10 stvari, katere si starši posvojenih otrok želijo, da bi jih drugi upoštevali

10 stvari, katere si starši posvojenih otrok želijo, da bi jih drugi upoštevali (foto: profimedia) profimedia
1. 2. 2019

Najprej je treba vedeti, da so posvojitelji enaki vsem drugim staršem. Nori so na svoje otroke, razpeti med obveznostmi in ob koncu dneva izčrpani.

Po nečem pa se vseeno razlikujejo. So vprašanja in pripombe, ki jih ne marajo slišati, stvari, za katere si želijo, da bi jih biološki starši vedeli in upoštevali.

Ne sprašujte, zakaj nimajo svojih otrok

Pogovor s posvojitelji se pogosto obrne v njim neželeno smer. Vprašanje, zakaj nimajo lastnih otrok, je že po naravi preveč osebno, izrečeno pred posvojenim otrokom pa neprimerno in celo škodljivo. V otroški glavi oblikuje misel, da je bila posvojitev za njegove starše zadnja možnost, da si ustvarijo družino. Povsem razumljivo je otrok občutljiv na takšne predpostavke, starši pa si seveda ne želijo, da bi se otrok počutil zgolj kot tolažilna nagrada. Razumite, da so posvojenci njihovi otroci in staršem nikoli ne postavite tako občutljivega vprašanja.

Sleherna posvojitev je zgodba zase

Enako kot ni ena nosečnost enaka drugi, je tudi pri posvojitvah. Nekateri starši čakajo več let na otroka, drugim se želja izpolni v mescu ali dveh. Takšno srečo sta imeli Kathi in April Dunham-Filson. »Povedali so nama, da so lezbični pari zadnji na seznamu izbranih posvojiteljev, zato sva bili pripravljeni čakati najmanj leto in pol, a se je najin primer razrešil skoraj takoj. Sina sva dobili, ko je štel komaj štiri dni, potem sva še leto dni urejali vse potrebne dokumente. Imeli sva srečo, šlo je za izjemo ne pravilo,« je povedala Kathi. Vsaka posvojitev je zgodba zase, zato ne vtikajte nosu v postopek in ne sprašujte po podrobnostih.

Ne sprašujte, od kod je otrok

Julia in njen mož sta hčerko posvojila v ZDA, pa jo vseeno nenehno sprašujejo, iz katere države je otrok. »Bržkone zato, ker je punčka drugačne rase. Ljudje bi se morali zavedati, da je v naši državi mnogo etičnih skupin in da niso vsi otroci druge rase iz tuje države. Odsvetovala bi taka vprašanja, ne samo zato, ker se jih to nič ne tiče, ampak tudi zaradi vpliva, ki jih ima tako poizvedovanje na otroka,« je opozorila Julia. Nevljudna vprašanja o otrokovi rojstni državi pri posvojencu vzbujajo občutek, da ne pripada družini in najedajo njegovo samozavest. Preden vam zleti z jezika tako vprašanje, premislite, ali je vaše poizvedovanje na mestu. Raje počakajte, da vam sami povedo, če se bodo seveda želeli o tem pogovarjati. Molčečnost je v takih primerih vljudna poteza in jo posvojitelji nadvse cenijo.

Posvojitev je za otroka velika sprememba

Ne glede na okoliščine posvojitve, se postopek vedno začne enako – z drastično življenjsko spremembo otroka zaradi ločitve od bioloških staršev. Ob ločitvi se sooči z veliko izgubo, še posebej če je starejši. Travma zaradi ločitve se lahko pri otroku vleče dlje časa, celo v čas ko je posvojitev že uradna. Mati šestih otrok Brynn Contino, ki je posvojila kitajsko deklico, je povedala: »Posvojitev seveda spremlja tudi travma zaradi izgube. Moja kitajska hči je stara štiri leta in zelo bistra. Pri meni je šele 10 mesecev. Dopuščam ji, da izraža svoja čustva, ne glede s čim ali kom so povezana. Ne moti me, da pogosto govori o svoji kitajski mami.« Če nanese, da ste priča takemu dogodku, se boste morda počutili nelagodno, a se vzdržite komentarjev in zvedavih vprašanj. Do posvojiteljev se obnašajte vljudno in spoštljivo.

