100 resničnih zgodb izjemnih žensk za uporniške punce!

100 resničnih zgodb izjemnih žensk za uporniške punce! (foto: profimedia) profimedia
23. 5. 2018

Kaj če se princesa ne bi poročila s princem na belem konju, ampak bi postala astronavtka? Kaj če polsestri ne bi bili ljubosumni, ampak prijazni in spodbudni? Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica? In kaj če deklica kdaj ne bi bila 'pridna'?

Odgovori na vsa ta vprašanja se skrivajo v čudovitih Zgodbah za lahko noč za uporniške punce, knjigi s stotimi zgodbicami, ki pripovedujejo o življenju stotih izjemnih žensk. Amelia Earhart, Serena Williams, Ada Lovelace, Astrid Lindgren, Elizabeta I., Malala Jusafzaj, Florence Nightingale, Coco Chanel, Julia Child, Lella Lombardi ... in še devetdeset drugih fascinantnih osebnosti ženskega spola iz preteklosti in sedanjosti.

Sto izjemnih žensk

Nekatere poznamo iz šolskih učbenikov zgodovine, za nekatere smo izvedeli iz medijev, za nekatere pa slišimo sploh prvič. Določene so dosegle svetovno slavo, druge so umrle v anonimnosti.

"Saj so jih ne glede na to, kako pomembna so bila njihova odkritja, kako drzne njihove pustolovščine ali kako sijajen njihov um, neprestano omalovaževali; včasih so nanje pozabili, v nekaterih primeri pa so jih skoraj izbrisali iz zgodovine," pravita avtorici knjige Elena Favilli in Francesca Cavallo.

Ena takšnih je bila tudi faraonka Hačepsut.

Hačipset faraonka

In tole je njena zgodba!

Hačepsut

Hačipset faraonka

Sto izjemnih ilustracij

Prav vse v knjigi predstavljene ženske, ki so v knjigi zaživele v čudovitih ilustracijah šestdesetih umetnic z vsega sveta, so s svojim delovanjem kršile ustaljene vzorce in predvidene načine obnašanja in delovanja žensk. Bile so (in so še – saj so v knjigo vključene tudi sodobnice) izjemne posameznice, ki so izstopile iz povprečja, se zoperstavile uveljavljenim pogledom na 'mesto žensk' in s svojim delovanjem usodno zaznamovale zgodovino človeštva.

knjiga

Od Hipatije, genialne matematičarke in filozofinje iz Aleksandrije, do karizmatične burmanske voditeljice Aung San Su Či; od Lelle Lombardi, prve voznice formule ena, do Malale Jusufzaj, pakistanske borke za pravice žensk do izobrazbe in najmlajše prejemnice Nobelove nagrade za mir; od Hillary Clinton, prve ženske, ki jo je velika politična stranka nominirala za predsednico Združenih držav Amerike, do Manal al Šarif, aktivistke za pravice žensk iz Saudove Arabije, ki se je v državi, ki ženskam prepoveduje vožnjo avtomobila, usedla za volan, se posnela in videoposnetek objavila na youtubu. Nekaj tednov pozneje je na stotine pogumnih prebivalk Saudove Arabije, ki si je posnetek ogledalo, sedlo v avtomobile, zapeljalo na ceste in se uprlo verskim oblastem ...

Kaj druži vse te ženske?

Niso bile najbolj pametne, najbolj neustrašne, najlepše in kar je še teh pridevnikov – bile pa so močne, drzne in so znale svoje pomanjkljivosti velikokrat izkoristiti sebi v prid. Zato so postale protagonistke 'resničnih pravljic', navdihujočih in ganljivih ter namenjenih junakinjam, ki niti slučajno ne potrebujejo rešitelja.

Oziroma kot je rekla Eufrosina Cruz, mehiška političarka in prva staroselka, ki so jo izvolili za predsednico kongresa v njeni zvezni državi: "Ko se ženska odloči, da se bo spremenila, se spremeni tudi vse okoli nje."

Založniški fenomen

Knjiga, ki je že dobila nadaljevanje (novembra je izšel drugi del), je še pred izidom postala pravi založniški fenomen, saj sta avtorici za izdajo potrebna sredstva na Kickstarterju zbrali v pičlih 30 urah (do konca kampanje pa se je na račun nakapljalo dobrih 600 tisoč dolarjev, več kot za katero koli knjigo še neizdanega gradiva doslej). Knjiga pa je tudi po izidu doživela velik prodajni uspeh in je prevedena (oziroma še bo) v številne jezike.

O avtoricah

ELENA FAVILLI je podjetnica v svetu medijev in novinarka. Delala je za Colors magazine, McSweeney's, RAI, Il Post in La Repubblico ter vodila digitalne redakcije na obeh straneh Atlantskega oceana. Ima magisterij iz semiotike z univerze v Bologni, na univerzi v Berkeleyju pa je študirala digitalno novinarstvo. Leta 2011 je začela izdajati Timbuktu, prvo otroško revijo za tablice. Elena je ustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja Timbuktu Labs.

FRANCESCA CAVALLO je pisateljica in gledališka režiserka. Njene predstave, za katere je prejela več nagrad, uprizarjajo po vsej Evropi. Francesca je kot zavzeta socialna inovatorka ustanovila Sferracavalli, mednarodni festival trajnostne domišljije v južni Italiji. Leta 2011 je združila moči z Eleno Favilli; skupaj sta ustanovili Timbuktu Labs, kjer zdaj dela kot kreativna direktorica. Zgodbe za lahko noč za uporniške punce je njena sedma knjiga za otroke.

Citati iz knjige

  • "Kaj mi boste, noge, ko pa imam krila?" – Frida Kahlo
  • "Živim na obrobju družbe, pravila običajne družbe pa ne veljajo za ljudi, ki živijo na robu." – Tamara de Lempicka
  • "Rada bi, da se me spominjajo kot človeka, ki je hotel biti svoboden ... da bi bili svobodni tudi drugi." – Rosa Parks
  • "Vedno bodi zvesta sama sebi in nikdar ne dopusti, da bi te tuje besede odvrnile od zastavljenih ciljev." – Michelle Obama
  • "V življenju se ni treba ničesar bati, vse je treba le razumeti." – Marie Curie

Priporočamo!

uporniške punce

Nujno branje za vse uporniške punce sveta!!!

»Upava, da vas bodo te pogumne pionirke navdihnile. Upava, da bodo njihove podobe v naših hčerkah utrdile prepričanje, da lepota obstaja v vseh oblikah, barvah in starostih. Naj vsaka bralka spozna, da ni večjega uspeha kot živeti življenje, polno strasti, radovednosti in velikodušnosti. Naj se vsi skupaj vsak dan zavedamo, da imamo pravico do sreče in svobodnega raziskovanja,« sta knjigi na pot zapisali Elena Favilli in Francesca Cavallo ter dodali: »Zdaj ko držite v rokah najino knjigo, čutiva le še upanje in navdušenje za svet, ki ga skupaj ustvarjamo. Svet, v katerem spol ne bo odločal o tem, kako velike smejo biti naše sanje in kaj lahko dosežemo. Svet, v katerem bo lahko vsaka od nas samozavestno izjavila: 'Svobodna sem.'«

O knjigi so povedali:

  • "Staviti si upam, da knjiga, ki z anekdotami in citati presega pusti format nizanja biografskih podatkov, ne bo zakladnica novih podatkov samo za mlade bralke in bralce." - Ana Jurc za airBeletrina

Priporočamo