10 vprašanj, ki ste jih vedno želeli zastaviti paru, ki se je seksa vzdržal do poroke

10 vprašanj, ki ste jih vedno želeli zastaviti paru, ki se je seksa vzdržal do poroke (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2021

Sarah (21) in Stefan (25) sta študenta iz Gradca, ki sta se odločila, da s seksom počakata do poroke in to jima je tudi uspelo.

Hoditi sta začela leta 2013, prvi odnos pa sta imela po poroki. Poročila sta se poleti leta 2015.

1. Kako sta se spoznala?

Sarah: V bistvu se poznava že dolgo časa.

Stefan: Že od malih nog sva se videvala na cerkvenih dogodkih, pred poroko pa sva bila skupaj leto in pol.

2. Zakaj sta se odločila počakati s seksom?

Stefan: Na to odločitev je vplivalo najino versko prepričanje. Seveda o poroki nisva govorila takoj. Ampak jasno nama je bilo, da če bo najino razmerje uspešno, bo naslednji korak poroka.

Sarah: Na začetku zame zakonska zveza v resnici ni igrala velike vloge. Vendar sva govorila o tem, preden sva uradno postala par, kot tudi o najinih stališčih glede fizične ljubezni. Vedno pa sva se strinjala, da bova s seksom počakala do poroke.

Stefan: Na splošno sem dovolil, da mi moja prepričanja in Sveto pismo pomagajo pri pomembnih odločitvah. Prepričan sem, da je bolje, če se s seksom počaka do poroke in menim, da je na ta način potem še toliko bolj poseben.

Sarah: Tudi jaz menim, da je vredno počakati. Tako se bolj osredotočiš na odnos, na gradnjo zaupanja in na medsebojno spoznavanje, preden se z ljubljeno osebo zbližaš še intimno.

3. Ste s prejšnjimi partnerji imeli odnose?

Sarah: Ne. Najini bivši so prav tako želeli počakati do poroke.

4. Ste pred poroko kdaj prespala drug pri drugemu?

Stefan: Sarah je pri meni nekajkrat prespala, vendar sva spala v ločenih spalnicah. Na začetku razmerja sva se pogovorila o najinih mejah in se odločila, da se ne bova niti poljubljala. Izmenjevala sva si hitre poljube na lice ali čelo, to pa je bilo to.

5. Zakaj sta se tako odločila glede poljubljanja?

Stefan: Zaradi strahu, saj bi naju poljubljanje lahko zavedlo. Poljubi so močni in ena stvar lahko vodi v drugo, zato sva to želela preprečiti.

6. Kakšen je bil vajin odnos pred poroko?

Stefan: Edina razlika je bila v tem, da se nisva fizično zbližala, kot to naredi večina parov. Poleg tega pa je bil najin odnos kot katerikoli drug: bila sva zaljubljena, veliko časa sva preživela skupaj in se pogovarjali o vsem. Sarah sem povedal stvari, ki jih ne ve nihče drug. Je oseba, ki me najbolje pozna in mi je najpomembnejša.

7. Kako sta si pred poroko izkazovala ljubezen?

Sarah: Kot vsak par. Objemala sva se, držala za roke, božala sva se po hrbtu…

Stefan: Nisva se poljubljala in nisva spala skupaj. Razen tega sva bila kot vsak zaljubljen par.

8. Je bil kakšen trenutek slabosti?

Stefan: Komaj, a to le zaradi ločenih spalnic. Bilo bi zelo težko, če bi si delila posteljo.

Sarah: Imel si nekaj trenutkov, ko si se resnično želel poljubljati.

Stefan: (smeh) To bi mogoče lahko bilo res. Zdaj se res ne spomnim, vendar ni bilo večjih trenutkov slabosti.

9. Kakšen je bil potem prvi seks? Sta na poročno noč izkusila vse na polno?

Stefan: Vse se je odvijalo po fazah. Prvič sva se poljubila na matičnem uradu. To je bilo dva dni pred cerkveno poroko.

Sarah: Ja, ta dva dneva sta bila zelo vznemirljiva.

Stefan: Na poročno noč sva bila preveč utrujena, zato se ni nič zgodilo. Naslednji dan pa se je. K seksu sva pristopila kot k nečemu, kar se morava še naučiti - predvsem zato, ker je potrebno ugotoviti, kaj ima druga oseba rada.

Sarah: Menim, da sva se zadeve lotila na pameten način. Govorila sva o seksu ter si izmenjala ideje in na to temo veliko prebrala. Veliko ljudi pravi, da je prvič nekaj posebnega. To je zmanjšalo najina pričakovanja, zato sva bila bolj sproščena. Vedela sva, da ne glede na to kako bo prvič, se bova potrudila, da bo vsakič boljše. Ne obžalujeva, da sva čakala do poroke. Če bi morala vse ponoviti, ne bi spremenila ničesar.

10. Ali sta se tako mlada poročila, ker sta želela imeti odnos čimprej?

Sarah: Ko sva oba ugotovila, da se najin odnos zelo dobro razvija, je bilo smiselno narediti naslednji korak in se poročiti.

Stefan: Oba se zavedava, da sva se poročila prej kot povprečna oseba, vendar sva čutila, da je pravi čas. Za čakanje ni blo več nobenega razloga. Kar sva želela vedeti drug o drugem, sva izvedela.

Priporočamo