12 stvari v vašem domu, ki jih lahko očistite z limono

26. 2. 2020
Deli
12 stvari v vašem domu, ki jih lahko očistite z limono (foto: Profimedia)
Profimedia

Limona je živilo, ki ga najdemo v skorajda vsakem domu.

Sadež uporabljamo v razih receptih, dajemo ga v čaje, iz limone naredimo limonado ... Hkrati pa je dobro vedeti, da je limona odlično naravno čistilno sredstvo, saj z njo lahko očistimo marsikaj in prihranimo denar za čistila. In za kaj gre? Preverite v nadaljevanju.

1. Za sijajno pipo

Limono prerežite na pol in jo uporabite kot gobico. Z njo zdrgnite pipo in splahnite z vodo. Pipa bo kar zablestela.

2. Za svež zrak v stanovanju

Narezano limono dajte v lonec z vročo vodo ali pa jo narežite in položite v skodelico s sodo bikarbono. Skodelico odnesite v prostor, v katerem si želite osvežiti zrak.

3. Operite plastično posodo

V skoraj vsaki kuhinji najdemo razne plastične posode, v katerih hranimo živila. Veste, da se težko znebite vonja, kajne? Limona vam bo olajšala delo. Plastične posode dajte v korito, ki ste ga napolnili z vodo, nato dodajte limonin sok in podrgnite posodo. Limona bo osvežila posodo in odstranila umazanijo.

4. Očistite delovno površino

Limonin sok, pomešan z vodo, ki ga vlijete v stekleničko z razpršilom, bo v kuhinji zagotovo naredil prave čudeže. Z mešanico poškropite umazane delovne površine  v kuhinji in jih obrišite s krpo. Nad učinkom boste naravnost presenečeni.

5. Operite in pobelite perilo

Če hočete, da bi bilo vaše perilo bleščeče belo, pred pranjem dodajte 120 mililitrov limoninega soka v pralni stroj. Videli boste, da bo vaše perilo povrnilo belino.

6  Očistite deske za rezanje

Maščobo in bacile z lesenih ali plastičnih desk za rezanje boste najlažje odstranili, če s polovico limone podrgnete po njihovi površini. Pustite, da se sok vpije, nato pa splahnite s toplo vodo.

7. Odstranite plesen

Naredite mešanico limoninega soka in soli in jo vtrite v površine, kjer se nahaja plesen. Lahko odstranite tudi maščobo na delovnih površinah in štedilniku. Nato nekajkrat obrišite z mokro gobico.

8. Lažje odstranite maščobo s posode

V tekočino za pomivanje posode dodajte limonin sok. To vam bo olajšalo pomivanje mastnih loncev in posode.

9. Očistite straniščno školjko

Pomešajte boraks in limonin sok, tako boste dobili močno čistilno sredstvo. Straniščna školjka po bo čiščenju bleščeče čista, po limoni pa bo ostal osvežilen vonj.

10. Osvežite hladilnik

Da bi v vašem hladilniku dišalo po svežem, v njem pustite polovico limone. Položite jo na manjši krožnik in dajte na polico v hladilniku. Pobrala bo vse vonjave in razširila svojega. Po enem tednu jo zamenjajte.

11. Umijte si roke

Če ste pri pripravi obroka narezali veliko čebule, vam ne bo lahko odstraniti tega vonja z rok. A če uporabite limonin sok, ne bo nobene težave. Lahko ga pomešate s tekočim milom. Tako se boste zlahka znebili nezaželenega vonja.

12. Očistite okna in ogledala

Za temeljito čiščenje oken in ogledal bo zadostovalo malo limoninega soka. Okna bodo bleščeča, prostor pa bo lepo dišal, ko končate s čiščenjem.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan