12 vzrokov za telesne bolečine, ki so povezane z duševnim počutjem

12 vzrokov za telesne bolečine, ki so povezane z duševnim počutjem (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2021

Kako močno vplivajo čustva na kronične bolečine? Psihologinja dr. Susan Babel, specialistka za travmatično depresijo, pravi, da je vpliv velik.

»Študije razkrivajo, da kronične bolečine ne povzročajo zgolj telesne poškodbe, ampak tudi stres in čustvene težave. Telesna bolečina opozarja, da je treba pobrskati tudi po čustvenem doživljanju,« je opozorila Babelova.

Kaj torej kronične bolečine razkrivajo o čustvenem stanju posameznika?

Glava

Vzrok za glavobole in migreno je lahko vsakodneven stres. Če gre za kronične glavobole, si je treba vzeti nekaj časa zase. Ne le enkrat, ampak vsak dan. Sproščanje stresa olajša tudi bolečine v glavi.

Vrat

Razširjeno prepričanje, da bolečine v vratu povzročajo naporni otroci, ki vas spravljajo ob živce, ne drži. Boleč vrat odraža potrebo po odpuščanju. Lahko gre za odpuščanje drugim ali sebi. Bolečin se lahko otresete s preprosto vajo: poiščite lastnosti, ki jih pri sebi in drugih cenite, potem pa jih porinite v ospredje.

Ramena

Boleča ramena so znamenje, da nosite pretežko čustveno breme. Očitno ste si na pleča naložili vse, kar ste si mogli. Poskusite razrešiti čustvene zadrege, ali pa si naloženo delite z zaupnimi prijatelji in družinskimi člani.

Zgornji del hrbta

Lahko gre za premajhno čustveno podporo. Morda se počutite premalo cenjeni, ali pa zadržujete svoja čustva, na primer ljubezen, naklonjenost, vdanost. Pri vezanih osebah je dobrodošel pogovor s partnerjem, pri samskih pa je morda napočil čas za resno razmerje.

Spodnji del hrbta

Boleč križ napoveduje denarne skrbi. Vzemite si čas in skrbno pretehtajte, kako ravnate s cekini. Če sami ne najdete boljšega načrta za porabo denarja, se s kom posvetujte. Še ena možnost je: lahko je primeren čas, da zahtevate zasluženo povišico pri plači.

Komolci

Če vas bolijo lakti in komolci, težave kažejo na premajhno prožnost, saj se upirate povsem običajnim življenjskim spremembam. Prevetrite svoja načela in se prepustite toku. Upiranje spremembam vselej prinaša zaplete.

Roke

Vzrok za boleče roke je lahko premalo prijateljev ali iskanje pomoči. Izboljšajte svoje družabno življenje, poskusite stkati prijateljske vezi ali se vsaj pridružite sodelavcem pri kosilu. Namenite več časa za srečanja z novimi ljudmi.

Kolki

Strah pred premiki in spremembami ter odlašanje s pomembnimi odločitvami največkrat povzročajo bolečine v kolkih. Opogumite se in opravite potrebno. Ko sprejmete neko odločitev, se je tudi držite.

Kolena

Težave s koleni lahko pomenijo, da se previsoko cenite. Preživite nekaj časa kot prostovoljec in se večkrat opomnite, da smo ljudje smrtniki. Nihče ni imun na napake.

Meča

Čustvena napetost, stres in ljubosumje se lahko zrcalijo z bolečinami v mečih. Čas je, da črtate katerega od velikih povzročiteljev stresa in odvržete ljubosumna čustva.

Gležnji

Bolečine v gležnji so lahko znamenje, da potrebuje več veselja in radosti. Skušajte se malo razvajati, ali pa nekoliko začinite svoje intimno življenje. Popustite malo in uživajte.

Stopala

Do bolečih stopal vodi depresija. Težko jo je premagati, je pa nekaj metod, s katerimi se ji lahko postavite po robu. Omislite si nov konjiček, posvojite kakšnega hišnega ljubljenčka. Skratka, najdite nekaj, kar vas bo razveseljevalo.

Vir: factrider

Priporočamo