12 »navadnih« ljudi, ki so s svojimi dejanji spremenili tok zgodovine

12 »navadnih« ljudi, ki so s svojimi dejanji spremenili tok zgodovine (foto: profimedia) profimedia
31. 1. 2021

Ljudje, ki sprejemajo odločitve, vplivajo na dogodke in ustvarjajo zgodovino, niso vedno vplivneži, kakršne si predstavljamo.

Mednje spadajo tudi gospodinje, matere, skratka osebe iz vsakdanjega življenja, ki verjamejo v boljši svet. Pred vami je seznam dvanajstih junakov in junakinj, ki so z odločnimi dejanji in vztrajnostjo obrnili tok zgodovine.

Rosa Parks

Ni odstopila sedeža belcu

Po celodnevnem delu se je Rosa Parks 1. decembra 1955 utrujena povzpela na avtobus in s svojim dejanjem za vedno spremenila svet. Ko je zavrnila voznikov poziv, naj vstane in prepusti svoj sedež belopoltemu potniku ter se pomakne v zadnji del avtobusa, so jo aretirali zaradi nepokorščine. Njen upor in posledični bojkot avtobusnega podjetja Montgomery je sprožil gibanje za državljanske pravice.

Mohamed Bouazizi

Zanetil je arabsko revolucijo

Tunizijski ulični prodajalec je sanjal zgolj o tem, da bi prihranil dovolj denarja za najem ali nakup poltovornega osebnega avtomobila, vendar je postal eden tistih, ki je spremenil svet. Slabe gospodarske razmere v državi mu žal niso dopuščale, da bi uresničil svoje sanje in iz obupa se je zažgal. Njegova smrt je sprožila nemire v državi, ki so se končali s strmoglavljenjem diktatorja Ben Alija. Tunizijska vstaja je bila tudi iskrica, ki je zanetila gibanje tako imenovane arabske pomladi ter padec režimov v Egiptu in Libiji.

Candy Lightner

Proti vinjenim voznikom

Potem ko je njena 13 let stara hči umrla pod kolesi avtomobila, za volanom pa je spet sedel pogosto opiti voznik, je Candy Lightner 7. marca 1980 ustanovila organizacijo, v katero je privabila še druge matere z enako tragično izkušnjo. Njena organizacija je spremenila ameriški odnos do vožnje pod vplivom alkohola; do takrat pijanih voznikov niso resno obravnavali in zakonskih posledic skorajda ni bilo. Organizacija je dosegla sprejetje strožjega zakona.

Neznani študent

Neustrašno pred tank

Slika fanta, ki se je 6. junija 1989 neustrašno postavil pred tank na Trgu nebeškega miru v Pekingu, je obkrožila ves svet. Kitajska vojska je takrat s tanki in strelnim orožjem razgnala protestnike, ki so se od aprila naprej potegovali za demokracijo in človekove pravice. Število žrtev še vedno ni znano, vrti pa se med nekaj sto in nekaj tisoč ljudi. Ime neustrašnega študenta, ki je končal pod tankom, še vedno ni znano, kljub anonimnosti pa je po vsem svetu postal simbol odpora proti vladnemu zatiranju.

J. K. Rowling

Navdih za branje

Gospodinja Joane Rowling si je po ločitvi razbijala glavo, kako naj kot mati samohranilka preživi družino. Začela je pisati roman, ki ga je v glavi sestavljala že pet let. Takrat ni niti pomislila, da bo rodove mladih pripravila k branju. Harry Potter in knjiga Kamen modrosti sta ugledala luč sveta leta 1997, pisateljica pa se je podpisala z inicialkama J. K. Rowling. Založnik se je namreč bal, da žensko ime na platnicah ne bi pritegnilo fantov. Sedem knjig in več kot dve desetletji pozneje je serija knjig o Harryju Potterju z milijoni bralcev presegla vse prodajne rekorde in navdušila tako mlade kot starejše.

Frank Willis

Vesten delavec

Varnostnik Frank Willis je 17. junija 1972 na nočnem obhodu poslovne stavbe Watergate v Washingtonu D. C. opazil na kletnih vratih s trakom prelepljeno ključavnico. Pomislil je, da ga je kdo od njegovih kolegov pozabil odstraniti in ga odlepil. Ko je drugič našel prelepljeno ključavnico, je poklical policijo. Vse drugo je zgodovina, znana kot afera Watergate. Dve leti pozneje je moral predsednik ZDA Richard Nixon sramotno odstopiti zaradi vpletenosti v prikrivanje vdora v Watergate.

Ryan White

Spoznanja o širjenju aidsa

Najstnik iz Indiane Ryan White je bil hemofilik, ki so ga pri transfuziji krvi okužili z aidsom. V krogu družine in Eltona Johna je umrl pri komaj 18 letih. Med bojem z boleznijo je Ryan v javnosti postal prepoznaven obraz, povezan s širjenjem te bolezni. Razkrinkal je mit, da za aidsom zbolijo le uporabniki drog in promiskuitetni ljudje, boril se je za pošteno in enako obravnavo v javnem šolstvu in pomagal razkriti diskriminacijo, s katero se soočajo oboleli za aidsom. Kljub prerani smrti je kolesje zgodovine obrnil v drugo smer.

Lilly Ledbetter

Enako plačilo za enako delo

Po upokojitvi je Lilly Ledbetter leta 1998 tožila podjetje Goodyear, v katerem je delala skoraj 20 let, in sicer zaradi nižje plače od moških kolegov. Po pritožbah je proces prišel do vrhovnega sodišča, a so tožbo zavrnili tudi na najvišji ravni. V edino tolažbo ji je bilo lahko le to, da je sodnica Ruth Ginsberg pripisala opombo o motečem nesoglasju, ker moški in ženska za isto delo dobita različno plačilo. Leta 2009 pa je le Lilly dobila zadoščenje. Kongres je sprejel nov zakon, imenovan pošteno plačilo Lilly Ledbetter, ki je spremenil zvezni zakon in bolje zaščitil ženske na delovnem mestu.

Misty Copeland

Nov pogled na umetnost

Balet vleče korenine iz 16. stoletja in Francije in je bil kot večina umetniških vej tistega časa rezerviran za bogate ljudi. Stoletja pozneje je bila Misty Copeland ena od tistih, ki je spremenila ustaljene navade. Z baletom se je v bližnjem klubu začela ukvarjati šele pri trinajstih in kljub kulturnim normam, ki ji zaradi rase, telesne zgradbe in porekla niso bile v prid, postala prva primabalerina afriškega porekla v ameriškem baletnem gledališču. Po njenem uspehu se je spremenilo tudi splošno dojemanje baletnih plesalcev.

Malala Yousafzai

Izobrazba za ženske

Mlada Pakistanka je ob očetu, ki je poučeval na dekliški šoli, zgodaj dojela pomen znanja. Ko so leta 2008 prevzeli nadzor v njenem mestu Talibani in deklicam prepovedali šolanje, je Malala Yousafzai javno spregovorila, da to ni prav. Zaradi upora, ker se je postavila za tisto, v kar je verjela, so jo ustrelili, krogla pa ji je prebila levo stran glave. Imela je srečo in preživela ter se po mesecih okrevanja z družino preselila v Veliko Britanijo. Kljub grozni izkušnji se ni hotela potuhniti in skrivati, ampak je ustanovila dobrodelni sklad Malala, namenjen izobraževanju deklic. Pri komaj 17 letih je Malala postala najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Irena Sendler

Reševanje poljskih Židov

Ko so nemški nacisti leta 1939 napadli Varšavo, je 29-letna socialna delavka Irena Sendler prestrašenim Židom ponudila hrano in zatočišče. Pod pretvezo, da je medicinska sestra, je odhajala v varšavski geto in skupaj z ilegalno organizacijo Zegota pomagala osvoboditi približno tri tisoč judovskih otrok. Leta 1943 so jo aretirali, a kljub mučenju niso iz nje izvlekli nobene informacije.

Lois Gibbs

Zaščita pred strupenimi odpadki

Lois Gibbs, gospodinja, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja živela v mestu Niagarski slapovi, je imela dva otroka. Oba sta obolela zaradi zelo redkih bolezni. Hude zdravstvene težave je pravzaprav imela skoraj vsa soseska. Ko je izvedela, da je v bližini 20.000 ton strupenih kemikalij in nikogar, ki bi bil odgovoren zanje, je ustanovila Civilno središče za ravnanje z nevarnimi odpadki, danes znano kot Center za zdravje, okolje in pravosodje. Po njeni zaslugi so evakuirali več kot 800 družin in začeli čistiti okolje tako imenovanega Ljubezenskega kanala. Brez njene pobude danes ne bi bilo ameriške agencije za okolje Superfund, ki skrbi za čiščenje divjih odlagališč strupenih odpadkov po vsej državi.

Vir: Reader'sDigest

Priporočamo