11 toksičnih načinov vedenja, ki vodijo v osamljenost

4. 9. 2017
Deli
11 toksičnih načinov vedenja, ki vodijo v osamljenost (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsak med nami se občasno neustrezno odziva in vede. Ko imamo slab dan ali smo pod stresom, svojega vedenja ne moremo povsem nadzorovati. Smo pač samo ljudje. Če pa se določeni neprimerni načini vedenja neprestano in nezavedno ponavljajo, se ljudje ne bodo več dobro počutili v naši bljižini in se bodo druženju raje izognili.

Pa brez panike. Če ste tudi vi taki, da od sebe odganjate ljudi, si morate pričeti prizadevati, da svoje vedenje popravite. A najprej je potrebno spoznati neprimerne načine vedenja.

1. Preveč ste trmasti

Če ste v družbi trmasti in zavračate kakšrnekoli spremembe, ljudje ščasoma enostavno ne bodo več želeli biti v vaši bližini. Vam se tako vedenje morda ne zdi problematično, ampak prav pretirana trma je mnogokrat uničevalec odnosov.

2. Ste perfekcionist

Včasih se stvari pač ne morejo odviti točno po vaših načrtih in naučiti se morate to tudi sprejeti. Če vidite, da se ljudje trudijo, pokažite spoštovanje do njihove vložene energije. Če jih boste nenehno kritizirali, se bodo v vaši družbi začeli počutiti slabo in se vam bodo raje izognili.

3. Skrivate svoj pravi jaz

Ljudje prej ali slej opazijo, če je vaša podoba zaigrana. Morda vam bo sprva še uspevalo obdržati ljudi okoli sebe, a se bodo pa kmalu umaknili, saj jim vaša lažna osebnost ne bo všeč in se ne bodo želeli družiti s človekom z zagiranim jazom.

4. Varate

Nihče ne mara prevarantov. Za goljufanje v družabnih igrah, v življenju ali v razmerjih ni izgovorov. Tako vedenje vas bo pripreljalo do žalosti in osamljenosti.

5. Ste okrutni

Okrutnost je eno izmed najbolj toksičnih načinov vedenja. Žal pa smo mu priča vsak dan – tudi v odnosih. Okrutnost do drugih ni pravi način za krepitev svojega ega!

6. Neupravičeno ocenjujete druge

Kot že neštetokrat povedano – "ne sodite knjige po njeni platnici!" Obrekovanje in nesramno ocenjevanje drugih vam zagotovo ne bo zagotovilo dobre podobe v družbi.

7. Ste ljubosumni

Seveda včasih vsak občuti malo ljubosumja. Če pa ste preveč ljubosumni, boste s svojim vedenjem začeli uničevati partnerski ali prijateljski odnos. Nehajte se nenehno primerjati z drugimi in ne dovolite ljubosumju, da zaznamuje vaše življenje.

8. Preveč se pritožujete!

"Kronični pritoževalci" v nobeni stvari ne vidijo nič pozitivnega in s takimi ljudmi se nihče ne želi družiti.

9. Zelo radi se hvalite in se poveličujete

Tukaj ne govorimo o spoštovanju in o tem, da se zavedate lastne vrednosti, temveč o zavedanju neprestanem hvaljenju in primerjanju svojih dosežkov z drugimi. Če se vedete tako, kot da ste v življenju vedno (naj)boljši, ne pričakujte, da se bodo ljudje radi družili z vami.

10. Primankuje vam čustvenega nadzora

Naučiti se morati nadzorovanja svojih čustev, da ne bodo ljudje okoli vas imeli občutka, da z odzivi vedno pretiravate.

11. Stvari jemljete preveč osebno

Če vsaki najmanjši stvari pustite, da vam pride do živega, potem v življenju ne boste imeli težav samo z odnosi. Naj vas ne prizadane vse, kar drugi rečejo o vas, saj je vsem dovoljeno, da povedo, kar si mislijo, vi pa lahko take stvari enostavno preslišite.

In še za konec: bodite to, kar ste in skušajte biti zmerni – tudi pri vedenju. Ljudje, ki vas imajo resnično radi, bodo ostali ob vas, če jim boste dovolili, da vas zares spoznajo.

Povzeto po: Awarenessact

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec