11 preprostih načinov za premagovanje strahu pred neuspehom

11 preprostih načinov za premagovanje strahu pred neuspehom (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2020

Predstavljajte si, da bi lahko naredili, kar bi si želeli, ne da bi pri tem čutili strah, da vam bo spodletelo oziroma začutili druga negativna čustva.

Strah pred neuspehom nam je vsajen že v zgodnjem otroštvu. Vsi nam dopovedujejo, naj se izogibamo določenim dejanjem in početju (na primer otroškemu teku čez drn in strn, plezanju po drevesih ...). Čez čas postanemo previdni. Namesto da bi ukrepali, iščemo dovoljenje ali potrditev. Z odraščanjem tako vedenje postane nezavedno in samodejno. Ne zavedamo se prisotnosti tega, a nas strah pred neuspehom nadzoruje iz ozadja in upravlja z nami, na podoben način kot lutkar upravlja z lutko.

Premagovanje strahu pred neuspehom ni lahka naloga, a se da, še posebej, če se odločite, da hočete osebnostno zrasti. Kar pa ne pomeni, da ne boste čutili prav nobenega strahu. Morate pa biti pripravljeni na to, da se soočite z lastnimi strahovi in jih raziščete. Kako? S pomočjo naslednjih 11 korakov.

1. Identificirajte vir strahu pred neuspehom

Od kod izvira vaš strah? Umirite se, globoko vdihnite in se vprašajte, kdaj je bil oblikovan, Opazujte, kaj vidite, čutite ali slišite. Ko ugotovite, kaj ga je povzročilo, boste ugotovili, da je interpretacija vašega uma daleč od resničnosti.

Če so bili vaši starši preveč zaščitniški ali če ste imeli strogo učiteljico, boste sprevideli, da so tako ravnali, ker so hoteli samo najboljše. Zlahka boste sprevideli, kako vaša zgodovina sama interpretira dogodke. Če boste nanje gledali kot zunanji opazovalec, boste videli, da nimajo nič opraviti z vami. Zato je ključnega pomena izprašati negativna prepričanja. Ta imajo velik vpliv na vaše sedanje življenje.

2. Poenostavite zadeve

Težko je vizualizirati kompleksne stvari. Če boste poskusili, se vam bo to zdelo nemogoče. Začutili boste obup, zdelo se vam bo nevredno, ker ne veste, kako in kje začeti. Ko si poenostavite naloge, ki jih hočete rešiti, se pojavijo jasni odgovori.

Na primer: radi bi ustvarili svojo spletno stran. Nimate pojma, kako se lotiti tega. Ko si nalogo poenostavite in začnete z majhnimi koraki (morda povprašate znanca, preberete kakšen priročnik, se pozanimate v skupinah na spletu ...) se stvari začnejo odvijati. Ugotovite, kateri korak je prvi, kateri drugi, potem pa gre samo še navzgor. Torej se najprej lotite manjših nalog, še posebej, če je celotna slika kompleksna.

3. Neuspeh je neizogiben

Če želimo živeti polno in zanimivo življenje, se ne moremo izogniti občasnim neuspehom Vsi bi radi živeli življenje, ki bi bilo polno strasti, pomenljivo in namensko. To pa se ne bo zgodilo, če se bomo spotikali ob svoje strahove in iskali lažje poti. Prej ali slej boste morali premagati strah pred neuspehom. Kako? Tako, da ga sprejmete. Naj neuspeh postane del vašega življenja. Sprejmite bolečino, ki izvira iz tega, hkrati pa se zavedajte, da je kratkotrajna - prej ali slej bo minila in pripravljeni boste na novo pot.

4. Če večkrat padeš, večkrat uspeš

To še kako drži, kar lahko ponazorimo z vsakdanjim primerom. Recimo, da želite postati odlični v svojem poklicu in izstopati po svojih uspehih. V tem primeru velja, da je treba upoštevati konstruktivne kritike, saj je to priložnost za izboljšanje dela. Ne domnevajte, da veste vse in da se "padec" vam že ne more zgoditi. Tudi najuspešnejši ljudje vsak dan doživijo kak padec. Razlika med njimi in tistimi, ki niso uspešni, je ta, da prvi razumejo padec kot stopnico višje, ne kot smrtno obsodbo.

5. Neuspeh je začasen

Tudi če se vam zdi, da boste zaradi enega neuspeha (ali več zaporednih) za vedno obveljali za zgubo, to ni res. Ko si predstavljate neuspeh, si verjetno v glavi vrtite film, v katerem imate glavno vlogo. Zaporedje dogodkov privede do vašega neuspeha. A v življenju ni tako. Pomislite na svoj najljubši film. Glavni lik se je verjetno trudil za nekaj, ne? Večkrat je doživel neuspeh, dokler ni osvojil nove lekcije.

Ne morete predvideti prihodnosti, tako da ne veste, ali je neuspeh dobra ali slaba stvar. Če se iz njega nečesa naučite in vztrajate še naprej, obstaja velika verjetnost, da boste dosegli svoj cilj. Pomnite: strah pred neuspehom je samo misel, ne pa dejstvo. Nima zveze z resničnostjo. Je mentalni film, ki se neha, še preden se prava zgodba začne

Marsikdo se nikoli ne ustavi in opazuje svoje misli. Taki ljudje se ne vprašajo, ali se morda motijo. Zakaj bi svojim mislim prepustili glavno vlogo, če se zaradi njih počutite slabo? Obrzdajte jih in obvladajte. Določajte jih.

6. Sprostite svoje misli

Na svoje misli glejte kot na tisto, kar dejansko so - samo misli. Če jih imate, to še ne pomeni, da se bodo uresničile. Nismo naučeni, kako si sami lahko ustvarimo lastno življenjsko izkušnjo, zato smo ujetniki svojega uma. Kako? Svoje misli čutite.

Če mislite, da niste dovolj dobri in temu verjamete, boste to sčasoma dejansko tudi čutili. A gre samo za misel - ne za dejstvo. Kako vam bo to pomagalo v boju s strahom pred neuspehom? Ni vam treba verjeti vsaki misli. Če vam misli dopovedujejo, da boste "pogrnili", temu preprosto ni treba verjeti

7. Spremenite perspektivo

Japonski pregovor pravi, da nas neuspeh nauči, kako doseči uspeh. Kdo pravi, da je neuspeh slaba stvar? No, če se ob tem počutimo slabo, je zagotovo slaba. A vprašajte se: je to res?

Vsako misel, ob kateri se počutimo slabo, je treba raziskati. Negativna prepričanja je težko odpraviti, a vse se začne z zavedanjem, da ta težava dejansko obstaja.

Strah vam pomaga rasti tako, kot vam je namenjeno. Svoja negativna prepričanja boste odkrili, ko bo čas za to, saj ne gre za tekmovanje. Ne mudi se vam. Ta prepričanja sprejmite kot prikriti blagoslov. Modrejši ne postanemo s pomočjo uspeha, ki ga dosežemo, ampak s pomočjo neuspehov, ki jih doživimo na življenjski poti. To nas uči, da je treba bolj ceniti proces, ne pa končni rezultat. Negativna doživetja skušajte razumeti kot dragocene lekcije. Ko se soočite s takimi doživetji, se preprosto učite in rastite ter se zavedajte, da slabi časi ne bodo trajali večno. Minili bodo.

8. Osebnostna rast: Strah naj bo smerokaz!

Ljudje si delimo iste osnovne strahove. Medtem ko jih nekateri zlahka premagajo, drugi obtičijo sredi njih. Strahove uporabite kot smerokaz, ki vam kaže, na katerih področjih morate zrasti.

Strah pred neuspehom je nekaj, s čimer se sooča vsakdo. Poglobite se v slike, ki se vam prikažejo ob takih trenutkih. Kaj vidite? Da ste pogrnili pred večjo skupino ljudi, ki se vam je smejala? To je samo zgodba, predstava. Naj ostane na tem. Pravzaprav pa se ne bojite neuspeha. Bojite se mentalnega filma, ki si ga predvajate.

9. Sprejmite strah

Prej ko se spoprijateljite s strahovi, prej boste lahko šli naprej. Ni strah tisti, ki nam preprečuje rast in sledenje sanjam, ampak so to naša dejanja, ki jih naredimo zaradi strahov. Reprogramirajte način, na katerega se spopadate s strahovi in skrbmi. Če ste odločeni, da boste kljub strahu še naprej sledili svojim sanjam, bo ta postal nepomemben. Alternativa je samo ta, da odnehate, kar vas pa ne bo osrečilo.

11. Predstavljajte si svojo prihodnost

Včasih vam je negativnost lahko v pomoč. Predstavljajte si, da živite tako, da strah upravlja z vašim življenjem. Kako se počutite ob tem? Kje lahko končate? Zdaj pa si prestavljajte, da kljub strahu sledite svojim sanjam. Živeli bi življenje, kakršno ste si vedno želeli . Seveda boste naredili napake, a kljub temu boste sami ustvarili svojo pot. Lahko pa tudi sedite doma in se smilite sami sebi, a to ne bo prineslo nobene spremembe.

Da bi živeli življenje brez obžalovanj, si morate dovoliti tudi delanje napak. To je vaša izkušnja. Uživajte v njej.

Premagovanje strahu pred neuspehom si lahko otežite samo sami. Ko se soočite z njim, kmalu ugotovite, da ni tako hudo, kot ste mislili. Odločite se, kaj boste naredili. Živeli življenje v strahu ali skušali živeti življenje vaših sanj?

Povzeto po wakeupcloud.com

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri