogodke.

Do nekaterih izjemnih odkritij v svetovni zgodovini je prišlo prav med spanjem, tako da so nevrologi prišli do zaključka, da so tudi sanje lahko miselni proces, ki se je prestavil do trenutka, ko se odpravimo spat. Take sanje imenujejo z nazivom lucidne sanje. Zanimivo pa je dejstvo, da so največji pisatelji, glazbeniki, matematiki in izumitelji trdili, da so do nekaterih svojih največjih odkritij prišli ravno v sanjah, ki so si jih na veliko srečo tudi zapomnili in tako obogatili človeštvo.

Poglejmo, za katere ljudi gre in kakšne so bile njihove - lahko bi jim celo rekli preroške - sanje.

1 Mary Shelley: Sanjala je prvi svetovni znanstveno-fantastični roman

Znamenita pisateljica je pogosto poudarjala, da je navdih za svoj roman o Frankensteinu iz leta 1816 dobila prav po zaslugi nočne more. Ko je imela samo 18 let, jo je obiskal Lord Byron. V hiši njene družine ob Ženevskem jezeru so sedeli ob kaminu, ko je pesnik predlagal, da bi napisala vsak po eno grozljivo zgodbo. Mary je navdih dobila, ko je nekdo v pogovoru omenil, da bi lahko truplo v sanjah oživelo. Pozneje je doživela živopisne sanje, ki so bile navdih za njeno znamenito delo.

2 Paul McCartney: Sanjal je veliki hit

Paul McCartney

Slavni glasbenik Paul McCartney je leta 1965 odsanjal celotno melodijo pesmi "Yesterday". Ko se je zbudil, se je na srečo zelo hitro predramil, tako da mu je uspelo replicirati melodijo iz sanj na klavirju. Prijatelje in družinske člane je spraševal, če so jo že kdaj slišali. Na začetku ga je skrbelo, da je sanjal tujo skladbo. En mesec po tem se je dobil z ljudmi iz glasbene industrije, ki so mu povedali, da še nikoli niso slišali melodije, tako da sta se z Johnom Lennonom loila še pisanja besedila. Pesem je znamenitim Beatlom prinesla še večjo popularnost. Na radijskih valovih jo je mogoče slišati še dandanes. 

3 Niels Bohr: Sanje o strukturi atoma

Niels Bohr, ki velja za očeta kvantne mehanike, je pogosto omenjal navdihujoče sanje, ki so pripeljale do odkritja strukture atoma. Bohr je doktoriral leta 1911 in dosegel svetovno slavo zaradi reševanja zapletenih problemov v svetu fizike, od katerih so njegovi kolegi že dvignili roke. Ko je začel delati na strukturi atoma, mu ni šlo, vse do nekega večera, ko se je odpravil spat. V sanjah je videl jedro atoma z elektroni, ki se vrtijo okrog njega. Čeprav je slutil, da je njegova vizija točna, se je kot znanstvenik zelo dobro zavedal pomembnosti potrditve te zamisli, preden bi jo obelodanil svetu, tako da je bilo odkritje objavljeno pozneje. Bohr je tudi prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

4 Elias Howe: V sanjah je dojel princip šivalnega stroja

Elias Howe je leta 1845 izumil pomembna izboljšanja šivalnega stroja, za kar je dobil posebno nagrado za izume. Razodetje je doživel v sanjah - sanjal je, da je v oddaljeni deželi, v kateri so mu dali 24 ur časa, da dokonča šivalni stroj in doseže, da začne boljše šivati, sicer ga čaka smrtna kazen. Začel je delati na tem, a odnehal, vse dokler v sanjah ni ugotovil, da so imeli bojevniki okrog njega kopja, ki so bila na vrhu preluknjana. Ob 4. uri zjutraj je skočil iz postelje in oddirjal v delavnico - že to jutro smo dobili igle z luknjico.

5 Albert Einstein: Sanjal je hitrost svetlobe

Albert Einstein

Albert Einstein slovi po svojih genijalnih uvidih v naravo vesolja, pa tudi po tem, da je do enega pomembnejših odkritij - principa relativnosti - prišel v sanjah. Že v mladih letih je sanjal, da se sanka po strmem pobočju, in sicer s tako hitrostjo, da na koncu preide v svetlobno hitrost. Zvezde v sanjah so spremenile svoj videz v razmerju do njega. Zbudil se je in kmalu obilkoval tisto, kar bo postala ena od najznamenitejših znanstvenih teorij v zgodovini človeštva.

6 Robert Louis Stevenson: Sanje o transformaciji

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson je leta 1886 sanjal tri ključne sekvence iz zloglasne fantazije, ki bo pozneje postala triler "Nenavaden primer dr. Jekylla in gospoda Hyda." Dobršen del življenja je pisatelj preživel bolan v postelji, pogosto je dobival opij proti bolečinam. Nekoč je njegova žena slišala krike iz postelje, ko pa se je zbudil, ji je rekel, da je sanjal odlično grozljivo zgodbo. Pozneje ji je odkril, da se je zbudil pri prvem prizoru transformacije. Naslednje jutro je Stevenson začel pisati, tri dni pozneje pa je imel ogrodje romana s 30.000 besedami. Na koncu je v šestih dneh napisal 64.000 besed, brez pisalnega stroja. Uspeh njegovega romana je bil neverjeten, pozneje pa je bil tudi navdih za številne druge pisce znanstvene fantasike.

7 Srinivasa Ramanujan: Človek, ki je dojel neskončno

Matematični genij Srinivasa Ramanujan je bistveno pripomogel k analitični teoriji številk, eliptični funkciji, nadaljevanju frakcij, teoriji o neskončnem nizu in utrdil več kot 3.000 matematičnih dokazov. Trdil je, da je do več zaključkov prišel v sanjah, in sicer tako, da mu je boginja Namakkal predstavila nekatere rešitve. V enih takih sanj je prišel do števila Pi.

8 Otto Loewi: Preboj živčnih impulzov

Otto Loewi je bil Nemec, farmakolog, čigar odkritje acetilkolina (nevrotransmiterja, ki vzpodbuja sanje) je pripomoglo k napredovanju medicinske terapije. Odkritje mu je prineslo Nobelovo nagrado, izkazalo pa se je , da je sanjal eksperiment, da bi dokazal, da je prenos elektičnih impulzov kemični, ne pa električni proces. Ko se je zbudil, je zapisal zamisel in šel nazaj spat. Naslednje jutro je vstal, da bi opravil preizkus, a je z grozo dojel, da ne more prebrati čačk, ki jih je zapisal, prav tako pa se ni mogel spomniti sanj. Toda naslednjo noč so se sanje ponovile, tokrat jih je bolje napisal in se s tem zapisal v zgodovino.

9 Friedrich Kekulé: Sanje o strukturi molekule benzena

Friedrich Kekulé, nemški organski kemik, je sanjal strukturo molekule benzena, ki je - za razliko od drugih organskih spojin - imela linearno strukturo. Ta pristop se je izkazal za pomembnega pri razumevanju vseh aromatskih spojin. Ko je dobil nagrado za svoje delo, je razložil, da je sanjal, da ima molekula benzena obliko prstana, saj je v sanjah videl kačo, ki je lovila svoj rep. Ostali del noči je preživel tako, da je dokazoval to hipotezo.

10 Frederick Banting: Napredek v medicini

Po tem, ko je njegova mama umrla zaradi posledic sladkorne bolezni, je Frederick Banting začel iskati zdravilo. Končno je prišel do zdravljenja s pomočjo inzulinske injekcije, ki - čeprav ni pravo zdravilo - lahko podaljša življenjsko dobo obolehlih. Za to odkritje je prejel Nobelovo nagrado. Potem je razložil, da je sanjal, kako bi morali s kirurškim posegom povezati trebušno slinavko psa, na katerem je opravljal raziskave, da bi ustavil potovanje hrane. To je naredil in odkril ravnotežje med sladkorjem in inzulinom. Te sanje so ga vodile do naslednjih, v katerih je odkril, kako razviti inzulin.

Povzeto po: www.world-of-lucid-dreaming.com