12 dejstev o pesmi Evrovizije, ki vas bodo ogrela za veliki dogodek na Dunaju

12 dejstev o pesmi Evrovizije, ki vas bodo ogrela za veliki dogodek na Dunaju (foto: Primož Predalič, Sašo Radej) Primož Predalič, Sašo Radej
16. 5. 2015

Vstopamo v evrovizijski teden. V torek 19. maja bo nastopil prvi kontingent potencialnih finalistov, Slovenija pa se bo z duetom Maraaya in fenomenalnim komadom Here For You za prostor na odru finala, ki bo v soboto 23. maja, borila v četrtek, 21. maja. Da boste primerno pripravljeni za navijanje, je tu 12 nujnih dejstev o pesmi Evrovizije.

1 - Tekmovanje za pesem Evrovizije (angleško The Eurovision Song Contest ali le Eurosong) se je prvič pripetilo v Švici, 24. maja leta 1956. Ideja za Evrovizijo je bilo povezovanje evropskih držav preko pesmi. Ironično se mnogim zdi, da je edino povezovanje postalo obdarovanje geografskih sosed z dvanajstimi točkami.

2 - Letošnje tekmovanje bo na Dunaju in bo že šestdeseto po vrsti. Za to obletnico so pripravili tudi spremljevalni šov, ki so ga naslovili Building Bridges (Grajenje mostov). Dunaj letos gosti Evrovizijo po pravilu, da je gostiteljica tista država, katere predstavnik je bil zmagovalec preteklega tekmovanja. Lani je bila to provokativna Conchita Wurst s pesmijo Rise Like a Phoenix. Prejela je 290 točk. Avstrija je nekoč že bila zmagovalka Evrovizije - uspelo jim je davnega leta 1966.

3 - Lansko Evrovizijo, ki se je odvila v Copenhagnu na Danskem, si je ogledalo več kot 195 milijonov ljudi.

4 - Pesem, ki želi tekmovati na Evroviziji, ne sme biti daljša kot 3 minute, na odru pa je lahko na enkrat največ šest ljudi. Vključevanje živali v nastope je strogo prepovedano. Prav tako ni dovoljeno nastopiti brez vokala (torej, da bi skladba bila zgolj inštrumentalna).

5 - Letos bo nastopila tudi Avstralija! Če ste imeli zemljepis v osnovni šoli ocenjen z vsaj slabo dvojko, veste, da Avstralija ni del Evrope. Zakaj ima potemtakem letos svojega predstavnika na Evroviziji? Razlog tiči v praznovanju 60. obletnice tekmovanja in v prej omenjeni tematiki, naslovljeni Grajenje mostov. Avstralija ima namreč ogromen kult sledilcev tega evropskega glasbenega tekmovanja, ki že leta predano spremljajo nastope, zato jim bodo letos dovolili, da na odru nastopi tudi njihov predstavnik. Izbrali so Guya Sebastiana, zmagovalca njihovega šova talentov.

6 - Se spomnite Ruslane, v kožuhe oblečene zmagovalke iz leta 2004, ki je s pesmijo Wild Dances zagotovila zmago Ukrajini? Nedavno po zmagi si je pridobila celo sedež v ukrajinskem parlamentu!

7 - Med tekmovalci, ki so si po Evroviziji ustvarili uspešne kariere so še ABBA (1974), Celine Dion (1988), Julio Iglesias (1970) in Cliff Richard (1968 in ponovno 1973).

8 - Leta 1981 je Italija bojkotirala Evrovizijo, ker je bila po njihovem mnjenju preveč nazadnjaška.

9 - Najmlajša udeleženka Evrovizije je bila Sandra Kim iz Belgije. Ko je leta 1986 stopila na Evrovizijski oder, je bila stara le 13 let. S svojim nastopom je takrat tudi zmagala.

10 - Najstarejši udeleženec Evrovizije je bil 95-letni Emil Ramsauer iz Švice, sicer član zasedbe Takasa, ki je nastopila leta 2013 v Malmu na Švedskem. 

11 - Marjetka Vovk, vokalni del dueta Maraaya, naj bi po zadnjih informacijah na letošnjem nastopu na Dunaju nosila belo obleko. To je dober znak - bela je bila namreč najbolj pogosta barva zmagovalcev Evrovizije. V šestdesetih letih je kar 7 zmagovalcev nosilo belo obleko.

12 - Prav tako nam koristi, da bo Marjetka pela v angleščini. Največ zmagovalnih pesmi - kar 24 - je bilo zapetih v angleščini. Zelo dobro se drži tudi francoščina s 14 zmagovalnimi skladbami.