10 znamenj, ki kažejo, da ne gre za navaden prehlad, ampak za resnejše zdravstvene težave

10 znamenj, ki kažejo, da ne gre za navaden prehlad, ampak za resnejše zdravstvene težave (foto: profimedia) profimedia
6. 2. 2019

Vsem zoprn prehlad je lahko tudi zamaskiran bronhitis, gripa ali celo pljučnica. Koristno je vedeti, kako lahko ločite, ali gre zgolj za navadno vnetje sluznice ali za nekaj več.

Kdor se tolaži, češ da gre le za »navaden prehlad«, je pozabil, kako nadležen je lahko virus: izcedek iz nosu, vneto grlo, glavobol, utrujenost, kihanje. To je le nekaj neprijetnih simptomov, ki vam zagrenijo dneve. Preberite si natančnejši vodnik dodatnih neprijetnosti, ki razkrivajo večje težave, kot jih povzroča prehlad.

1. Razboleno telo

Razlikovanje med prehladom in gripo je težavno. Prehlad se praviloma čuti v glavi in prsnem košu, ko pa vas boli celotno telo, lahko gre za gripo. Če se v dnevu ali dveh po okužbi oglasite pri zdravniku, vam bo predpisal protivirusno zdravilo, vendar le takrat, ko so možni zapleti, in sicer ko je ogrožen vaš imunski sistem (zaradi zdravljenja raka ali okužbe z virusom HIV), ter ko ste zelo mladi ali stari.

2. Goreče grlo

Prehlad vselej spremlja žgečkanje v grlu, ko pa je zraven še vročina z oteklimi bezgavkami in vam v bolečem grlu gori, gre lahko za bakterijsko okužbo s streptokoki. Zdravnik naj pregleda bris in ugotovi, za katero vrsto streptokokov gre. Učinkovito je zdravljenje z antibiotiki.

3. Bolečina v ušesu

Predstavljajte si naslednje okoliščine: predvidevate, da ste se prehladili (in imeli ste prav), potem vam je šlo na bolje, a ste nenadoma začutili utripajočo bolečino v ušesu, zaradi česar se je poslabšal vaš sluh. Kaj se dogaja? Dodatne sluzi se nabirajo v ušesih, grlu in pljučih, kar je odlična priložnost za bakterije, da se razširijo iz ušesa in povzročijo sekundarno okužbo.

4. Trdovraten prehlad

Prehlad doseže vrhunec tretji in četrti dan, med petim in sedmim dnevom bi morali simptomi slabeti, deseti dan bi se morali počutiti bolje. A če se še vedno počutite enako ali celo slabše, lahko pomeni nekaj drugega. Morda sinusitis, ki se začne s prehladom, potem pa se spremeni v bakterijsko okužbo, zaradi česar pride do vnetja sinusov. Če simptomi ne pojenjajo po dveh tednih, vam bo zdravnik verjetno predpisal antibiotike.

5. Nenehen kašelj

Nadležni kašelj, ki lahko traja pet do šest tednov, kaže, da imate morda bronhitis, vnetje pljuč. Potrebna sta počitek in hidracija. Bronhitis je večinoma virusen, zato ne boste potrebovali antibiotikov, potrebovali pa boste čas za boj proti okužbi.

6. Bruhanje

Ne pozabite, da prehlada ne spremljata bruhanje ali driska. Tisto, kar nekateri imenujejo »trebušna gripa«, je gastroenteritis. V tem primeru je najbolj pomembno, da popijete ustrezno količino tekočine in se izognete dehidraciji. Po 24 urah bi se že morali počutiti bolje.

7. Krvava driska

Še eno očitno znamenje, da ne gre za prehlad. Če ste bili bolni in vas je mučila driska, bodite pozorni, ali jo spremlja tudi kri. V tem primeru bi šlo za zastrupitev s hrano in ne za virusno okužbo, kot je gastroenteritis. Vaše telo se bo samodejno borilo proti zastrupitvi, včasih pa boste potrebovali tudi zdravniško pomoč.

8. Dolgotrajen prehlad

Nekateri ljudje tožijo, da so pozimi prehlajeni kar dva ali tri mesece. Ne gre za prehlad, ampak za kronični bronhitis, ki je znanilec kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Če vam je to znano in ste za nameček še rizična oseba (na primer dolgoletni kadilec), se pogovorite z zdravnikom.

9. Težave z dihanjem

Imate astmo? Prehlad lahko povzroči astmatični napad. Eno od znamenj, da so vaše težave z dihanjem povezane z astmo in ne s prehladom, so zdravila proti astmi, ki ne učinkujejo več. Nujno se pogovorite z zdravnikom in uskladite nov načrt za zdravljenje v zimskim mesecih.

10. Kašelj v prsih

Hud kašelj je slaba novica, vprašanje pa je kako slaba. Če kašelj izvira iz pljuč, lahko gre za pljučnico. Kašelj spremljajo bolečine v prsih, slabost, bruhanje ali driska. Odpravite se k zdravniku.

Vir: Reader'sDigest