11. knjiga Joja Nesbøja Žeja je že tu, na pomlad pa v Slovenijo prihaja tudi avtor!

11. knjiga Joja Nesbøja Žeja je že tu, na pomlad pa v Slovenijo prihaja tudi avtor! (foto: Nesbo Press) Nesbo Press
Vir: STA
14. 9. 2017

Izšla je težko pričakovana že enajsta knjiga iz zbirke najboljših kriminalk avtorja Joja Nesbøja: Žeja! Knjiga, ki jo bodo ljubitelji tega žanra zagotovo razgrabili, pa ni edina star, ki se je gre veseliti v skorajšnji prihodnosti. Prihaja namreč tudi film Snežak, priljubljeni avtor pa je obljubil, da se bo spomladi 2018 oglasil tudi v Sloveniji.

"Pravijo, da so spletne zmenkarije sodoben način srečevanja novih ljudi, da se tega ni treba več sramovati, da to počnejo vsi. Vendar to ni res. Ljudje se srečujejo v službi, v učilnicah, preko prijateljev, v telovadnici, kavarnah, na letalih, avtobusih, vlakih. Srečujejo se tako, kot naj bi se normalno srečevali, sproščeno, brez pritiska. Tako se pozneje lahko oklepajo romantične iluzije nedolžnosti, čistosti ali pretkanosti usode. In ona je hotela to iluzijo. Izbrisala bo svoj profil. To si je obljubila tudi že kdaj prej, ampak tokrat bo to naredila zares, še nocoj.

Prečkala je Sofienbergatto in poiskala ključ, da bi odklenila vrata poleg zelenjavarja. Odprla jih je, potisnila in vstopila v temo obokanega hodnika. Obstala kot okamnela.

Dva sta bila.

Trenutek ali dva je trajalo, da so seji oči privadile temi in je opazila, kaj držita v rokah ..."

Žeja

Knjiga Žeja je letošnja svetovna novost.

Na Norveškem je izšla v rekordni prvi nakladi 300.000 izvodov, knjiga se je v večih državah takoj povzpela na vrh knjižnih lestvic, v svetu je bilo do avgusta skupaj prodanih že 36 milijonov knjig iz zbirke.

  • Žrtev umora, samooklicana odvisnica od aplikacije Tinder. Edina otipljiva sled - drobci rje in barve v njenih ranah - preiskovalce samo še bolj zmede. Čez dva dni se zgodi drugi umor: ženska enakih let, uporabnica Tinderja, pošastno podoben prizor. Načelnik policije se zaveda, da lahko primer reši samo en človek. Toda Harry Hole ne dela več v policiji. Ljubljeni ženski in sebi je obljubil, da se nikoli ne bo vrnil: še zlasti ne po zadnjem primeru, ko je ogrozil življenja bližnjih. Vendar nekaj pri teh umorih vzbudi njegovo pozornost. Podrobnost, ki so jo preiskovalci spregledali. Harryju se zdi, kakor bi slišal »glas moškega, ki ga je skušal pozabiti«. In tako se Harry, navkljub zaobljubam in vsemu, kar postavlja na kocko, vrže na lov za postavo, ki ga preganja, za pošastjo, ki se mu je izmuznila.

JO NESBØ (1960) je poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom so dosegli uspeh tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu, navdušili so kritike, knjigarnarje in bralce. Njegove knjige so prevedene v štirideset jezikov, pogostokrat nagrajene ter redno na lestvicah najbolje prodajanih knjig. V svetu je prodanih 36 milijonov knjig iz zbirke.

V kinu že igra Snežak!

12. oktobra pa je v kinematografe že prišel tudi film, ki je bil posnet po knjigi Joja Nesbøja: SNEŽAK. Knjigo smo že pred časom predstavili tudi na našem spletnem mestu: tukaj.

  • Harry Hole (Michael Fassbender) skuša priti na sled domnevnemu serijskemu morilcu. Njegove žrtve vedno izginjajo na dan, ko v Oslu zapade prvi sneg. S pomočjo mlade nadarjene sodelavke (Rebecca Ferguson) desetletja stare primere poveže z novim izginotjem. In ugotovi, da ima samo do naslednjega prvega snega čas, da končno pride morilcu na sled.

Zanimivosti:

  • Nesbø pravi, da se mu mnogokrat zgodi, da začne pisati roman, ko ima v glavi le eno vizualno sceno, in prva ideja Snežaka je bila prav takšna, kot je začetek romana. Pred hišo neke družine se pojavi snežak, za katerega nihče ne ve, kdo ga je naredil.
  • Snežak je Nesbøjeva najbolj filmska knjiga. Nekaj časa se je govorilo, da bo film po njej posnel sloviti Martin Scorsese, vendar je nalogo na koncu prevzel švedski režiser Tomas Alfredson, ki je požel mednarodno slavo z vohunskim trilerjem Kotlar, krojač, vojak, vohun.
  • Triler so v celoti posneli na Norveškem – v Oslu, Bergnu in na območju Rjukan.

 

Slavni avtor prihaja v Slovenijo!

Jo Nesbø je napovedal obisk Slovenije v pomladnih mesecih 2018.

nesbo