11 živil, ki jih nikoli ne smete jesti po preteku roka uporabnosti

24. 2. 2025
Deli
11 živil, ki jih nikoli ne smete jesti po preteku roka uporabnosti (foto: profimedia)
profimedia

Da bi zaščitili sebe in svojo družino, registrirani dietetiki natančno pojasnjujejo, kako brati datume poteka uporabnosti na etiketah živil in izrecno izpostavljajo 11 živil, ki jih nikoli ne smete zaužiti po preteku roka uporabnosti.

Kako brati rok uporabnosti na etiketah živil

Vedeti, kdaj živilu poteče rok uporabe, ni vedno enostavno. Mnogi izdelki imajo na embalaži več datumov, vključno z datumi 'uporabno do' in 'v prodaji do'.

Na katerega od njih morate biti pozorni?

Datumi z oznako 'uporabno najmanj do' ali 'uporabno do' kažejo, kdaj se pričakuje, da bo izdelek dosegel najvišjo kakovost.

"'Uporabno najmanj do' je končni datum, priporočen za uporabo izdelka, dokler je še optimalne kakovosti. To se pogosto uporablja kot varnostni datum za hitro pokvarljive izdelke. Datum 'uporabno do' pa je datum, po katerem izdelka ne smete zaužiti, ker morda ni več varen za uživanje. To je varnostni datum," pravi.

Registrirana dietetičarka Cara Harbstreet k temu dodaja: "Datum poteka je pogosto natisnjen na pokrovčku, pokrovu, dnu ali ob strani embalaže živil. Vendar nastane zmeda, ker je tisto, kar si pogosto razlagamo kot rok uporabnosti, dejansko lahko datum 'prodati do' ali 'najboljše do', ki sta pokazatelja kakovosti in ne varnosti hrane."

Kje je bila Melania Trump zadnji mesec?

S tem v mislih skrbno preglejte oznake na živilih, da ugotovite, kakšen je dejansko rok uporabnosti.

Seveda vsa živila niso označena. Pridelki, sveže pečen kruh, sveže ribe in jajca, kupljeni na tržnici, ne smejo imeti embalaže. Toda tudi ta živila dosežejo točko, ko niso več varna za uživanje. Najbolj preprosto pravilo v tem primeru je, da vse, kar ima plesen, zavržete.

Dietetiki poudarjajo, da je hrana včasih dobra tudi po pretečenem roku uporabe, vendar morate biti vedno previdni. Po drugi strani pa obstaja več živil in pijač, ki jih nikakor ne gre več uživati po preteku roka uporabnosti – in ni vedno lahko ugotoviti, kdaj jim je potekel rok uporabnosti.

V nadaljevanju nizamo nekaj takšnih, ki jih morate poznati.

1. Mleko

Mleko je eno tistih živil, za katere je dokaj enostavno ugotoviti, kdaj ni več varno za uživanje.

Če ima neprijeten vonj, je spremenil barvo ali teksturo, ga zavrzite. "Mleko lahko uporabite tri do sedem dni po datumu uporabnosti. Višji konec tega razpona velja le, če še ni bilo odprto," pravi Dana Angelo White, registrirana dietetičarka in avtorica kuharske knjige.

Neupoštevanje tega nasveta ima lahko precej neprijetne posledice. "Mleko je idealno okolje za rast bakterij, še posebej, ko se mlečni izdelek začne kvariti. Uživanje pokvarjenih mlečnih izdelkov lahko povzroči bolezni, ki se prenašajo s hrano zaradi dovzetnosti mlečnih izdelkov za rast bakterij, vključno z listerio, salmonelo in E. coli. Te bakterije lahko povzročijo simptome, kot so želodčni krči, driska, bruhanje in vročina," pravi Smith.

2. Mehki siri

Kot smo že omenili, je sir lahko problematičen glede tega, kdaj ga zavreči, saj so nekatere vrste sira znano (in plemenito) plesnive.

A podobno kot pri mleku Smith pravi, da so mehki siri še posebej dovzetni za rast bakterij, vključno z listerijo, salmonelo in E. coli, kar lahko povzroči enake zdravstvene posledice kot uživanje pokvarjenega mleka.

Če na mehkem siru vidite plesen, je to znak, da mu je potekel rok uporabe.

Kaj pa trdi siri, kot sta cheddar in parmezan? White pravi, da se je treba izogibati delov trdega sira s plesnijo, vendar so deli sira brez plesni še vedno varni za uživanje.

3. Kruh

Če kupite svež kruh v pekarni ali na tržnici, verjetno ne bo označen z rokom uporabe.

"Kruh ima puhasto, porozno strukturo. V kombinaciji s plesnijo je to recept za živilske odpadke, saj ne smete poskušati reševati cele štruce, potem ko vidite plesen le na rezini," pravi Harbstreet.

K temu doda še White, ki pravi, da če ima vaš kruh plesen, ga je najbolje zavreči.

"Številne vrste plesni so strupene in predstavljajo veliko tveganje za zdravje. Ker potrošniki ne razlikujejo med škodljivimi in neškodljivimi vrstami plesni, je najvarnejša možnost, da jo zavržemo. Čeprav je plesen vidna le na enem ali nekaj mestih, je verjetno prisotna po vsem kruhu," pojasnjuje.

