10 razlogov, da pametni ljudje obožujejo sarkazem

15. 5. 2020
Deli
10 razlogov, da pametni ljudje obožujejo sarkazem (foto: Profimedia)
Profimedia

Marsikdo je prepričan, da je sarkazem samo še en način, da užalimo nekoga ali pa ga prizadenemo - šlo naj bi za obliko obrambnega mehanizma. Raziskave pa razkrivajo, da so osebe, ki obožujejo sarkastične šale, pravzaprav zelo inteligentne in bistre.

Se spomnite nadaljevanke Zdravnikova vest in legendarnega dr. Hausa? No, lahko bi rekli, da je lik, ki ga je odlično odigral Hugh Laurie, utelešenje sarkazma. Naporen, zelo inteligenten, pogosto "zatežen" in zabaven. Zmožen je biti vse našteto hkrati. V nadaljevanju vam predstavljamo deset razlogov za to, da sarkazem ni nujno negativna reč - lahko nam je v prid, če ga znamo zasukati v pozitivno smer.

1. Sarkazem pomaga pri razumevanju ljudi

Psihologi z univerze Haifa pravijo, da je "razumevanje stanja zavesti in čustev pri drugih ljudeh neposredno povezano z našo zmožnostjo razumevanja sarkazma." To pomeni, da takim ljudem ne morete lagati - to početje bi bilo primerljivo z laganjem empatični osebi.

2. Sarkazem je znak visoke inteligence

Raziskave so pokazale, da morajo naši možgani delati veliko hitreje, da bi dojeli sarkazem. To pomeni, da sarkastične osebe zelo hitro razmišljajo.

3. Sarkastični ljudje odlično rešujejo težave

Ko so njihovi možgani v polnem pogonu, so seveda hitreje zmožni najti rešitev kot ostali ljudje.

4. Odlično obvladajo komunikacijske veščine

Lingvisti trdijo, da je sarkazem postal pomemben del komunikacije v sodobni družbi. Sarkastične osebe so vedno v centru pozornosti, nikoli jim ni dolgčas in se ne "držijo" ob strani.

5. Sarkastične osebe so odpornejše

Dovolj so modre, da si vsega ne jemljejo k srcu. Nizke udarce prenašajo izjemno dobro, zlahka "parirajo" vsakemu sogovorniku. Tako osebo si težko predstavljamo v vlogi žrtve, kajne?

6. Sarkazem koristi duševnemu zdravju

Po rezultatih raziskave, ki so jo opravili na univerzi California, je lahko pri osebi, ki nikakor ne more razumeti sarkastičnega odgovora ali odziva, to lahko znak za začetek duševne motnje. Torej bi lahko sklepali, da je za zdrav razum koristna pogostejša uporaba sarkastičnih odzivov.

7. Sarkastična oseba prijateljem pomaga, da postanejo pametnejši

Med nenehno komunikacijo z drugimi ljudmi sarkastične osebe začnejo vplivati na njihovo razmišljanje, saj morajo njihovi možgani delovati hitreje kot sicer, da bi lahko "hodili vštric" z (očitno) bistrejšimi ljudmi.

8. Mojster sarkazma drugega "uniči" z eno besedo

Takih ljudi v besednih dvobojih preprosto ni mogoče poraziti. Tudi če jih nekdo užali, bo to hitro obžaloval, saj bo mojster sarkazma vse obrnil sebi v prid. Ja, besede bolijo. Vsakogar.

9. Lahko vas užalijo in nasmejejo - a hkrati

"Nisem se zavihtel na vrh prehranjevalne lestvice, da bi bil vegetarijanec, a zaradi tebe lahko naredim izjemo." Hmmm ... Gre za frazo, ki na prvo žogo deluje smešno, ampak ... "Počakaj, no. Je pravkar žalil moj slog prehranjevanja ali bi se mu morala zahvaliti?"

10. Njihovi prijatelji jih imajo resnično radi

Sarkazem je lahko pravi izziv za prijateljske odnose, saj vsi ne morejo prenesti nenehnih zbadanj in opazk. Morda je težko biti prijatelj sarkastične osebe, a hkrati je neizmerno zabavno. Čez nekaj časa si lahko izmenjujeta šale, ki jih ne razume nihče, razen vaju. Takega prijatelja je res vredno imeti ob sebi, ne?

Povzeto po bashny.net

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan