10 vprašanj, ki ste jih vedno želeli zastaviti ginekologu

10 vprašanj, ki ste jih vedno želeli zastaviti ginekologu (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2020

Obisk pri ginekologu je zelo intimna zadeva.

Razgaljeno ležiš tam, ko nekdo pregleduje tvoje intimne predele in seveda se zavedaš, da jih je ginekolog ali ginekologinja videla že nešteto, toda vseeno si ne moreš pomagati in se ti v glavi začnejo vrteti različna vprašanja, kot na primer: Kaj si ta oseba misli o moji nožnici?; Zakaj se oseba odloči za ta poklic?; Kaj razmišlja oseba, ko je tako blizu mojih sramnih dlak?

Na deset vprašanj je odgovoril ginekolog Dr. Joachim Pömer (34), ki ima svojo lastno ordinacijo v Linzu.

1. Kaj je najbolj ogabna stvar pri vašem delu?

Beseda "ogabno" za zdravnike ne bi smela obstajati. Zadnja stvar, ki jo ženska potrebuje pri pregledu je ginekolog, ki jo pregleduje z izrazom gnusa na obrazu. Ženske poleg rednih pregledov pridejo h ginekologu tudi, ker imajo močno menstruacijo ali pa se jim menstruacija nikakor ne ustavi. Včasih moram ven potegniti tudi kakšen tampon. V tem ni nič neprijetnega ali ogabnega, to je moja služba.

2. Ali je res, da stopala vaših pacientk pogosto dišijo slabše od njihovih intimnih področij?

Pred pregledom pri zobozdravniki si vsi umijemo zobe. Pred pregledom pri ginekologu pa se ženske stuširajo. Zdravi ženski ne smrdi iz nožnice. Posebna intimna higiena je celo kontraproduktivna. Glivično vnetje opazimo zlasti pri ženskah, ki dlje časa uporabljajo posebne izdelke za čiščenje nožnice. Voda je za intimno nego čisto dovolj. Če pa pride do smrdečega vonja, je to običajno zato, ker je prišlo do okužbe. Moja naloga je zagotoviti, da se ženska tega vonja znebi.

3. Koliko pacientk si pred pregledom uredi svoje intimne predele?

Pred seboj imam raziskovalni članek, ki navaja, da si več kot 60 odstotkov žensk redno ureja svoje intimne predele. Ne verjamem, da bi si ženske začele urejati intimne predele za pregled pri ginekologu, če tega običajno ne počnejo. Nekatere ženske pridejo zaradi nujnega primera, takrat pa ni časa za britje. Res ni pomembno.

4. Ali sramne dlake ovirajo vaše delo?

Ne, odstranjevanje sramnih dlak je samo vprašanje okusa. Ženska se sama odloči ali bo to storila, lahko se o tem pomeni tudi s partnerjem, ne sme pa se obremenjevati s tem, kaj si o sramnih dlakah misli njen ginekolog. Pri operaciji pa je odstranitev dlak lahko potrebna, vendar jih lahko odstranimo tudi mi, če si jih sama ne.

5. Kaj je najbolj absurdna stvar, ki ste se jo o seksu naučili v službi?

Naučil sem se, da pri seksu resnično ni nič absurdnega. Ne skrbite, kaj si drugi mislijo in delajte samo tisto, kar si želite početi - če je seveda sporazumno in ne vključuje ničesar nezakonitega.

6. Se kdaj vzburite, ko se ženske slečejo pred vami?

Ne. Morda boste težko verjeli, vendar mora ginekolog znati izklopiti svoj seksualni nagon. Sam v službi to lahko naredim.

7. Kako izgleda, ko se s katero od pacientk srečate v trgovini?

Pozdravim jo. Če razmere to dopuščajo, bova mogoče tudi poklepetala. Če sta pa z menoj moja žena in sin, ju bom predstavil. Z ženo o svojem delu nikol ne govorim, ker moram kot zdravnik varovati podatke pacientk. Če pa naletim na pacientko, ki na hitro omeni, da ima takšno ali drugačno težavo, se lahko za obisk v ordinaciji zmeniva kar tam. Podrobneje pa o težavi ne bi debatiral v javnosti.

8. Ali ste že kdaj spali z žensko ter pomislili: Tole izgleda kot nekaj, kar bi bilo potrebno preveriti?

V službi izklopim svoj nagon, v zasebnem življenju pa izklopim svojo službo. Poročen sem in svojo ženo ljubim. Če bi med seksom z ženo ali med njeno nosečnostjo opazil, da nekaj ni vredu, bi ji to povedal – tako bi naredil vsak in to nima nobene veze z mojo službo.

9. Kaj o vaši službi meni žena?

Na začetku jo je moja služba malo spravljala v stres. Poznava veliko zdravnikov, ki so ločeni, ker zaradi službe ne preživijo veliko časa z družino. Bila je negotova, ker ni vedela, kaj zame pomeni, da vsak dan vidim delno gole ženske. Glede tega se sedaj več ne obremenjuje. Sedaj celo reče prijateljicam, da nej me obiščejo, če potrebujejo pregled. To je zame najboljši dokaz zaupanja iz njene strani.

10. Ali lahko najdete G-točko lažje kot drugi moški?

Še vedno je nekaj razprave o tem ali sploh obstaja, toda zdravniki trdijo, da so jo našli. Nahaja se na sprednji steni nožnice, nekaj centimetrov nad sečnico - kjer je veliko živčnih celic. Tam so žleze, ki jih je mogoče spodbuditi. Torej da, ginekologi smo prepričani, da jo lahko najdemo.