4. Solatni prelivi in ​​konzervirane začimbe

Solatni prelivi in ​​začimbe, kot sta kečap in gorčica, se lahko zdijo, kot da trajajo večno. V vašem hladilniku lahko dobesedno stojijo več let brez opaznega vonja. A vsi trije strokovnjaki pravijo, da tam dejansko neprestano propadajo.

"Začimbe v pločevinkah in solatni prelivi pogosto vsebujejo konzervanse, vendar se po preteku roka uporabnosti njihova učinkovitost zmanjša," pravi Smith.

Harbstreet pravi, da je rok uporabnosti solatnih prelivov ali začimb velik, odvisno od tega, ali so že bili odprti ali ne.

"Če ostanejo zaprti, jih lahko običajno uporabite do tri do štiri mesece po natisnjenem datumu 'uporabno do' ali 'prodati do'. Po odprtju je treba te izdelke hraniti v hladilniku, da zmanjšate tveganje za kvarjenje. Takrat se rok uporabnosti zmanjša na en do dva meseca," pravi.

Dodaja, da so zelo pomembne tudi sestavine prelivov in začimb. Na primer, solatni preliv na osnovi majoneze ne bo obstojen tako dolgo kot tisti na osnovi olja.

5. Surovo meso

Če ste že kdaj kupili surovo meso in ga dali v hladilnik, pa je minilo že nekaj dni, preden ste ga imeli priložnost skuhati, ste se verjetno vprašali, kdaj pride do točke, ko ga morate popolnoma neporabljenega zavreči.

"Surovo meso ima običajno rok trajanja en do dva dni za mleto meso in tri do pet dni za zrezke, kotlete in pečenke," pravi Smith. Če meso zamrznete, pa lahko zdrži več mesecev.

6. Ostanki s kuhanim mesom

Morda brskate po hladilniku in naletite na ostanke enolončnice, ki ste jo pripravili z mleto govedino ali piščancem za večerjo nekaj dni pred tem. Je to še vedno varno jesti?

Smith pravi, da kuhano meso zdrži približno tri do štiri dni v hladilniku. Tako kot pri drugih živilih preglejte ostanke glede plesni ali sprememb v vonju, barvi in ​​teksturi, da ugotovite, ali je še vedno varno za uživanje ali ne.

7. Narezani mesni izdelki

Narezane mesnine so še eno živilo, ki lahko dolgo stoji v hladilniku, preden se zdi, da se je pokvarilo, vendar Smith pravi, da jih po poteku roka uporabnosti nikakor ne smete jesti.

"Narezane mesnine lahko vsebuje listerijo, tudi če so v hladilniku," pravi.

8. Jajca

Lahko je težko vedeti, kdaj jajcem poteče rok trajanja, vendar ne trajajo večno.

"Jajca lahko povzročijo zastrupitev s salmonelo," opozarja Smith.

Jajca običajno zdržijo tri do pet tednov od datuma pakiranja. Če jim je potekel rok uporabnosti, je najbolje, da jih ne jeste.

9. Predpakirane solate

"Predpakirane solate lahko hitro postanejo gojišče škodljivih bakterij," pravi Smith. Zato jih je najbolje pojesti v nekaj dneh po nakupu.

Če je rok uporabe potekel ali je solata porjavela ali postala sluzasta, je najbolje, da je ne jeste.

10. Ribe in morski sadeži

Sveže ribe so eno izmed najbolj pokvarljivih živil," pravi Harbstreet in dodaja, da jih je najbolje skuhati v enem do dveh dneh po nakupu.

Če tega ne morete, priporoča, da jih zamrznete, potem pa odmrznete in pojeste pozneje.

"Ko je riba pečena, zdrži tri do štiri dni," pojasnjuje Harbstreet, potem pa dodaja, da je še vedno pomembno, da uporabite svojo najboljšo presojo, ko gre za ribe in morske sadeže.

"Rib, ki so vidno plesnive, zelo razbarvane, zelo smrdljive ali zelo sluzaste, verjetno ni mogoče rešiti niti s temeljitim postopkom kuhanja," opozarja.

11. Konzervirana hrana

Morda imate v svoji omari pločevinke, ki so tam že leta. Sploh zdržijo tako dolgo?

"Medtem ko lahko živila v pločevinkah zdržijo dolgo časa, lahko pločevinke, ki so udrte, zarjavele ali nabrekle, kažejo na tveganje botulizma," pravi Smith. Zato obvezno preglejte svoje pločevinke, preden jih odprete!

Da bi bili na varni strani, je najbolje, da datume poteka živil jemljete resno.

Poleg tega preglejte svoja živila in če so spremenila videz, vonj ali teksturo, jih je najbolje, da jih zavržete. Tako je manjša verjetnost, da vas bo na koncu bolel želodec (ali kaj hujšega). Ko gre za hrano, je varnost na prvem mestu!

Povzeto po N1, Haber, Yahoo Life in drugih virih.

Preberite si tudi:

Recept italijanske kuharice za paradižnikovo omako iz samo 3 sestavin. Bila je izbrana za najboljšo na svetu, priprava pa preprosta

Novo na Metroplay: Pilates z žogo je tista vadba, ki res odlično krepi in oblikuje telo | LUŠTno je biti fit