11-letnik zaradi bullyinga zamenjal šolo in napisal ganljivo pismo sošolcem in učiteljem

11-letnik zaradi bullyinga zamenjal šolo in napisal ganljivo pismo sošolcem in učiteljem (foto: Profimedia) Profimedia
9. 10. 2019

Bullying oziroma ustrahovanje je žal še preveč razširjen pojav, ki se mu sicer posveča veliko pozornosti, a posamezni primeri kljub temu ostajajo neodkriti, dokler ni prepozno.

Pred kratkim je v tujih medijih odjeknil primer 11-letnega šolarja, ki je zaradi ustrahovanja s strani sošolcev moral zamenjati osnovno šolo.

A fant, ki so ga  ustrahovali tako fizično kot psihično ter preko spleta (v tem primeru govorimo o cyberbullyingu), je še pred odhodom na drugo šolo napisal pismo, s katerim je zdaj že nekdanjim sošolcem in učiteljem pokazal, kako notranje močan je. Na zadnji dan ga je izročil učitelju in upal, da ga bo ta prebral pred vsemi.

Trpel je za napadi panike

Zaradi vsega, kar je prestal, je11-letnik trpel zaradi paničnih napadov, v svojem vsakdanu pa se je počutil ogroženo, zato je skupaj s svojimi starši sprejel odločitev, da se bo prepisal na drugo šolo. Njegovo pismo, ki je nastalo po vseh teh dogodkih so starši objavili na platformi Bent But Not Breaking.

Objavljamo njegovo pismo, ki bo morda pomagalo staršem in šolarjem pri soočanju s takimi težavami - ne zatiskajmo si oči, seveda obstajajo tudi pri nas.

Živjo, sošolci, sem RJ in govoril vam bom o ustrahovanju. Opazil sem, da je v tej šoli veliko ustrahovanja. Veliko otrok tega ne omenja učiteljem, saj so preveč prestrašeni. Vrstniško nasilje se ne dogaja samo na naši šoli, dogaja se tudi drugje. Ljudje so ustrahovani po celem svetu, tudi odrasli!

Tudi jaz sem bil ustrahovan v tej šoli, ta razred pa je bil zame najtežji. Za vse, ki ne razumete, kaj je ustrahovanje, dovolite, da vam razložim.

Ustrahovanje je, ko so ljudje do vas znova in znova hudobni.

Ustrahovanje ni samo takrat, ko te nekdo udari, je tudi takrat, ko ti nalašč pove nekaj, da bi te prizadel ali se spravi nate, ker nisi dober v nečem, namesto da bi ti pomagal.

Ljudje včasih ustrahujejo zato, ker so ljubosumni nate, ker jih muči nekaj v njihovem življenju, potem pa svojo jezo stresejo nad drugimi.

Veliko ustrahovalcev misli, da je kul spraviti se na nekoga, jaz pa mislim, da je ustrahovanje najmanj kul zadeva, ki jo lahko nekdo naredi.

Biti kul ne pomeni biti zloben, biti kul je pomagati in vzpodbujati druge, da postanejo najboljša različica sebe.

Mama mi je rekla, da se ustrahovalci vedejo kot močni ljudje, a pravzaprav prestajajo težko obdobje.

Ustrahovalec ni močan. To je pravzaprav oseba, ki je zelo šibka in mora žaliti druge ljudi, da bi se sama počutila bolje.

Ustrahovalec je nekdo, ki potrebuje pomoč, tako kot oseba, ki je ustrahovana. Mislim, da je pomembno povedati nekomu, ko smo ustrahovani ali pa vidimo, da je ustrahovan nekdo drug. Če vas učitelj ne bo poslušal, povejte mami, očetu ali odrasli osebi, ki ji zaupate!

Jaz dolgo časa nisem povedal, ker ko sem povedal, mi učitelji niso pomagali. Ko so otroci ugotovili, da sem povedal, je postalo še slabše.

Počutil sem se osramočeno. Začel sem se zelo spreminjati, in način, na katerega sem se spreminjal, me je vznemiril.

Šele pred kratkim sem ugotovil, da je pogovor z mojimi starši in z nekom, ki mu zaupam, naporen, včasih tudi sramoten, a se pravzaprav počutite boljše in ne čutite več take osamljenosti.

Ko se z nekom pogovarjate o svojih čustvih, vam drugi lahko pomagajo.

Mislim, da je pomembno, da nam tudi učitelji pomagajo. Včasih nas ne vzamejo resno. Upam, da bo moje pismo pomagalo, da vsi dojamejo, da je zelo grozno, če se v šoli ne počutiš varno.

Ustrahovanje ni kul, ni smešno in zaradi tega ne boste nikoli videti močni.

Zato bi svojim sošolcem rad povedal:

Prosim vas, zapomnite si, da morate ostati močni. Poiščite pomoč, ko jo potrebujete in se pogovorite z nekom, ki mu zaupate, ko prestajate težko obdobje. Če mislite, da ima nekdo slab dan, ga vprašajte, kako je in mu bodite v oporo. Povejte nekomu, če ste ustrahovani ali če vidite, da ustrahujejo nekoga drugega.

Vsem tistim, ki so bili žrtve ustrahovanja: prosim vas, zapomnite si - težavo ima vaš ustrahovalec, ne pa vi!

Sumite, da je tudi vaš otrok žrtev ustrahovanja? Poznate nekoga, ki ga ustrahujejo? Poiščite pomoč! Podrobnosti o tovrstni pomoči (telefonske številke in druge kontakte) najdete tukaj.

Priporočamo