10 stvari, ki jih osveščeni ljudje ne bi nikoli naredili

10 stvari, ki jih osveščeni ljudje ne bi nikoli naredili (foto: profimedia) profimedia
8. 4. 2021

Najbrž si vsakdo želi, da bi vselej sprejel prave odločitve, da bi bil kos nastalim situacijam, da se ne bi ustrašil sprememb in zaradi negotovosti zastal. To seveda ni lahko. Kako si torej lahko pridobite ustrezno odločnost in se verodostojno odzovete ter sprejmete izzive, ki vam prekrižajo pot?

Marsikoga pri sprejemanju odločitev ustavi bojazen, da bi lahko izbrana odločitev prinesla nezaželene posledice. Zato mencajo in čakajo. Na drugi strani so ljudje, ki jih spremenjene okoliščine ne strašijo. Večinoma ne gre za nadarjenost, ampak za upoštevanje pravil, ki se obrestujejo z naravnim odzivom, odločnostjo in verodostojnostjo. Učna pot je zahtevna, mi vam pa ponujamo 10 zakonitosti, ki jih takšni ljudje nikoli ne prekršijo.

1. Ne dovolijo, da bi odločitve narekoval strah

Strah je naš stalni spremljevalec. Vsakdo se je že znašel v vrtincu ugibanj, kaj bi se ali kaj se ne bi zgodilo, kaj se lahko spremeni in kaj ne, ali kaj si bodo drugi mislili o meni in moji izbiri. Zaradi strahu marsikdo podleže skušnjavi in se ustavi. Čaka, da se bodo okoliščine spremenile in upa, da bo potem odločitev lažja. Tolaži se, da čaka na pravi trenutek, ali da se mora bolje pripraviti, preden bo skočil. Toda, medtem ko on čaka, življenje teče mimo. Ura tiktaka naprej. Zaradi vaše negotovosti se svet ne bo ustavil, ni mu mar, ali boste skočili ali ne.

Odločni ljudje poznajo resnico. Vedo, da je strah le v umu, zavedajo se, da se je treba dosledno boriti za svoje sanje in načrte, sicer ni možnosti za uspeh. Zato ne dovolijo, da bi bile njihove odločitve podrejene strahu.

2. Ne učijo drugih, kako naj živijo

Nihče na mara, če se drugi vtikajo v njegovo življenje in mu solijo pamet, kako naj ravna. Uspešni ljudje lahko padejo v to past. Zaradi svojih dosežkov mislijo, da vsi želijo slišati njegovo mnenje, prepričani so, da se spoznajo na vse. A to je daleč od resnice. Če besede zvenijo kot pridiga, ne pa kot dobrodušen nasvet, ne bo nihče poslušal.

Verodostojni ljudje se tega zavedajo, zato ne govorijo, ampak poslušajo. Vedo, da jih lahko vsakdo nauči še kaj novega. Tudi vi.

3. Ne pritožujejo se

Težave so del življenja, jamranje je izbira. Pritoževanje samo poslabša stvari, zavija k negativnosti in obžalovanju. Navsezadnje vam kot vsaka aktivnost jemlje še energijo. Namesto za stokanje porabite moč za iskanje rešitve. Saj veste, ko ste na dnu, je edina možna pot navzgor, za dvig pa je treba razčistiti nastali položaj.

Zatorej, nehajte zapravljati sapo za razglabljanje, kaj je šlo narobe in kako so se stvari zapletle. Zberite se in se potrudite, da stvari izboljšate. Še nekaj: ko so na dnu vaši prijatelji, se jim ne pridružite, ampak jih potegnite kvišku.

4. Ne oklepajo se

Več stvari ko vas žuli, bolj se oklepate obstoječega in vzdržujete trenutno stanje. Poznate take okoliščine? Najbrž poznate tudi rezultat: ko ne ukrepate, se vaš svet ne more spremeniti, tudi vaš položaj se ne more izboljšati.

