10 vprašanj, ki ste jih vedno želeli zastaviti plastičnemu kirurgu

10 vprašanj, ki ste jih vedno želeli zastaviti plastičnemu kirurgu (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2020

Po poročanju revije SELF se je število postopkov za povečanje ustnic od leta 2000 povečalo za 43 odstotkov. Samo v letu 2015 je bil ta postopek izveden vsakih 20 minut.

Zaradi povečanega povpraševanja po lepotnih operacijah je na nekaj vprašanj odgovoril priznani plastični kirurg Dr. Martin Jugenburg iz Toronta.

1. Ste že kdaj videli koga tako neprivlačnega, da ste pomislili, da ga ne boste mogli popraviti?

Iskreno ne, to je ideja, ki so jo ustvarile resničnostne televizijske oddaje in so namenjene šokiranju ter niso resnične.

2. Ali v glavi ocenjujete ljudi, ko hodite po ulici?

Ne, tega ne počnem. Zaradi svoje službe podzavestno opazim, kaj bi lahko posameznik "popravil", vendar to ni v ospredju mojega razmišljanja.

3. Katere so največje dojke, ki ste jih kdaj spravili v osebo?

O tem ne želim preveč razpravljati, povem samo, da so bile ogromne. Zares ogromne.

4. Imate veliko mladih žensk, ki poskušajo izgledati kot Kylie Jenner, Kim Kardashian itd?

Naj torej začnem s Kardashianovimi. Mislim, da so neverjetna družina in vedno sem naravnost presenečen nad tem, kako transformirajo svoje telo. O njih se res veliko govori. Na svojem Snapchatu veliko opozarjam na nerealna pričakovanja, ki jih postavijo ljudje kot so Kardashianovi. Enako velja za modele, ki jih lahko vidimo na Instagramu in veliko opozarjam na to, da slike niso realne. Ne moremo vedeti ali gre za Photoshop.

Mislim, da imajo družbeni mediji lahko negativen vpliv in s tem se ukvarjam vsak dan. Poskušam izobraževati ljudi, da to ni normalno in zato snapchat. Pokažem, kaj je resnično, kaj je normalno in kaj ni normalno. Mislim, da bolnikom omogoča, da vidijo kakšen je postopek. Če mojega dela še niso videli, jim rečem, naj me poiščejo v družabnih medijih, da bodo lahko razumeli, kakšno delo lahko opravim. Torej, ljubim Kardashianove. Kim Kardashian zahvaljujem se ti za vse brazilske dvige zadnjice, ki k meni pridejo zaradi vas! Hvala vam! Hvala vam! Hvala vam! Po drugi strani pa porabim veliko časa, ko ljudem razlagam, kaj lahko in česa ne zmorem, kako bo videti brazilska zadnjica na njihovem telesu, ker ne bo videti povsem tako kot je videti na Kim Kardashian. A vseeno Kim, najlepša hvala. Kim je moja najboljša prijateljica.

5. Snapchat uporabljate precej pogosto. Ali menite, da ta vidik uporabe socialnih medijev za snemanje postopkov pomaga pacientom, da resnično razumejo, kako poteka operacija in se zavedajo kakšna pot jih čaka do končnega rezultata? In da ta pot ni lepa.

Mislim, da bolnikom omogoča videti kakšen je postopek. Če mojega dela še niso videli, jim rečem, naj me poiščejo v družabnih medijih, da bodo lahko razumeli kakšno delo opravljam.

6. Če se človek odloči za plastično operacijo, da bi navdušil druge, ali to pomeni, da se je ta človek predal, ker želi ugajati drugim?

Ni se predal, to je smešno. Plastična kirurgija je korektivna kirurgija. Otrokom velikokrat popravijo ušesa. In moje mnenje je, zakaj bi moral otrok trpeti zaradi nadlegovanja, ker so njegova ušesa drugačna, če se lahko opravi preprost postopek zaradi katerega otroku ne bo potrebno trpeti nasilja. Naj ljudje, ki pravijo, da je to predaja okusijo leta nasilja ter zasmehovanja. Prepričan sem, da bodo spremenili svoje mnenje. Zakaj bi šli skozi to, ko lahko opravite preprost postopek, ki vas tega lahko reši.

7. Kaj za plastične kirurge pomeni lepota?

Ideal lepote so postavili grški kipi, kot je na primer Venera. Lepota je danes po mojem mnenju izkrivljena. Obstaja nekaj, kar se imenuje Zlato razmerje in to je matematična enačba lepote - kako stvari, ki se obravnavajo kot lepe, ustrezajo določenim vzorcem. Kot rečeno, danes je to drugače. Za nas plastične kirurge je strašljivo, kako so ljudje lahko mnenja, da so zvezdniki popolni. Pomislim - joj ne to je nesorazmerno. Ko pa je nekaj nesorazmerno, postane absurdno. Toda absurdno zdaj velja za normalno. Lepota je tisto, kar vidite okoli sebe. Zaradi vseh teh slavnih ljudi, ki se razkazujejo, so ljudje mnenja, da je to normalno. Pred kratkim je k meni prišla pacientka in mi rekla: "Želim naravno velike prsi." In iz torbice potegne fotografijo Victorije Beckham. Ste videli prsi Victorije? Zagotovo niso naravne velikosti. Naučil sem se, da vsakega pacienta vprašam, kaj zanj pomeni beseda naravno.

8. Kakšno je vaše mnenje o poceni operacijah?

Če želite poceni plastično operacijo, boste dobili poceni plastično operacijo. Tako preprosto je. Imel sem pacientko, ki si je dojki poceni povečala v Ukrajini, kjer ji je zdravnik vbrizgal sumljivo snov v dojki, ki sem ju zaradi tega na koncu moral amputirati.

9. Kot zdravnik se soočate s tem, da pacientu izpostavite njegove pomanjkljivostih, nato pa jim obljubite, da bodo po operaciji postali "lepša" oseba. Torej mislite, da ...

Tukaj vas bom ustavil. Ljudje k meni že pridejo s problemom. Ne govorim jim kaj je narobe z njimi in če me vprašajo: "Kaj še lahko naredim?", jim odgovorim, da lahko naredim milijon stvari, toda kaj vas moti? Ker lahko rečem, da "popravite" milijon različnih stvari, vendar vam tega ne bom povedal. Nisem tukaj zato, da bi vas prepričal, kaj je lepo. Tukaj sem zato, da vam pomagam popraviti tisto, kar vas moti. Morda to počnejo drugi ljudje, sam pa nikoli ne povem ljudem, kaj je lepo in kaj ne. Imam veliko pacientk, ki si želijo povečati prsi in me sprašujejo, kakšna je dobra velikost, večje ali manjše, vam je to všeč? Povem jim, da ni pomembno, kaj imam rad. Vi ste tiste, ki se boste gledale v ogledalo in pri tem morate biti srečne, zato same izberite, kaj vam je všeč.

10. Ali se ljudje pridejo "izboljšati", ker niso zadovoljni sami s seboj? Ali gre pri tem za samopodobo?

O samopodobi ne govorimo veliko, ker mislim, da večina mojih pacientov nima težav z njo. Noben od njih ne pride in reče: "Ne počutim se dobro v svoji koži. Depresiven sem in se želim počutiti bolje."

Ob redkih primerih, ki pa se zgodijo pa jim rečem: "Poslušajte, lahko spremenim vaše telo, ne morm pa spremeniti vašega uma. Torej, če imate psihološke težave, ste pršli k napačnemu zdravniku. Nisem psihološki kirurg, popravil bom vidne stvari, vendar ne morem pa spremeniti, kako razmišljate o sebi."

Priporočamo