Kateri so znaki čustvene zrelosti? Najmanj 12 jih je!

Kateri so znaki čustvene zrelosti? Najmanj 12 jih je! (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2021

Čustvena zrelost razkriva našo sposobnost, da razumemo in obvladujemo svoja čustva. Omogoča nam, da si oblikujemo življenje po svojih željah.

Definicijo uspešnega življenja si mimo »modnih« vplivov iz okolja seveda vsakdo sestavi sam in se trudi, da svoj cilj doseže. Čustveno zrelost prepoznamo po naših mislih in vedenju. Ko se znajdemo v težkem položaju, bo pri tem, kako se bomo izvlekli iz stiske, odločala prav čustvena zrelost.

Vsakdo je na različni stopnji čustvene zrelosti, stopnja pa se spreminja, saj imamo možnost, da čustveno zrelost nenehno izboljšujemo in jo gradimo. Pri oceni, na kateri stopnji ste, si lahko pomagate z naslednjimi dvanajstimi kazalniki.

1. Prožnost/prilagodljivost

Vsak položaj znate oceniti in se ustrezno prilagodite okoliščinam.

2. Odgovornost

Znate prevzeti odgovornost za svoje življenje. Razumete, da so vaše trenutne okoliščine posledica odločitev, ki ste jih sami sprejeli. Ko gre nekaj narobe, ne krivite drugih, ampak prevetrite svoje odločitve, premislite, kaj bi lahko naredili drugače in spoznanja upoštevate ob naslednji priložnosti.

3. Razumete, da je vizija pomembnejša od znanja

Veste, da ni nihče ne pozna vseh odgovorov. Pomembno je prepoznati težavo in če to znate, lahko vizualizirate rešitev in poiščete najboljši način, da vizijo uresničite.

4. Osebna rast

Izpolnjevanje jutrišnjih izzivov zahteva učenje in razvoj danes, zato se radi učite in vas žeja po znanju. Učne in razvojne dejavnosti so ključni del na vašem urniku.

5. Iščete alternativne možnosti

Ker se zavedate, da so pri vsakem opravilu vedno možne izboljšave, z zanimanjem prisluhnete mnenju drugih. Če se kdo ne strinja z vami, se ne počutite ogrožene. Ko se vam zdi zamisel nekoga drugega boljša od vaše, jo sprejmete.

6. Ne sodite

Raznolikost prispeva k pisano obarvanem svetu. Ko se ne strinjate z drugimi, jih ne kritizirate in jim vsiljujete svojega pogleda, ampak spoštujete njihovo pravico do drugačnega mnenja.

7. Odpornost

Zmeraj se kaj zalomi, pogosto je treba stopiti korak nazaj in se soočiti tudi s kakšnim večjim razočaranjem. Po začetni razburjenosti znate izraziti svoje občutke, oblikovati poteze, s katerimi se boste izvlekli iz zagate in iti naprej.

8. Umirjeno vedenje

Težko je ohraniti mirno kri v slehernem trenutku, a večinoma je vaše vedenje umirjeno.

9. Realistični optimizem

Ne živite v zmoti, zavedate se, da sleherni uspeh terja napor in potrpežljivost. A ste vendarle naklonjeni optimizmu in verjamete, da ste se sposobni soočiti z vsem, kar vam pride nasproti. Hkrati ste prepričani, da je povsod veliko priložnosti in jih iščete z odprtimi očmi.

10. Dostopnost

Ste komunikativni in ljudje se vam zlahka približajo. Vzpostavljanje odnosov vam ne dela težav.

11. Samozavest

Cenite, ko vas pohvalijo, zadovoljni ste, ko se strinjajo z vašo zamislijo. A se vendarle zavedate, da se vedno najde kdo, ki je proti in bi izbral drugačno pot. V takem primeru se odzovete samozavestno, kajti trdno ste prepričani v to, kaj morate narediti. Skratka, ko verjamete, da je vaša poteza za vas pravilna, boste sledili svojemu načrtu, pa če se drugi strinjajo z njim ali ne.

12. Humor

Sebe ne jemljete pretirano resno. V prijateljskem krogu iskreno uživate v dobri šali ali dovtipu, četudi so vaši prijatelji in sodelavci izbrali za tarčo prav vas.

Čustvena zrelost nam omogoča, da nadzorujemo svoje življenje, si ustvarimo svojo vizijo in sestavimo svojo vrednostno lestvico uspeha. Ko uresničujemo postavljene cilje, si lahko ustvarimo srečno in zdravo življenje, ki vključuje spoštovanje samega sebe in drugih. In ko se dvignemo na višjo stopnjo čustvene zrelosti, življenje postane užitek in ne naloga, ki jo moramo opraviti. Vse je v naših rokah. A čustvena zrelost se ne razvije čez noč. V rast je treba vložiti energijo, vaje in potrpežljivost. Z majhnimi, vsakodnevnimi koraki boste prišli daleč, splača se.

Priporočamo