Odločni ljudje vas lahko navdihnejo z zgledom. Oni odrinejo strahove in negotovost, dovolj zaupajo vase in vedo, da lahko dosežejo kaj boljšega. Četudi jim ne morda vedno ne uspe, je bolje poskusiti kot obtičati na mestu.

5. Ne nadzirajo vseh okrog sebe

Lahko ste direktor, lastnik ali ustanovitelj najboljšega podjetja na svetu, a na koncu dneva si boste priznali, da ste edini, nad katerimi ste imeli čez dan celoten nadzor. Nekateri vsiljujejo mnenje drugim, se slepijo, da so njihove odločitve najboljše, kar pa povzroča samo škodo. Seveda lahko ukazujete drugim, še zlasti kot nadrejeni. A z nadzorom in prisilo boste dosegli nasprotno – apatijo, nezainteresiranost in posledično manjšo produktivnost.

Zato ne nadzirajte, raje sodelavce motivirajte. Dovolite jim, da pridejo na dan s svojimi idejami in z roko v roki delajo z vami.

6. Ne zastajajo v preteklosti

Preteklost je mimo. Kar se je zgodilo, se ne da spremeniti, pa naj še tako obžalujete svojo napako. Edino, kar lahko naredite, je, da se iz lekcije nekaj naučite, napako pozabite in greste naprej. Osredotočite se. Če ste ga polomili in vam je nerodno, zajemite sapo in sprejmite nauk. Naj vam bo neprijetna lekcija trening za prihodnost. Napaka ne kaže, kdo ste, kaže pa lahko, kam ste namenjeni in kako daleč boste prišli. Tako to razumejo odločni ljudje.

7. Ne valijo krivde na druge

Drugi delajo napake, pa si res zaslužijo, da s prstom kažete na njih? Je morda del krivde tudi na vaših plečih? Ste mu omogočili dodatno usposabljanje? Ste mu naložili preveč dela? So bila vaša pričakovanja nerealno visoka? Sprejmite dejstvo, da je napaka le napaka in nič drugega. Ne ustavljajte se in ne iščite grešnega kozla. Delo teče naprej.

8. Ne delajo vtisa z dragimi nakupi

Dober zaslužek nekatere zavede v pretirano zapravljanje. Z dragim avtom ali veliko hišo skušajo vsem pokazati, da imajo polne žepe. Drži, s stvarmi, ki jih imate, lahko naredite močan vtis na ljudi, a vtis bo šel na račun vašega bogastva, ne pa vas samih.

Pravi ljudje gradijo odnose s prijatelji na osnovi skupnih dogodivščina ali zabavnih spominov, kar je bistvo pristnih odnosov. Če se boste postavljali z zadnjim modelom športnega avtomobila, bo prijateljstvo ugasnilo v trenutku, ko bo avto odhrumel po cesti.

9. Ne skačejo v besedo

Ko ste nekomu prisluhnili, ste zadeli žebljico na glavico. Namenili ste mu čas in pokazali, da spoštujete njegove misli, hkrati pa ste mu dokazali, da vam je mar in da ima njegovo razmišljanje težo. Pridobili ste si spoštovanje, ki se bo obrestovalo.

Ko pa nekomu skočite v besedo in ga prekinete, zavije odnos s poti. S prekinitvijo ste mu povedali, da ni pomemben, da njegovo razmišljanje ne šteje. Znižali ste mu vrednost, dali ste mu občutek nepomembnosti, povedali ste mu, da vam ni mar zanj. Želite to?

10. Ne ponižujejo drugih

Lahko imate veliko denarja, boljšo izobrazbo, več izkušenj, lahko ste bolj uspešni, a vam to vendarle ne daje pravice, da na druge gledate zviška in jih ponižujete. Niste boljši človek, ste samo posebni in drugačni. Posebni in drugačni so tudi vsi drugi. Zapomnite si: ko govorimo o ljudeh, ni dobrih in slabih. Samo drugačni. V trenutku, ko boste spoznali, da so pomanjkljivosti in napake le razlike, ki vam ponujajo nove izkušnje, boste razumeli, da so ljudje samo ljudje.

Vir: HackSpirit