10 razlogov, zakaj so ljudje s težkim otroštvom osebnostno močnejši

10 razlogov, zakaj so ljudje s težkim otroštvom osebnostno močnejši (foto: profimedia) profimedia
20. 2. 2020

Nihče si ne želi imeti težkega otroštva in vsak otrok bi moral imeti ljubeče starše in varno okolje za odraščanje. A žal ni tako.

Nekateri otroci so živeli (in še živijo) v hudih razmerah, spomini nanje pa jih spremljajo celo življenje. V odrasli dobi pa je marsikateri od teh otrok osebnostno močnejši od ostalih ljudi. Zakaj? Obstaja najmanj deset razlogov:

1. Imajo močnejši instinkt po preživetju

Veliko otrok si tega instinkta nikoli ne privzgoji, saj živijo v varnem okolju in okoliščinah, za druge pa spet velja ravno nasprotno. Ko taki otroci odrastejo, vedo, kako poskrbeti zase - to je veščina, ki so si jo uspešno privzgojili v rosnih letih, saj so že takrat dobesedno živeli življenje odraslega.

2. Ne zdi se jim samoumevno, da jim nekaj pripada

Ne mislijo, da so stvari samoumevne in da jim svet nekaj dolguje, ampak dobro vedo, da si je vse, kar je vredno imeti, treba zaslužiti.

3. Ne idealizirajo sveta, gojijo realna pričakovanja

Med odraščanjem je marsikdo med nami verjel, da je svet prijazen in lep. A otroci iz težavnih razmer dobro vedo, da ni tako. Zato jim je lažje, ko odrastejo, saj nimajo nerealnih pričakovanj do svojega okolja.

4. Hvaležni so za vse, kar so dosegli v življenju

Ljudje, ki izhajajo iz hudih razmer, znajo biti hvaležni za vsako stvar v odrasli dobi, ki so jo dosegli z lastnim delom. Vedo, koliko truda so morali vložiti, da so danes tam, kjer so.

5. Lažje premagujejo življenjske ovire

Tisti, ki so otroštvo preživeli lagodno, običajno težje premagujejo ovire, ki jih življenje postavi pred njih. Ljudje s težkim otroštvom pa so se (žal) hitro naučili, da se je po padcu treba pobrati in vztrajati naprej. Zato so tudi odpornejši, ko gre za življenjske ovire.

6. Hitreje in lažje odpuščajo

Ljudje s težkim otroštvom hitro zaznajo iskrenost, zato lažje odpustijo, če se jim nekdo opraviči. Napake drugih ljudi preprosto sprejmejo z večjim razumevanjem.

7. So boljši starši

Ker sami zelo dobro vedo, kako so se zaradi okoliščin počutili v otroštvu, se trudijo biti kar se da dobri starši. Žal so se morali učiti iz napak lastnih staršev, ki jih ne želijo ponoviti pri svojih otrocih.

8. Sočutni so

Iz preprostega razloga - hočejo, da tudi z njihovo (pa naj bo s še tako majhno) pomočjo svet postane lepši. Zato lažje izrazijo sočutje in razumevanje težav drugih ljudi.

9. Hitro ocenijo slabo situacijo

Instinktivno zaznajo, ko so stvari slabe - zato se znajo izogniti takim situacijam.

10. Imajo boljše komunikacijske veščine

Zakaj? Ker se že v otroštvu naučijo pazljivo izbirati besede in ker dobro vedo, kako lahko grde besede bolijo.

Povzeto po educateinspirechange.org

Priporočamo