11 korakov do manj zavržene hrane, ker 'stran pa ne bomo metal'!

11 korakov do manj zavržene hrane, ker 'stran pa ne bomo metal'! (foto: shutterstock) shutterstock
3. 7. 2015

Ste vedeli, da vsako leto zavržemo na milijone ton hrane, za katero bi na drugem koncu sveta dali vse? Do hrane se skratka obnašamo tako, kot da je samoumevna in praktično zastonj.

Pa razlog za to zares absurdno početje? Ta je v resnici nadvse banalen. Pogosto hodimo v trgovino lačni, ne da bi sploh vedeli, kaj že imamo doma, glede prehrane pa se tudi sicer odločamo impulzivno in jo kupujemo na pamet. Prav tako tudi preveč verjamemo datumom trajanja na embalaži in smo prehitro prepričani, da so kar vsi ostanki kar takoj zanič. Preveč skratka verjamemo zgolj svojim očem in prepogosto pozabljamo na hišne ljubljenčke.

Pri vsem skupaj pa je najbolj zanimivo to, da rešitev problematike velikih količin zavržene hrane od vas ne zahteva, da postavite na glavo celo svoje življenje. Morda ta hip to le težko verjamete, a že z majhnimi spremembami je to zlahka mogoče doseči, ob tem pa boste celo še prihranili.

hrana

11 korakov do NIČ zavržene hrane, ki smo si jih izposodili iz Snaginega priročnika.

  • 1. Naložite si aplikacijo za kuharske recepte ali izdelovanje nakupovalnih seznamov. Najbolje oboje. Tako boste imeli vedno pri roki idejo, kaj storiti s hrano, ki jo želite zavreči, vedno pri roki.
  • 2. V trgovino ne hodite lačni, sicer boste zagotovo kupili ogromno nepotrebnih izdelkov. Vedno vzemite seznam, sicer boste kupovali brezglavo. Hkrati v trgovino ne hodite vsak dan – hladilnik nikoli ni tako prazen. Določite dan ali dva v tednu za nakupovanje, nato pa vsak mesec vsaj enega od teh dni namenoma preskočite.
  • 3. Ne kupujte izdelkov samo zato, ker so v akciji. Ste resnično prepričani, da boste v naslednjih nekaj mesecih pojedli XXXXXXL paket slanih palčk z dodatkom sezama? Bodite iskreni do sebe - je to sploh nekaj, kar bi sicer uvrstili na vaš nakupovalni seznam?
  • 4. Hrano pojejte, zamrznite ali skuhajte. Ali ponudite sosedovemu kužku. Vse je bolje kot pot v smeti.
  • 5. Roki trajanja niso božje zapovedi. So orientacijsko sredstvo in kakšen dan preko roka vas ne bo pokončal.
  • 6. Pred hladilnikom vedno sledite načel PNPV – Prvo Noter Prvo Ven. Najprej porabite sveže sestavine, konzerva tunine bo zdržala do naslednje olimpijade.
  • 7. Neugleden kos zelenjave in zmehčan kos sadja je stvar oblike, ne vsebine. Izkoristite te hranljive sestavine za juho ali smoothie. Pijača iz obtolčene pločevinke ima enak okus.
  • 8. Če se spravljate v kuhinjo sestradani, od predvidene količine odštejte polovico – še to zna biti preveč. Če skuhate preveč, zamrznite – neko deževno praznično nedeljo popoldne vam bo zagotovo prišlo prav.
  • 9. Ostanki so le videti zanič, v resnici pa so enako dobri kot takrat, ko so bili še svež obrok.
  • 10. Enkrat tedensko si pripravite obrok presenečenja – iz omar zložite zalogo in presenečeni boste, kaj vse skrivate.
  • 11. Igrajte se igro IZPRAZNI HLADILNIK in poskrbite, da bo lačna vaša slaba vest, ne vi.

Pa še to ...

Mini nasveti za maksi spremembe navade

  • Resnično ocenite, kakšen odnos imate do hrane.
  • Vzemite si 21 dni in se vsakega od teh ravnajte po zgoraj navedenih korakih.
  • Začnite danes.
  • Na koledarju prekrižajte vsak dan, ko niste zavrgli hrane.
  • O svojem spremenjenem odnosu do hrane se pohvalite prijateljem.
  • Čudite se, kako bo po 21 dneh preizkus postal navada.