10 svetovno znanih osebnosti, ki so se soočile z disleksijo

10 svetovno znanih osebnosti, ki so se soočile z disleksijo (foto: profimedia) profimedia
22. 8. 2019

Najbrž vas bo presenetilo kako pogoste so motnje pri branju in pisanju, zato bi vas lahko presenetil tudi seznam znanih ljudi z disleksijo.

Tako kot pri spodaj naštetih slavnih osebnostih disleksija ni nekaj, kar bi vas nujno oviralo na ustvarjalni poti. Preberite si, kaj so dosegli in si zgradili uspešno kariero.

1. Pablo Picasso

Španski slikar je kljub težavam z disleksijo postal svetovna umetniška ikona. Zaradi učnih težav, vključno z branjem, je padel na izpitu in se ni mogel vpisati v župnijsko šolo. Oče ga je vzpodbujal pri razvoju umetniške žilice in postal je eden najbolj znanih umetnikov vseh časov. In tudi eden najbolj znanih umetnikov z disleksijo. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta slovita Guernica in Mlade dame iz Avignona.

2. Whoopi Goldberg

Hollywoodski igralki so postavili diagnozo šele v poznejših letih. Povedala je, da se je med odraščanjem na moč trudila z branjem, a ker niso prepoznali disleksije, je imela obilo težav. Ko je končno izvedela za diagnozo, je poiskala potrebno pomoč in potem hitro napredovala.

3. Muhammad Ali

Boksarska legenda velja za enega od najbolj navdihujočih primerov. V šoli se je brez diagnoze boril s težavami, pozneje pa je namenil veliko pozornosti otrokom, ki trpijo zaradi disleksije in drugih učnih težav ter vsestransko pomagal, da bi jim zagotovil podporo, ki so jo potrebovali.

4. Agatha Christie

Zdi se neverjetno, a tudi slovita pisateljica detektivskih romanov se je v otroštvu ubadala z motnjami pri pisanju in branju. Težave je premagala ter napisala 66 romanov in štirinajst zbirk kratkih zgodb. S štirimi milijardami prodanih izvodov po vsem svetu je ena najbolje prodajanih avtoric vseh časov.

5. Cher

Ameriška pevka in igralka je opustila šolo, diagnozo pa so ji postavili šele po tridesetem letu starosti. Kljub temu je ustvarila neverjetno kariero in še danes velja za eno najbolj znanih oseb z disleksijo na svetu.

6. Walt Disney

Tudi filmski ustvarjalec in risar, ki stoji za otroškimi filmi, ki so nam lepšali otroštvo, se je soočil z motnjami zaradi disleksije. Kljub temu je postal vrhunski filmski producent, scenarist, animator, režiser in podjetnik, ki je pomembno oblikoval filmsko industrijo.

7. Steven Spielberg

Nadvse uspešnemu in svetovno znanemu filmskemu režiserju (Jurski park, Schindlerjev seznam, Vesoljček ...) so postavili diagnozo šele v njegovih zrelih letih. Pravi, da se je proti disleksiji boril s snemanjem filmov, mi pa bomo dodali, da je to počel z velikim uspehom.

8. Jim Carrey

Ustvaril je nepozabne like v filmih Maska, Butec in butec ter Ace Ventura in si prislužil dva zlata globusa. Kljub svojemu uspehu se je prebijal skozi težke čase ob nediagnosticirani disleksiji. Težave ga vendarle niso zadržale na poti do uspeha in danes velja za enega najbolj smešnih komedijantov.

9. Guy Richie

Znani filmski režiser je zaradi disleksije pustil šolo, vendar motnjam ni dovolil, da bi ga ustavile na ustvarjalni poti. Leta trdega dela so ga pripeljala do uspeha in prislužil si je sloves enega najboljših režiserjev kriminalnih filmov.

10. Richard Branson

Branson je povedal, da ga je disleksija v šoli močno ovirala, a je bila tudi razlog, da je ustanovil svoj časopis. Uspeh časopisa je bil odskočna deska za druge podjetniške poteze in nazadnje je ustvaril svoj milijarderski imperij (Virgin). Njegovo premoženje, vredno tri milijarde dolarjev, je očiten dokaz, da ga motnje pri pisanju in branju niso zadržale pri uresničevanju svojih poslovnih zamisli.

Seznam znanih ljudi, ki so se soočali z motnjami pri pisanju in branju, vam lahko služi kot dokaz, da disleksija ne more ovirati vaših sanj in ciljev ter da ste lahko kljub težavam zelo uspešni.

Vir: Scanmarker