10 slastno groznih zgodb Davida Walliamsa o brezupno obupnih otrocih in 1 o kači!

10 slastno groznih zgodb Davida Walliamsa o brezupno obupnih otrocih in 1 o kači! (foto: profimedia. emka.si) profimedia. emka.si
30. 9. 2017

Poleg razvpito čemernega Simona Cowella je David Walliams eden od najbolj znanih sodnikov priljubljenega šova britanskih talentov, ki jih z veseljem spremljamo tudi pri nas. Je pa David, katerega pravo ime je David Edward Williams, tudi sicer nadvse zanimiv človek. Tako profesionalno kot zasebno.

Je pravi multitalent.

walliamsNa otoku ga poznajo kot odličnega komedijanta, igralca, pisatelja in aktivista, svetovno slavo pa je dosegel kot sodnik v šovu Britanija ima talent ... in po svojih otroških knjigah. Slednjih je do danes prodal že 12,5 milijonov izvodov v kar 46 različnih jezikih, kar nekaj njegov zgodb za otroke pa je bilo že prirejenih za televizijo. In pa: knjigi Zobarka in Teta sta medtem že postali prejemnici nagrade National Book Awards Children's Book of the Year.

Navkljub svoji nadvse pestri karieri je David našel čas, da se je leta 2010 tudi poročil z nizozemskim modelom Laro Stone, s katero sta dobila sina. Zakon se je končal že dve leti kasneje, Lara pa je poleg sina s seboj odpeljala še kužke.

Walliamsa so rumeni mediji kasneje povezovali s kar nekaj zvezdnicami, med drugim tudi s Kate Beckinsale, a je ta kasneje zanikala, da bi bilo med njima kaj več kot dobro prijateljstvo.

Čeprav se je nekaj časa šušljalo, da je Walliams morda gej, je v eni od svojih knjig namignil, da je kvečjemu panseksualec, čeravno mu ta beseda ni ravno najljubša. V nekem radijskem intervjuju je svoj pogled na 'stvari' razložil takole: »Gre za to, da se zaljubimo v drugega človeka. In to je pogosto spregledano. Ne maram, ko ljudje 'priznajo' ali 'razkrijejo' svojo 'drugačno' spolno orientacijo. Ta se lahko z leti tudi spremeni. V resnici gre za človeka. Za njegovo osebnost. Saj se vendar ne zaljubite v telo drugega, ali pač? Zaljubite se v njegovo dušo in njegovo srce in njegove možgane.«

Znano je še, da ima Walliams bipolarno motnjo, zaradi česar je zelo dobrodelen. Med drugim je sodeloval pri različnih akcijah in v preteklosti celo preplaval Temzo ter Gibraltarsko ožino.

V svoji domovini pa je Walliams nadvse priljubljen tudi kot bralec svojih knjig, saj je odličen interpret, in velja za trenutno najbolj priljubljenega avtorja za otroke, katerega stil pisanja primerjajo kar z Roaldom Dahlom.

David Walliams tudi v slovenščini!

knjigaPo štirih z nabritim humorjem in iskrivimi domislicami prepolnih otroških romanih Babica barabica, Mihec miljarder, Tiranska teta in Zlobna zobarka sta pri Mladinski knjigi pravkar izšli še dve knjigi priljubljenega Davida Walliamsa, ki bosta navdušili malo mlajše bralce: Brezupno obupno otroci in V naši šoli je kača.

Medtem ko bodo otroci v prvi lahko mrzlično prebirali (in se mestoma hihitali) deset slastno srhljivih zgodb o brezupno obupnih otrocih in tako spoznali slinavega Slinka, cmeravo Cilko, ušivega Šimeta, migetavo Minko, smrkavega Sandija, nemarno Nedo, Braneta Udava, pukajočo Punči, resnega Resnika in Zofijo na zofi, se bodo njihovi starši gotovo spraševali, če niso z izbiro te 'čudaške' literature prav zares usekali mimo. In trafikant Rade, ki je za knjigo Vsi ti brezupno obupni otroci napisal uvod, se bo z njimi strinjal.

Takole je namreč zapisal:

  • »Prosim, prosim, prosim, tisočkrat in na koncu še enkrat vas lepo prosim, NE BERITE TE KNJIGE! Če ste jo že kupili, jo uničite! Če ste jo prelistali v krajevni knjižnico, si jo izposodite, jo raztrgajte, poteptajte, za vsak slučaj še enkrat scefrajte in koščke zakopljite GLOBOKO pod zemljo. Le tako boste pred njo povsem varni. Ta OBUPNA knjiga je res obupna, še posebej kar se tiče pravopisa. Na mlade bo vplivala KVARNO. Ponudila jim bo celo vrsto zamisli, kako naj postanejo še OBUPNEJŠI, čeprav so nekateri že zdaj IZJEMNO obupni. To je zločin in naredil bom vse, kar je v mojih močeh, da bi jo prepovedali.«

V nadaljevanju se Rade nato še precej jezi in benti, zato gre verjeti, da Walliamsove obupne knjige kmalu prav zares ne boste več našli v nobeni knjigarni. Če pa vam po sili razmer vendarle pade v oči (in prav zato smo nje naslovnice na tem mestu tudi objavili), pa zdaj veste, kaj vam je storiti: Nikar je ne berite!

knjigaNa črno listo obupnega branja zapišite tudi drugo knjižno novost, pod katere prevod se je prav tako podpisal Milan Dekleva, zabavne ilustracije pa takisto zrisal Tony Ross, ki ga otroci že poznajo po priljubljenem Groznem Gašperju.

Tudi ta Walliamsova knjiga, V naši šoli je kača, je na precej slabem glasu, čeravno zgodba sama sprva celo obeta.

V šoli namreč nastopi dan, ko lahko otroci s seboj prinesejo svoje ljubljenčke. In vsi razen ravnateljice so navdušeni nad zlato ribico, psom, želvo, mačko in celo nad Mirandinim pitonom, ki kmalu postane največja zvezda šole. A kam je potem nenadoma izginila ravnateljica?

Se vam že svita?

Saj!

Zato pa ...

NE BRAT TEH KNJIG!

Da pa bo svarilo zares zaleglo in nabriti humor Davida Walliamsa ne bo skvaril vaših otrok, preverite na spletni povezavi Zabavne zgodlje godlje, kaj vse je pisatelj št. 1 za otroke in mladino še napisal.

Zgolj zato, da se jim boste lahko v loku ognili, kakopak!

otroske