10 znanstveno podprtih razlogov za vsakodnevno mrzlo prho

10 znanstveno podprtih razlogov za vsakodnevno mrzlo prho (foto: profimedia) profimedia
2. 6. 2018

Večina ljudi se strese že ob misli na prhanje z mrzlo vodo, redki so taki, ki si v kopalnici res naravnajo pipo na hladno vodo. Škoda, kajti mrzle prhe so koristne za možgane in telo.

Pripravili smo seznam 10 pozitivnih učinkov mrzlega prhanja, katerim pritrjuje tudi znanost. Morda boste premislili in vas bo zamikalo, da bi se naslednjič pod prho umili z mrzlo vodo.

1. Krepi imunski sistem

V eni od študij so raziskovalci odkrili, da imajo osebe, ki se redno prhajo z mrzlo vodo, več belih krvničk od ljudi, ki uporabljajo toplo ali vročo vodo.

Bele krvne celice so odgovorne za boj proti boleznim. Znanstveniki pravijo, da mrzle prhe pospešujejo presnovo, kar aktivira imunski sistem in poveča nastanek belih krvničk.

2. Živahnejši krvni obtok

Bi radi pognali svoj krvni obtok? Nič lažjega, po mrzli prhi vam bo zaplala kri po vseh žilah v telesu. Stimulacija krvnega obtoka je odlična zamisel za začetek dneva.

3. Krepi plodnost

Mrzle prhe tako pri moških kot pri ženskah večajo možnost za oploditev.

Rezultati študije na to temo so bili osupljivi. Pri moških, ki so se začeli umivati z mrzlo vodo, se je število spermijev povečalo za 500 odstotkov v pičlih šestih mesecih. Razlog: testisom bolj ustreza hladno okolje kot tople kopeli.

4. Več testosterona

Za moške je testosteron zelo pomemben, saj krepi tako njihove mišice kot njihovo samozavest.

Namesto vbrizganega testosterona raje izberite mrzlo prho. Znanstveniki so odkrili, da lahko vročina spremeni DNK in posredno vpliva na manjšo produkcijo testosterona.

5. Hujšanje

Prhanje z mrzlo vodo pomaga pri hujšanju. Hladna voda namreč aktivira rjavo maščobo, odgovorno za izolacijo telesa in vzdrževanje telesne temperature. Ko telo začuti hlad, maščoba pospeši delo in izgoreva 15-krat hitreje kot bi sicer.

6. Boljši lasje in koža

Za lepše lase in kožo – mrzla prha. Preprosto, kajti mrzla voda pusti pri miru naravna olja v koži in laseh, medtem ko jih topla voda spere.

7. Prebujanje

Jutranje vstajanje in začetek obveznosti je lahko najtežji del dneva, še zlasti če niste jutranji tip človeka.

Mrzla prha je zmožna čudežev. Curek hladne vode pospeši delovanje srca in prisili telo, da vdihne več kisika, s čimer prebudi in aktivira tudi možgane.

8. Sprostitev

Že kratka mrzla prha zadošča, da se sprostite in delno otresete stresa.

Voda namreč zviša glutation v krvi in zmanjša urinske kisline, takšna kombinacija pa vodi do sproščenosti.

9. Miren spanec

Zjutraj vas mrzla voda prebudi, zvečer vam pomaga, da mirno zaspite.

Mrzle prhe so namreč učinkovite tudi pri umirjanju, ko pride čas za spanje.

10. Strup za depresijo

Znanstveniki so dokazali, da prhanje z mrzlo vodo aktivira del možganov, ki proizvaja noradrenalin. To je kemijska sestavina, ki se upira depresiji. Nenadni curek mrzle vode sproži tudi neke vrste elektrošok v možganih. Posledično nam impulzi po vseh delih možganov sporočajo, da se lahko upremo in premagamo depresijo.

Vir: HackSpirit