Vaš otrok je lahko srečen

Še en stavek, ki ga morate zadržati zase: posvojencu ali krušnim staršem nikoli ne recite, da je otrok lahko srečen, ker je našel tako prijazno in dobro družino. To ni le neotesano, saj ima na videz prijazna opazka globlji pomen. »Ta stavek v otroku budi misel, da njegovi biološki starši ne bi bili dobri in bi zanj slabo skrbeli, kar pa ne drži. Če je že kdo imel srečo, sva jo imela midva z možem. Otrokova biološka mama je izbrala naju, zaupala nama je svojega otroka, za kar ji bova večno hvaležna,« je opozorila Julia. Kadar vas torej zamika, da bi posvojenem otroku povedali nekaj lepega, mu dali občutek, da je nekaj posebnega, obrnite stavek. Tvoji starši so pa res srečni, da so dobili tako čudovitega otroka, bo veliko lepši poklon.

Pozabite besedo posvojen

Večina staršev s posvojenimi otroki smatra, da se njihova družina ne razlikujejo od drugih. O otroku, ki so ga sprejeli v svoj dom, ne razmišljajo kot o posvojenem otroku, ampak je preprosto njihov sin ali njihova hči. Ko ste v stiku z družino posvojiteljev se tudi vi obnašajte tako in izpustite besedo posvojen.

Posvojitelji potrebujejo podporo

Vsi starši potrebujejo podporo, ki jim je nadvse dobrodošla, ko se prebijajo skozi džunglo, kar starševstvo zanesljivo je. Posvojitelji niso nič drugačni, še zlasti samske matere. Cenijo podporo okolja, družbe, sorodnikov, sosedov. Jessica, ki živi sama in se je odločila za posvojitev, je povedala, da si je ustvarila razvejano mrežo »pomočnikov«. »Kadar se odločite za posvojitev kot samska oseba, si zagotovite tudi podporo prijateljev, družinskih članov ali sorodnikov, na katere se boste lahko oprli, ko boste potrebovali pomoč. Zanesljivo boste kdaj potrebovali varstvo, pogovor, nasvet, nekoga, ki bo prisluhnil vašim težavam in iskanju rešitev,« je svetovala Jessica. Tudi vi jim lahko ponudite roko, kot bi jo komu iz »klasične« družine. Ponudite se za varstvo, če greste v trgovino, vprašajte, ali kaj potrebuje, ali pa specite kakšno domače pecivo in ju presenetite s poslastico.

Ne sprašujte, ali jih skrbi prihodnost

V posvojitelje ne vrtajte z neprimernimi vprašanji, ali jih skrbi, kaj bo pozneje, ali razmišljajo, kako bo, če bodo posvojenci morda želeli poiskati svoje biološke starše. Takšna vprašanja so neprimerna, nevljudna in preveč osebna. Vsakdo se bo s tem soočil po svoje, če bo potrebno seveda. Nekateri posvojitelji bi bili pripravljeni celo pomagati otroku, ki bi si želel najti prave starše, drugi se tega bojijo. Na primer Jessica: »Pogosto me žre vprašanje, ali bo morda moja hčerkica želela najti in spoznati biološke starše. Že zdaj me muči strah, da bi se to zgodilo.« To je tema, ki jo je najbolje pustiti pri miru, s čimer se strinja večina posvojiteljev.

Cena posvojitve

Posvojitev je lahko draga, o stroških posvojitve iz tujine pa se govori in razpravlja tudi v javnosti. Kljub temu je vprašanje, koliko denarja je nekdo moral odšteti za posvojitev, netaktno. Če je prisoten še otrok, je tudi škodljivo. Razume ga lahko, kot da ima njegovo življenje ceno, v njegovi glavi pa se porajajo številna vprašanja, na katera je težko odgovoriti. Zakaj bi staršem nalagali tako breme in jih spravljali v neprijeten položaj? Julia in njen mož sta pogosto slišala tovrstna vprašanja. »Ljudje so radovedni, zanima jih, zakaj si se odločil za posvojitev, koliko si porabil za ves postopek in še kup podrobnosti iz ozadja. Nama se zdi, da bi morali brzdati svojo radovednost, navsezadnje gre za povsem osebno stvar,« je prepričana Julia.

Osnova družine je ljubezen

Izbira, da boš na svet spravil otroka je pomembna v življenju vsakogar, ki se odloči za naslednika. In take odločitve velja pohvaliti. Posvojitelji si zaslužijo dodatno priznanje za edinstven prispevek, ki ga dodajajo družbeni skupnosti. April Dunham-Filson je izpostavila, da ni nikoli želela posebne obravnave, ker sta s Kathi posvojili otroka. »Pričakovala sem samo to, da nas bodo ljudje sprejeli kot družino, kar tudi smo.« Jessica pa je dodala: »Ljubezni, ki jo čutim do otroka, se ne da opisati z besedami. Nihče me ne bo nikoli prepričal, da mi ni bila hčerka namenjena.« Pomembna je torej ljubezen, osnova sleherne družine. Zato ne drezajte v posvojitelje z neumestnimi vprašanji.

Vir: Reader'sDigest