10 značilnosti ljudi, ki jih življenje ne zlomi

10 značilnosti ljudi, ki jih življenje ne zlomi (foto: profimedia) profimedia
29. 10. 2019

Ste se kdaj spraševali, zakaj so nekateri ljudje kos težavnim razmeram? Čeprav jih življenje redno klofuta, so na oko videti mirni, v glavi in razmišljanju pa bolj zbrani kot večina ljudi.

Bi ne bilo prijetno, ko bi bili tudi vi sposobni obvladati hude probleme, ne da bi vam grozil živčni zlom? Če verjamete ali, vam je tolikšna odpornost dosegljiva. Skrivnost leži v pristopu in miselni naravnanosti.

Načini obnašanja in razmišljanja ljudi, ki se znajo soočiti z življenjem:

1. Ne kritizirajo sami sebe

Odporni ljudje ne zapravljajo časa, da bi se žrli zaradi storjenih napak. Ni vredno. Pametnejše je, če se iz napak kaj naučimo in se osredotočimo na tisto, kar lahko spremenimo. Trdoživi ljudje vedo, da jim bo bolj koristilo, če bodo slabo izkušnjo pustili za sabo in razmišljali, kako naprej.

2. Znajo poiskati pomoč

Ljudje smo družabna bitja in če želimo uresničiti svoje življenjske zamisli, potrebujemo podporo. Odporni ljudje znajo poiskati pomoč, ko jo potrebujejo.

3. Sprejemajo vzpone in padce

Odporni ljudje se zavedajo, da življenje ni en sam praznik. Ko nastopijo težave, jih sprejmejo, saj vedo, da se okoliščine nenehno spreminjajo. Ob slabih izkušnjah pomislijo, da se bo življenje spremenilo, ko nastopi cvetoče obdobje, uživajo v tistem, kar imajo, a se hkrati zavedajo, da rožice ne bodo večno cvetele.

4. Sprejemajo negativna čustva

Trdni ljudje vedo, da zanikanje negativnih čustev ne prinaša koristi, nasprotno zanikanje jih dodatno krepi. Zato je treba našo temno plat sprejeti, ne pa bežati daleč stran. S sprejetjem postajajo negativna čustva čedalje šibkejša.

Budistična mojstrica Pema Chödrön je sprejemanje negativnih čustev odlično povzela: »Čustva, kot so razočaranje, zadrega, razdraženost, zamera, jeza, ljubosumnost in strah niso slabe novice, ampak zgovorni trenutki, ki nas učijo. Pokažejo nam, kje smo preveč zadržani, kaj nas ustavlja. Učijo nas, da dvignemo glavo in se upremo, pa čeprav bi se najraje sesedli ali kam pobegnili. Negativna čustva so glasniki, ki nam s strašljivo nedvoumnostjo sporočajo, kje smo se zataknili. Trenutek, ko se znajdemo v hudi stiski, je izvrsten učitelj, ki je na našo srečo vedno z nami.«

5. Niso obremenjeni s popolnostjo

Trdoživi ljudje vedo, da je težnja po polnosti, nevarna in da zaradi nje svojega dela sploh ne opravimo. Stremljenje po popolnosti je pravzaprav zanesljiva pot do neuspeha.

Naj se še tako trudimo, nikoli ne bomo dosegli popolnosti. Učna leta trajajo, saj se vsega ne naučimo čez noč, ko pa smo končali z učenjem in se soočimo z izzivi, ugotovimo, da se moramo še veliko naučiti. Bolje je torej, da se potrudimo po svojih močeh in se ne obremenjujemo s popolnostjo.

6. Vedo, da pretirano razmišljanje onesrečuje

Pretirano razmišljanje v težkih trenutkih težave samo še poveča. Ko neštetokrat premlevamo vsako podrobnost nastalega položaja, se izčrpavamo.

Odporni ljudje si privoščijo odmor, se zamotijo in sprostijo možgane, da se lahko osredotočijo na tisto, kar je najpomembnejše. Približno tako, kot bi na računalniku pritisnili gumb za ponovni zagon.

7. Živijo v sedanjosti

Odporni ljudje vedo, da je preteklost minila in da prihodnost še ni prišla, zato je edina pomembna sedanjost.

V slehernem trenutku je nekaj, za kar smo lahko hvaležni, zato bomo veliko bolj zadovoljni, če se bomo potrudili in tisto nekaj našli. Trdoživi posamezniki hkrati verjamejo, da se v sedanjosti gradi prihodnost. Z zavzetim delom in doslednostjo pri uresničevanju ciljev bo prihodnost zanesljivo plodna.

8. Izogibajo se strupenim osebam

Obrekujete druge ljudi, ker vam to daje občutek večvrednosti in se zato bolje počutite? Lepo vas prosim!

Odporni ljudje zavračajo takšno negativno energijo. Zavedajo se, da s strupom prežeti ljudje drugim delajo ogromno škode. Tako kot pred vami ogovarjajo druge, bodo za vašim hrbtom obrekovali vas. Zato se raje pogovarjajo o pomembnih temah, na primer o smislu življenju in o tem, kaj lahko naredimo za boljšo prihodnost.

9. Ne bojijo se biti sami

Najboljši medsebojni odnosi so tisti, ki nam dopuščajo osebni razvoj in nam dajejo svobodo. Odporni ljudje vedo, da nam pretirana navezanost meče na pot številne nevarnosti.

Ne smemo pričakovati, da nas bodo osrečili drugi, osrečiti se moramo znati sami. In zaradi tega odpornega človeka ni strah biti sam. Tudi sami s sabo so srečni. Če mislite, da lahko njihovi sreči dodate še kanček več, izvolite, če pa prinašate slabo energijo, se jim raje umaknite s poti.

10. Zavedajo se, da ne moreš zmagati v boju proti sebi

Vaše glava in vaše misli so vedno z vami. Lahko naredite ali rečete karkoli, misli so vedno zraven. Ko pretiravate in prekoračite mejo, prisilite glavo v nadure. Ne bo se dobro končalo. Sčasoma vam bo zmanjkalo energije, pregoreli boste. Spoznali boste, da si je vsake toliko treba privoščiti počitek. Oddahnite si torej, ne razmišljajte, kaj bi morali opraviti, katere naloge vas čakajo. Postavite sebe na prvo mesto in uživajte v sedanjosti.

Vir: HackSpirit