12-letni avstralski deček s kreditno kartico staršev pobegnil na Bali

12-letni avstralski deček s kreditno kartico staršev pobegnil na Bali (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 4. 2018

V Avstraliji je 12-letni deček pobegnil od doma in se sam z letalom odpravil na indonezijski otok Bali. Tam je štiri dni preživel v hotelu, vse skupaj pa si je plačal s kreditno kartico svojih staršev. Zapravil je 8000 avstralskih dolarjev oziroma 5000 evrov.

Deček je od doma v Sydneyju odšel, potem ko sta se z materjo sprla. Najprej je na krovu letala nizkocenovne letalske družbe Jetstar poletel proti Perthu na zahodu Avstralije, od tam pa na indonezijski otok Bali, poročanje televizije Channel Nine povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Prelahko, preveč prelahko je. Težava je v našem sistemu," je poudarila dečkova mati in pozvala k okrepitvi nadzora nad otroki.

Družina se je sicer že odpravila na počitnice na Bali. Sin je po materinih besedah tudi že večkrat skušal sam rezervirati letalsko karto, vendar tega ni mogel storiti, ker ni imel dovoljenja staršev. Starši so se že pred tem obrnili na policijo, ki jim je ob prvem poskusu pobega v Indijo povedala, da bodo njegov potni list označili.

Deček je povedal, da tokrat ni potreboval dovoljenja staršev. Na Baliju je preživel štiri dni, kjer se je prijavil v hotelu, najel skuter, privoščil pa si je tudi pivo v lokalu. Nato je eden od prijateljev opozoril mater, da ga je videl med plavanjem v bazenu na videoposnetku z označeno lokacijo.

Policija je sporočila, da bodo preiskali okoliščine tega dogodka, da bi v prihodnje preprečili podobne primere. Tudi v Jetstarju so v tej luči spremenili določene postopke.

V Avstraliji otroci do petega leta starosti ne smejo potovati sami, otroci, stari med pet in enajst let, pa morajo za potovanje brez spremstva imeti posebne vozovnice. Tisti, stari med 12 in 15 let, za samostojno potovanje potrebujejo dovoljenje staršev.

Priporočamo